lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiTeatteriHimos-seudulla on runsaasti teatteritarjontaa syystalven aikana

Himos-seudulla on runsaasti teatteritarjontaa syystalven aikana

Harrastajateatteritoiminta on Jämsän seudulla vilkasta. Syystalven näytäntökaudella on tarjolla kolmen eri teatterin esitykset lähellä Himosta. Turkinkyläteatteri sijaitsee nimensä mukaisesti Turkinkylällä 12 kilometrin päässä Himokselta. Teatterin kotina on nostalginen ”vanhan ajan” seurantalo-miljöö. Esitysten taustalla tuottajana toimii vuosikymmenet teatteriesityksiä pyörittänyt Turkinkyläseura.

J+J Teatteri sijaitsee Jämsänkoskella Himokselta 14 kilometrin päässä. Myös tällä teatterilla on pitkät perinteet ja se on aiemmin järjestänyt teatteriesityksiä nykyään jo edesmenneessä HimosTeatterissakin. Teatterin toimitilat on remontoitu entisestä elokuvateatterista, joten siellä on nouseva katsomo.

Teatteri Tenho sijaitsee aivan Jämsän keskustassa torin takana ”apteekin kulmassa”. Matkaa Himokselta tulee 7 kilometriä. Itse teatteri on hiljattain syntynyt, mutta omistajana ja esitysten tuottajana toimivalla Himasen perheellä on pitkä teatteritausta Jämsässä. Liike- ja asuintalon alakertaan rakennetussa teatterissa on kaksiosainen nouseva katsomo.

Seudun teatterit toimivat itsenäisesti, mutta niillä on myös paljon yhteistoimintaa. Monet näyttelijöistä ovat vuosien ja esityskausien mittaan esiintyneet niissä kaikissa kulloisenkin tilanteen ja tarpeen mukaan.

 

Turkinkyläteatteri, Turkinkyläntie 630 JÄMSÄ

Turkinkyläteatteri esittää näytelmän Rollaattorikapina. Näytelmän on kirjoittanut Tanja Puustinen-Kiljunen ja sen ohjaa pitkäaikainen alan ammattilainen näyttelijä-ohjaaja Esko Rissanen.

Rollaattorikapina on pirteä ja hauska komedia Lepolehdon hoivakodin asukkaista ja samalla se ottaa kantaa tämän päivän ikäihmisten laitoshoidon tasoon, mutta huumorilla ja kevyellä otteella.

Pertti ja Minna nauttivat vihdoinkin kahdenkeskisestä lomastaan mökillä. He ovat saaneet Minnan äidin Vienon siirtymään Lepolehdon vanhainkotiin. Siellä Vieno-äiti asuu muiden ikäistensä seurassa, nauttien täysihoidosta ja henkilökunnan palveluista. Lepolehdon asukkaisiin hiipii kuitenkin tyytymättömyys nykymenoon, asiat eivät ole ihan sitä miltä ne näyttävät. Hoidokit eivät ole tyytyväisiä saamaansa hoidon- ja ruoan tasoon. Asukkaat alkavat vaatia muutosta saamaansa kohteluun ja he ryhtyvät Vienon johdolla vastarintaan vallitsevia oloja vastaan.

Näytelmästä löytyy valloittavia vanhuksia, käsittämättömiä käänteitä ja mikä parasta tästä jää vielä hyvä mieli kotimatkallekin, teatterilaiset lupaavat. Ensi-ilta on 16.11. 2018. Tarkemmat tiedot esityksistä löydät tämän lehden menomuistiosta.  https://himoksensanomat.fi/tapahtumakalenteri/

 

J+J Teatteri, Kauppakuja 3 Jämsänkoski

J+J Teatteri tuo tänä syksynä näyttämölle Laurent Baffien kirjoittaman ja Reita Luonatvuoren v. 2015 suomentaman komedian Ihan pakko. Näytelmän ohjaa kokenut teatterityön ammattilainen Anna-Maija Ojansivu.​

Ranskalainen komedia Toc Toc (Ihan Pakko) nauraa neurooseille. Komediassa erilaisista pakko-oireista kärsivät potilaat saapuvat kuuluisan erikoislääkäri Sternin vastaanotolle. Stern tunnetaan siitä, että hän parantaa kaikki potilaat yhdellä tapaamisella. Kun maineikkaan lääkärin lento myöhästyy, odotushuoneessa alkaa spontaani ryhmäterapiaistunto. Dialogi kipinöi ja monopolinappulat lentelevät, kun neurootikot yrittävät auttaa toisiaan ja itseään parantumaan pakkomielteistä.

Ihan pakko -komediassa saa nauraa naapurille ja tunnistaa näytelmän henkilöissä piirteitä puolisostaan tai pomostaan. Mutta miksi koko muu yleisö nauraa kohdassa, jossa minun mielestäni käyttäydytään täysin normaalisti?

Ensi-ilta on 16.11. 2018. Tarkemmat tiedot esityksistä löydät tämän lehden menomuistiosta.   https://himoksensanomat.fi/tapahtumakalenteri/

 

Teatteri Tenhon näyttämö, Säterintie 1 Jämsä

Teatteri Tenhon syyskauden näytelmä on Anja Tiaisen kirjoittama sydämellinen komedia muistamisen vaikeudesta. Ohjaajana toimii kokenut pitkän harrastajateatteriuran tehnyt tunnetun teatteriperheen äiti Päivi Himanen.

Näytelmän tähti Esteri Hentunen täyttää 70 vuotta ja suku kokoontuu syntymäpäiville. Alzheimer on hävittänyt Esterin lähimuistin, mutta persoonallisuus, tahto ja tunne-elämä on vahvasti tallella. Muistisairaalla ei ole kulisseja, vaan hän on oma teeskentelemätön itsensä.

Sukulaiset sen sijaan rimpuilevat yrittäessään pitää horjahtelevia kulissejaan pystyssä edes syntymäpäiväjuhlan ajan. Kun huolella rakennetut julkisivut murenevat kuin hiekkahentuset, Esteri tarttuu hetkeen ja ottaa tilaisuudesta vaarin.

Ensi-ilta on 17.11. 2018. Tarkemmat tiedot esityksistä löydät tämän lehden menomuistiosta.  https://himoksensanomat.fi/tapahtumakalenteri/

 

Ennakkotietoa kevätkaudesta:

Kevätkaudella J+J Teatteri esittää Risto Hakolan kirjoittaman ja ohjaaman näytelmän Laulava hoitaja. Ensi-ilta on  19.1. 2019 ja näytökset jatkuvat 17.2. 2019 saakka. Tarkempaa tietoa tästä esityksestä myöhemmin.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments