tiistai, 23 huhtikuun, 2024
KotiTeatteriVeljekset kutsuvat kesäteatteriin

Veljekset kutsuvat kesäteatteriin

 

näytelmä16

Entisen HimosTeatterin tontille nousee lähivuosina kylpylä ja hotelli. Kesäteatteritoimintaa viime vuodet pyörittänyt Jämsän Teatterien tuki löysi uuden toimipaikan Jämsän Sähkökoskelta, jonne Pietilän kyläyhdistys oli mittavilla hankkeilla rakentanut idyllisen maauimalan, hirsihuvilan sekä pienen teatterikatsomon. Toiminta sähkökoskella alkoi viime kesänä ja saa nyt jatkoa. Ohjelmistossa on Aleksis Kiven Seitsemän veljestä.

Yhteistyö Pietilän kyläyhdistyksen kanssa lähti niin hyvin käyntiin, että toimelias yhdistys päätti pistää jälleen kerran ison pyörän pyörimään. Katsomo on laajennettu kevätkesän aikana 250 paikkaiseksi ja se sai ylleen myös katon. Työt tehtiin kyläyhdistyksen toimesta talkoilla. Tukea hankkeen rahoittamiseen saatiin Keski-Suomen Leader Vesuri-ryhmältä.

Näytelmän on Aleksis Kiven alkuperäisen tekstin hengessä dramatisoinut Risto Hakola, joka vastaa myös ohjauksesta. Kaikki veljekset ovat kokeneita Jämsän seudun harrastajanäyttelijöitä. Veljeksinä nähdään Seppo Väänänen (Juhani), Pentti Ilomäki (Aapo), Tani Lindroos (Tuomas), Veikko Äikiä (Simeoni), Jouni Leppikorpi (Timo), Samuli Hakala (Lauri) ja Wilma Mäkinen (Eero). Useissa muissa rooleissa esiintyvät Kaisa Rantala ja Minna Kivi.

Hakolan mukaan Jämsän Kesäteatterin Seitsemän veljestä on perinteinen näytelmä modernilla tatsilla. Sanataituri Kiven rehevä kieli on säilytetty, mutta samalla näytelmästä rakentuu mahdollisimman selkeä juonellinen kokonaisuus sellaisellekin katsojalle, joka ei ennestään tätä teosta tunne. Heitäkin alkaa jo nykypäivänä olla, kuten viime talvena television Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa nähtiin. Kesäteatteriin kuuluvaa huumoria löytyy ja tunnelmaa luodaan myös musiikilla, jonka on sovittanut Matti Ekman. Solistina esiintyy Jouni Leppikorpi.

– Seitsemää veljestä ei ole enää nykyaikana kovin paljon esitetty, mutta sen sisältämä sanoma ei ole vanhentunut. Vapauden kaipuu ja kun mies ei saa tehdä sitä mitä lystää, ovat ikuisia teemoja. Myös ihmisten luonnetyypit kestävät aikaa. Jokaisella veljeksellä on oma luonteensa, mutta toisaalta kaikki nämä piirteet saattavat löytyä yhdestäkin ihmisestä, Hakola pohtii.

Näyttelijöille Seitsemän veljeksen esitys on iso urakka, sillä yleisön edessä ollaan lähes koko ajan ja jokapäiväisestä puhekielestä poikkeavaa tekstiä on muistettava paljon.

Näyttämön lavastuksen suunnitteli ja rakensi Marko Härkönen. Veljesten tuppiroskat ja aseet valmisti jämsänkoskelainen alan taitaja Taisto Kuortti. Kesäteatterin kahviopalveluista vastaa Teatteri Tenho. Kuvat on otettu harjoituksista.

Sähkökosken miljöö on nähtävyys jo sinänsä. Kyläyhteisön voimin padottiin ja rakennettiin pusikkoiseen purouomaan kylän väelle ja muillekin jämsäläisille todellinen keidas. Hankkeiden uuttera puuhamies Aulis Sihvo on jo edesmennyt, mutta hänen muistonsa elää pitkään näissä maisemissa.

Sähkökosken hirsihuvila on näytöskauden ajaksi varattu teatteriväen tarpeisiin, mutta uimala on normaalisti kaikkien vapaassa käytössä.

Näytelmän ensi-ilta on sunnuntaina 10.7. 2016 kello 16.00. Tänä kesänä on kolmena torstaina myös päivänäytös kello 14.00. Kaikki esitysajat löydät tämän lehden tapahtumakalenterista.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments