torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiTeatteriOlavi Virtaa Jämsän kesäteatterissa Sähkökoskella

Olavi Virtaa Jämsän kesäteatterissa Sähkökoskella

Teksti ja kuvat: Mikko Hakonen

Jämsän Kesäteatteri esittää Sähkökosken teatterissa tänä kesänä Risto Hakolan kirjoittaman näytelmän Olavi – elämän virta. Ohjauksesta vastaa Anna-Maija Ojansivu ja pääroolissa Olavi Virtana esiintyy Kunto Ojansivu. Teatterissa on katettu katsomo. Esitykset ajoittuvat pääosin heinäkuuhun. Ensi-ilta 1.7 ja viimeinen esitys 5.8. Ohjelmistossa on myös useita päivänäytöksiä. Tarkemmat ajankohdat ja ajat löydät täältä: http://www.jamsankesateatteri.fi/

Näytelmä kertoo Olavi Virran elämänvaiheista vuodesta 1953 lähtien, jolloin hänen uransa laulajana, sanoittajana, säveltäjänä ja elokuvanäyttelijänä oli huipussaan päätyen traagiseen loppuun. Näytelmä sisältää myös toistakymmentä Virran tunnetuksi tekemää laulua.

Virta syntyi Sysmässä vuonna 1915 köyhissä oloissa ompelijan ja suutarin poikana. Hän eli vaiheikkaan elämän, ponnisti rikkauteen ja menestykseen, mutta menehtyi ennen aikojaan sairaana ja häikäilemättömästi hyväksi käytettynä vuonna 1972.

Tarinassa esiintyy useita Olavi Virran elämään vaikuttaneita henkilöitä, levyjen tuottajia, elokuvaohjaajia, kauniita vastanäyttelijöitä ja naisia, joita ei Olavin elämästä puuttunut. Hakolan kirjoittamaan näytelmään mahtuu hauskoja ja railakkaita tilanteita, rakkautta ja kotielämää, mutta myös surullisia hetkiä. Mukana on osin samoja näyttelijöitä kuin kolme vuotta sitten J+J Teatterin esityksessä. Lavalla nähdään myös uusia, tuoreita kykyjä. Jämsän teatterielämän voimakaksikko Seppo Väänänen ja Jari ”Sintti” Silventoinen esiintyvät yhdessä 10 vuoden tauon jälkeen.

Naimisissa Olavi Virta oli vain kerran. Hänen Irene-vaimoaan, jolle häät tulivat yllätyksenä, esittää Anne Partanen. Hänellä on roolissaan myös lauluosuuksia.

Tamperelainen Hulda Simula huolehti laulajasta hänen viimeiset elinvuotensa. Huldan roolin tekee näytelmän ohjaaja Anna-Maija Ojansivu.

– Virran elämä oli nousua ja aallonpohjaa. Inhimillisesti katsoen kovin ennenaikaista matkaa kohti maallisen vaelluksen päättymistä, mutta hänen tulkintansa jäivät elämään. Edelleen Olavi Virta tunnustetaan mestariksi, jolle ei ole vertaista löytynyt, Risto Hakola toteaa.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments