lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiTeatteriLaulava hoitaja kevätkaudella J+J Teatterissa

Laulava hoitaja kevätkaudella J+J Teatterissa

Jämsänkoskella sijaitsevan J+J Teatterin alkuvuoden 2019 näytelmä on Risto Hakolan kirjoittama musiikkinäytelmä Laulava hoitaja. Näytelmä kertoo ajan ”kuumasta perunasta” vanhushuollosta yksittäisen lähihoitajan, Marin kautta. Näytelmä sijoittuu jo vaikeasti dementoituneiden asukkaiden tehostetun palveluasumisen yksikköön. Laulavassa hoitajassa on musiikkia muun muassa Beatlesilta, Elton Johnilta, Moody Bluesilta ja Hassisen Koneelta. Solisteina ovat Marjut Manninen, Jouni Leppikorpi ja Kaisa Rantala.

Toteutuuko ikäihmisille arvokas vanhuus kotihoidossa tai palveluasumisessa silloin kun voimat eivät enää riitä selviytymään arjesta? Kuinka selviydymme ikääntyvän väestömme hoivasta jatkossa, kuinka hoitajat jaksavat, riittääkö työvoima nyt ja vastaisuudessa, kuinka omaiset jaksavat? Avoimia kysymyksiä on paljon, eikä niiden ratkaisemiseen ole yksinkertaisia vastauksia.

– Mielessäni ehti jo muutaman vuoden kolkuttaa ajatus kirjoittaa vanhushuollosta sellainen näytelmä, jossa keskiössä on hoitotyötä tekevä hoitaja ja jonka hoitamat vanhukset ovat pitkälle dementoituneita tai muuten huonokuntoisia. Juuri sellaisia me elävässä elämässä vanhusten hoitokodeissa ja palveluasunnoissa nykyisin näemme, sanoo näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Risto Hakola.

Vanhushuollosta on kirjoitettu paljon näytelmiä. Ne ovat yleensä komedioita, joissa muistisairaatkin vanhukset esitetään hyväntahtoisina hoitolaitokseen tuupattuina höppänöinä, jotka ovat vielä monin tavoin toimintakuntoisia. Nykykriteerien mukaan semmoisilla vanhuksilla ei olisi mitään asiaa minkään sortin julkisin varoin toimiviin hoitolaitoksiin. Arkirealismi on ihan toisenlaista, Hakola huomauttaa.

Näytelmän pääosaa esittävä lähihoitaja Mari (Marjut Manninen) on ylitunnollinen, vanhuksia rakastava, mutta töissään rasittunut hoitaja, joka tekee työtään asukkaiden, esimiesten, omaisten, kollegojen, väsymisen, ajoittaisen turhautumisen, kasvottoman byrokratian ja yksityiselämän ristipaineessa. Näytelmä etsii omalta osaltaan vastausta kysymykseen mikä on ihminen ja mikä on hänen tehtävänsä maan päällä? Mikä on Mari ja mikä on hänen tehtävänsä?

Näytelmän ensi-ilta on sunnuntaina 20.1. kello 15.00. Muut näytökset tämän lehden menomuistiossa. (lähiaikoina)

J+J Teatterin sivut löydät täältä:  http://www.jjteatteri.fi/

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments