lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiMatkailuyrityksetSukset suihkivat hiihtolomalla

Sukset suihkivat hiihtolomalla

Himoksen rinteillä on meneillään talven vilkkaimmat viikot. Vaikka välillä on nähty loskapäiviä, niin kokonaisuutena talvea voi sanoa laskettelijoiden näkökulmasta varsin hyväksi. Kunnon pakkasjakso ennen joulua tarjosi hyvät lähtökohdat koko talvelle, koska ennätysmäärä rinteitä voitiin lumettaa jo avajaisiin. Ensimmäisellä hiihtolomaviikolla saatiin myös lumisadetta, joka lisäsi talven tuntua maisemassa. Rinteissähän lunta on ollut metritolkulla silloinkin, kun maat muualla ovat olleet mustina. Hiihtolomafiiliksiin pääset mukaan katsomalla oheisen videon.

 

Kaikki rinteet ja hissit ovat hiihtolomien ajan joka päivä auki. Videolla on pääasiassa tuoretta näkymää ensimmäiseltä hiihtolomaviikolta, mutta jos katsoit oikein tarkkaan, niin viimeisissä sekunneissa näkyy pohjoisrinteen alla sulana lainehtiva Patalahti. Se kertoo siitä, että kausi jatkuu Himoksella yleensä vappuun saakka. Vain muutama kevät on vuosikymmenten mittaan aiheuttanut tähän aikatauluun viikon tai parin poikkeuksen.

Keskimaan tuolihissistä sattumanvaraisesti valittu perhe kertoi saapuneensa hiihtoloman viettoon Tallinnasta. Johannes, Age, Risto ja Nanna Tammeorg viettivät rinteissä kolme päivää. Perheen vanhemmat muistelivat käyneensä Himoksella edellisen kerran 15 vuotta sitten, nyt päätettiin tulla uudestaan lasten kanssa. Matkan kerrottiin menneen kaikin puolin hyvin, mökki vastasi odotuksia ja muutenkin loma oli onnistunut. Viimeisen illan suunnitelmiin kuului JYP:n jääkiekkopeli Jyväskylässä. Joukkueessa pelaa tuttu mies, Robert Rooba Tallinnasta.

– Täällä on todella paljon porukkaa Eestistä. Koko ajan kuuluu tuttua kieltä ympäriltä, lomalaiset kertoivat kokemuksiaan.

Jani Salo ja Päivi Juolahti Perheineen tulivat Himokselle päivän reissulle Vantaalta. Lapset Anni ja Ella (kaksoset 5v), Olli (6v) ja Kalle (13v) ovat kaikki innokkaita laskettelijoita, jo kolmevuotiaina suksille hypänneitä. Rinteissä oli tarkoitus viettää koko päivä. Välillä paistettiin nakit ja juotiin limpparit laavuilla. Muuta aikataulua ei ollut kuin että Putousta piti lasten vaatimuksesta ehtiä illaksi katsomaan. Jani kertoi aloittaneensa laskettelun Pohjois-Himoksesta 30 vuotta sitten. Häntä voi siis pitää vakioasiakkaana, joka on kolunnut rinteitä koko laskettelukeskuksen historian ajan.

Annamari Hänninen, Kiia Krannila, Tia Rautiainen ja Lotta Rossi kuuluivat kuuden nuoren naisen porukkaan, joista kaksi oli niin innokkaita laskettelijoita, että livahtivat kuvasta pois kohti hissejä. Mikkelistä saapuneet ystävykset viettivät mökkiviikonloppua Himoksella. Laskettelun lisäksi reissu sisälsi myös pulikointia ulkoporealtaassa. Illat tai pikemminkin yöt vietettiin HimosAreenalla, koska aamutunneillehan siellä juhlitaan.

– Vuoden päästä tullaan taas, kaunokaiset vakuuttivat.

Keskimaan laavulla käristeltiin makkaraa ja syötiin eväitä. Santeri ja Siiri Marttinen äitinsä Mia Marttisen kanssa tulivat päivän hiihtolomalle Mänsälästä, kun sääkin oli viimeisen päälle hieno. Nyt nautittiin auringonpaisteesta ja laskettelusta. Mukavan virkistäytymisreissun jälkeen jaksaa taas koulussakin paremmin. Marttisen perhe tapaa käydä laskettelemassa kerran tai pari talvessa. Toisinaan rinteitä kolutaan myös Messilässä ja Sappeella.

Jalmari Vaissi tyttäriensä Elle ja Fiona Vaissin kanssa olivat kahden päivän hiihtolomareissulla Turusta. Himos kuuluu ohjelmaan 2-3 kertaa vuodessa ja kovasti silloin lasketellaan. Koska oli talven vilkkain päivä, niin vähän jonoa muodostui toisinaan hisseille, mutta rinteet olivat aivan loistavassa kunnossa. Vuolaita kiitoksia sai myös yöpymispaikkana toiminut Villa Hiidenmäki, jossa lomalaiset asuivat ensimmäistä kertaa. Sattumalta Googlen kautta löytyneeseen yösijaan oltiin niin tyytyväisiä, että sinne tullaan toistekin, Vaissit vakuuttivat.

Perinteiseen tapaan Jämsän ammattiopiston opiskelijat viihdyttivät lapsia hiihtolomaviikoilla perherinteiden luona monenlaisilla ohjelmanumeroilla ja leikeillä. Kodassa heiluivat kasvomaalarien siveltimet. Kuvassa Aava Redford saa koristeen poskeensa Inka Kauppisen maalaamana.

Hiihtolomaviikot ovat kiireistä aikaa myös hiihdonopettajille. Pienimmät oppilaat saavat ensi tuntumaa lasketteluun Joonankummun rinteessä, josta yleensä aika nopeasti päästään siirtymään isompiin peikkorinteisiin. Oikeat opit heti alussa ovat tärkeitä, ettei tule turhan takia vääriä maneereita, joista voi sitten myöhemmin olla vaikea päästä eroon. Kokeneellekin laskijalle muutama tunti hiihdonopettajan kanssa silloin tällöin tekee terää.

Himos tunnetaan hiihtokeskuksena, joka panostaa paljon lapsiin. Pienet kypäräpäät pääsevät ilmaiseksi hisseihin ja perherinteen hissit ovat ilmaisia isommillekin laskijoille. Myös suositut pulkkamäet pidetään yhtä hyvässä kunnossa kuin muutkin rinteet. Pulkkamäkiin on vapaa pääsy muillakin kuin varsinaisilla laskettelukeskuksen asiakkailla.

– Nyt on tosi mukavaa olla hiihtokeskusyrittäjä, vaikka en muutenkaan vaihtaisi päivääkään pois. Kerrankin on sää suosinut ja armoitettu lumisadekin vielä viimeisteli maiseman talviseksi, hyrisi tyytyväisyyttään markkinointijohtaja Päivi Kuokkanen.

Vaikka hän on kuvassa vieraan miehen kainalossa, niin ei tarvitse Jussin puolesta huolestua. Sakari Räsänen kuuluu siihen ystäväkaartiin, joita rinneyrittäjille on vuosikymmenten mittaan kertynyt. Halattavia Päivillä riittää aina kun hän liikkuu ulkona asiakkaidensa parissa. Ensimmäinen hiihtolomaviikko on yrittäjälle koko talven tärkein viikko ja toinen toiseksi tärkein. Tänä talvena tähdet Himoksen yllä ovat olleet lähes parhaassa mahdollisessa asennossa. Vesisateetkaan eivät kunnolla lumetettuihin rinteisiin pysty. Varmasti vielä vappunakin näissä Pohjois-Himoksen rinteissä lasketellaan.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments