torstai, 18 heinäkuun, 2024
KotiUutisetSaunakylän siirtourakka loppusuoralla

Saunakylän siirtourakka loppusuoralla

Muuramen saunakylän savusaunojen siirto Jämsän Juokslahteen on edennyt niin pitkälle, että suurin osa on jo saatu tuotua uuteen sijoituspaikkaansa. Kooltaan suurin ja samalla painavin Virpiön sauna siirrettiin viimeisten joukossa. Sen jälkeen Muurameen jäi enää kaksi saunaa, jotka rakenteidensa vuoksi on osittain purettava ennen kuljetusta. Kaikkiaan saunoja on vähän yli kaksikymmentä. Lopullisille sijoituspaikoilleen Juokslahdessa rakennukset siirretään sitä mukaa, kuin uusi saunakylä alkaa nousta. Alueen asemakaava ja asemakuva alkavat jo olla valmiina, toteaa  Suomen Saunakulttuuri ry:n puheenjohtaja Saija Silen.

Virpiön sauna salvettiin uudesta hirrestä Muuramen saunakylää perustettaessa. Rakentaminen tapahtui Multialta saadun mallin mukaan. Alkuperäinen, mallina toiminut sauna osoittautui silloin niin huonokuntoiseksi, ettei sitä kannattanut lähteä kuljettamaan. Uusvanhana tämä sauna on rakenteidensa puolesta parhaassa kunnossa ja pienimmällä remontoinnilla otettavissa uudelleen käyttöön. Saunassa kylvettiin viime syksynä entisen saunakylän jäähyväislöylyt ja jos hyvin käy, siinä myös saunotaan Juokslahden saunakylän avajaiset, Silen suunnittelee.

Muut saunat kuljetettiin uuteen sijoituspaikkaansa kokonaisina. Kookas Virpiön sauna halkaistiin kahteen, suunnilleen saman painoiseen kappaleeseen. Jännittäviä hetkiä koettiin varsinaisen rungon kanssa. Irtoaako hirsikehikko paikaltaan ja riittääkö nosturissa tehot? Kaikki sujui kuitenkin ongelmitta. Kiuas jäi odottamaan myöhempiä aikoja. Sekin kootaan aikanaan kunnostettuna saunaan uudelleen.

Myös muiden saunojen kiukaat siirretään myöhemmin. Niitä on monenlaisia ja monen kuntoisia. Ihan kaikkia ikään kuin viitteellisesti kiukaiksi kyhättyjä kivikasoja tuskin kannattaa edes kuljettaa.

 

Saunakyläidean aktiivit Kari Vainiomäki ja Ilkka Silen ovat puurtaneet hankettaan eteen päin sitkeästi vähän kerrassaan talkoovoimin ja yhdistyksen pienillä taloudellisilla resursseilla. Saunakylän rakentamisesta vastaavan Suomen Saunakulttuuri ry:n puheenjohtaja Saija Silen on huolehtinut paperisodasta. Nyt alueen kehittämisessä tavoitellaan vähän isompaa askelta. Vetämässä on hakemus 50 000 euron hankkeelle, josta puolet tulisi ns. EU-rahaa Vesurin Maaseudun kehittämisrahaston Luonto- ja kulttuuriympäristö -momentilta. Jämsän kaupunki on tehnyt päätöksen 15 000 euron väliaikaisrahoituksesta. Kyse on eräänlaisesta takuurahasta, jota yhdistyksen ei ole tarkoitus kuitenkaan käyttää, Silen huomauttaa.

Hankkeen myötä saunakylään vedetään sähköt, rakennetaan porakaivo ja tehdään tarvittavat huoltotiet. Saunoja kunnostetaan ja siirretään lopullisille paikoilleen. Lähes kaikkiin saunoihin on muun muassa naputeltava uudet pärekatot ja paljon muutakin kunnostustyötä pitää tehdä. Hankeaika jatkuu vuoden 2018 loppuun.

Virpiön saunan saapuminen uuden saunakylän alueelle, merkitsi eräänlaista merkkipaalua, jonka jälkeen hanke siirtyy lopullisesti Juokslahteen. Tähän saakka painopiste on ollut Muuramessa saunojen kuljetuskuntoon valmistelemisessa ja niiden siirrossa. Yhdistyksen ydinajatus on säilyttää historialliset savusaunarakennukset myös tuleville sukupolville ja vaalia samalla perinteistä suomalaista saunakulttuuria. Saunakylästä ei tehdä museota, vaan ideana on luoda siitä monenlaista toimintaa ja monenlaisia mahdollisuuksia tarjoava vireä alue, Saija Silen painottaa.

Juokslahden saunakylän tontilla on nyt savusaunoja lähes silmänkantamaton jono. Viime syksynä tuodut ensimmäiset saunat ovat jo saaneet uudet pärekatot. Samaa työtä ja muuta remonttia riittää lähivuosiksi, ennen kuin kylä on saatu valmiiksi. Lopullisestihan se ei valmistu koskaan. Huoltoremonttia on tehtävä kaiken aikaa, etteivät rakennukset ja alue pääse uudelleen rapistumaan.

Saunakylä on jatkuvasti auki yleisölle. Saunoihin voi tulla tutustumaan ja talkooväki on erityisen tervetullutta. Nyt tarjoutuu loistava tilaisuus oppia esimerkiksi pärekaton tekoa, jos se omassakin pihapiirissä sijaitseva aitta pitäisi lähiaikoina kattaa. Myös päreitä sekä kaikenlaisia muitakin rakennustarpeita otetaan mielellään lahjoituksina vastaan. Alueella liikkuminen tapahtuu omalla vastuulla ja pitää tehdä varovaisuutta noudattaen.

– Ensimmäinen virallinen yleisötilaisuus järjestetään 10.6. 2017 Suomalaisen saunan päivänä. Tavoitteena on, että Virpiön sauna olisi silloin kylpykunnossa. Jos sitä ei saada vielä kuumaksi, niin joku sauna lämpiää joka tapauksessa Saija Silen lupaa.

Tutustu aiheeseen myös täällä:   https://juokslahti.com/saunakyla/

Suomen Saunakulttuuri ry:n Facebook sivut:   https://fi-fi.facebook.com/SuomenSaunakulttuuriRy/

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments