tiistai, 18 kesäkuun, 2024
KotiTapahtumatOmenasiepparit viettivät hauskan talvipäivän Himoksella

Omenasiepparit viettivät hauskan talvipäivän Himoksella

Omenasiepparien talvipäivä  käynnistyi hiihdonopettaja Minna Stenbergin johtamalla alkulämmittelyllä.

Pääkaupunkiseudulla on toiminut kaksi vuotta Susanna Pykäläisen ideoima yritys Omenasieppari. Toimintaideana on kerätä talteen yksityisten puutarhojen ylimääräiset omenat, jotka muuten päätyisivät kompostiin tai jäteastioihin. Yritys mehustaa omenat ja toimittaa mehun lasipulloihin tai kahden litran pahvipakkauksiin pakattuna jälleenmyyntiin. Viime syksynä omenoista tuli runsas sato. Seitsemässä viikossa 12 siepparia keräsi talteen 35 000 kiloa omenoita, jotka muuten olisivat menneet hukkaan.

Omenasieppari työllistää henkilöitä, joiden on vammansa tai diagnoosinsa vuoksi vaikea löytää töitä. Omenoiden keräily on matalan kynnyksen työtä, joka sopii monenlaiselle toimintakyvylle, tarjoaa mahdollisuuden omien taitojen ja kykyjen kartoittamiseen, uusien ystävien löytämiseen sekä oman arvon löytämiseen ja kohottamiseen. Työstä maksetaan reiluilla ehdoilla kaikille kunnon palkkaa diagnoosista tai tuen tarpeesta riippumatta.

Kun satokauden päättäjäiset olivat ryhmältä vielä pitämättä, Himos-Yhtiöt kutsui koko porukan viettämään talvipäivää Himoksen lumisiin maisemiin. Talvisen hiihtokeskuksen miljöö ja sen tarjoamat liikuntalajit olivat lähes kaikille osanottajille ihan uusi juttu.

Susanna Pykäläinen (vas.) kertoo saaneensa Omenasiepparin idean Norjasta, jossa on samanlaista toimintaa. Yhteistyö Autistisäätiön ja Työvalmennussäätiön kanssa on sujunut hyvin. Ne ovat ohjanneet Omenasiepparille todella hyvää ja innostunutta työvoimaa. Tieto yrityksen toiminnasta on pääkaupunkiseudulla levinnyt. Ihmiset ottavat yhteyttä ja kahdella pikkubussilla kierretään poimimassa ylijäämäomenat puutarhoista. Pykäläisen suunnitelmissa on laajentaa toimintaa myös Helsingin ulkopuolelle. Se tietäisi lisää työpaikkoja keräilyyn ja mahdollisesti osalle porukasta myös ympärivuotista työtä.

Joakim Ståhlstedt Vihdistä kertoi harrastaneensa frisbeen heittoa aikaisemminkin, joten hän sai tehtäväkseen näyttää heittämisen tekniikkaa muulle porukalle. Jokainen pääsi sitten vuorollaan lajia kokeilemaan.

Jose Räsänen, Sunna Huikari ja Milla Vauhkonen lähtivät kokeilemaan hiihdonopettaja Juha Niskalan opastuksella laskettelua. Ryhmän työnjohtajana toimivalla Josella oli entistä laskettelukokemusta. Hän suunnisti suoraan isompiin rinteisiin. Sunna ja Milla olivat ensimmäistä kertaa laskettelusuksien päällä, joten avauslaskut tehtiin Juhan kanssa lasten rinteessä. Hyvin tytöt suksilla pystyssä pysyivät, kun heillä oli kuitenkin aikaisempaa kokemusta murtsikan hiihtämisestä.

Severi Rossi,  avustaja Anne Pulliainen ja Arttu Holm tekivät lumikenkäretken hiihdonopettaja Minna Stenbergin kanssa golfkentän maisemiin. Lunta on nyt niin paljon, että umpihangessa tehty retki antoi todellista tuntumaa lajiin. Retkeläiset arvioivat tarponeensa hangessa vähintään kilometrin lenkin.

Severi halusi lumikenkäilyn jälkeen kokeilla myös pulkkamäkeä. Laskut tapahtuivat pienimmällä mahdollisella ilmanvastuksella, joten vauhti oli sen mukaista.

Raikkaassa ulkoilmassa vietettyjen tuntien jälkeen kaikilla oli jo tietysti kova nälkä. Toimitusjohtaja Elsi Ojala (oik.) esitteli kännykästään rinneravintolan ruokalistaa ja otti tilauksia vastaan. Jokainen vieras sai valita listalta mieleisensä annoksen ja juoman. Ruokailu kuului varmasti myös päivän kohokohtiin.

Jo muutaman tunnin kokemuksella sivullinenkin saattoi aistia ryhmän hyvän yhteishengen. Porukka on  hitsautunut hyvin yhteen. Vaikutelmaa vahvistivat keskustelut omenasiepparien kanssa. Useimmat olivat olleet mukana toiminnassa kumpanakin syksynä ja aikomus on jatkaa myös seuraavalla satokaudella.

Omenasiepparien kotisivu löytyy täältä:  https://omenasieppari.fi/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments