maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiLuontoMetso-hyvinvointipolku Morvassa

Metso-hyvinvointipolku Morvassa

morva1

Jämsän Juokslahdessa sijaitsevan Majatalo Morvan lähimaastoon on avattu Metso-hyvinvointipolku.

Tapio Oy ja Suomen Metsäkeskus ovat kehittäneet hyvinvointipolku-konseptin, joka johdattaa metsään menijän hyvinvoinnin ja aistien avaamisen äärelle. Polkujen varrella on ohjeistettuja pisteitä, joissa liikkuja voi tehdä erilaisia virkistysharjoituksia. Hyvinvointipolku-hanke on Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama.

Hyvinvointipolut on suunniteltu yhteistyössä metsänomistajien ja matkailuyrittäjien kanssa. Polut seurailevat mahdollisimman paljon jo olemassa olevia polkuja, reittejä tai pikkuteitä. Hyvinvointipolut ovat osa matkailuyrittäjien palvelutarjontaa ja niiden markkinoinnista ja huoltamisesta vastaa kukin matkailuyrittäjä itse.

Tutkimusten mukaan metsäympäristössä oleskelemalla ja liikkumalla voi vaikuttaa omaan terveydentilaansa. Vajaan tunnin pituinen oleskelu metsässä elvyttää ja palauttaa stressistä. Lisäksi luonnossa oleminen laskee verenpainetta, kohentaa mielialaa ja lisää tarkkaavaisuutta.

Lähtöpaikka sijaitsee Majatalo Morvan pysäköintipaikan kulmalla, missä sijaitsee myös ensimmäinen opastetaulu. Auton saa jättää pysäköintipaikalle. Koko 1,8 kilometrin mittainen reitti on varustettu niin runsailla opasteilla, että siltä on mahdoton eksyä.

Pysähdyspaikkojen opastetaulut tarjoavat tietoa luonnosta ja sisältävät erilaisia omaan mieleen ja hyvinvointiin liittyviä harjoitusohjeita. Osa pysähdyspaikoista on varustettu penkeillä, joille voi istahtaa levähtämään.

Morvan hyvinvointipolun suunnitelmat laati metsäluontoneuvoja Riitta Raatikainen Metsäkeskuksesta. Käytännön toteutuksesta vastasivat elinkeinopäällikkö Seija Tiitinen-Salmela Metsäkeskuksesta, Morvan isäntä Leo Värelä ja luonto-ohjaajaopiskelija Tero Toivonen Järviseudun ammatti-instituutista. (Oikeanpuoleinen kuva).

C. (Harjoitus) Sulje silmäsi ja rauhoita mielesi. Tunnetko metsän läheisyyden? Millaisena koet metsän – puhutteleeko se sinua? Mieti miten voisit luoda itsellesi paikan hiljentymiseen. Minne hakeudut, kun etsit rauhaa ja hiljaisuutta – metsään puutarhaan, parvekkeelle tai ikkunasyvennykseen?

E. (Harjoitus) Kiinnitä huomiota puiden erilaisuuteen. Mitä puulajeja tunnistat lähiympäristössäsi? Mitkä puut ovat nuoria, mitkä vanhoja? Millaisena puuna näet itsesi? Oletko nuori kasvava puu vai jo täyteen mittaan kasvanut puu? Millaiseksi puuksi sinä olet muovautunut ja mitkä tekijät siihen ovat vaikuttaneet?

Polun ohjeistetuilla pysähdyspisteillä ohjataan muun muassa keskittymään hengityksen tasaantumiseen, omien ajatusten kuuntelemiseen ja luonnon aistimiseen. Pysähdyspisteillä kulkijan huomio johdatetaan luonnon kätkemään historiaan ja monimuotoisiin luonnon ympäristöihin.

Vaikka polku ei ole pitkä, sen varrelta löytyy monimuotoista luontoa. Reittiä sivuavalla Myllyjärvellä pesii sorsat, 1-2 joutsenparia ja kurkipari.

Suurimmaksi osaksi reitti kulkee metsäautotietä pitkin, tehden välillä mutkan siltä sivuun. Maastossa pahimmat kuopat on tasattu hakkeella. Tämä antaa mahdollisuuden myös liikuntarajoitteisille polun kiertämiseen. Jopa pyörätuolilla reitin voi avustajan kanssa kulkea, jos jättää pari oikeanpuoleisen kuvan tapaista maastolenkkiä väliin. Yksi iso nousu ja lasku matkan varrelta löytyy.

Reitin varrelta voi havainnoida myös vuodenaikojen vaikutusta luontoon. Avauskierroksella mättäät hohtivat punaisenaan puolukoita.

Metsästä ja puista ihminen saa voimaa. Kokeile voitko siirtää sitä itseesi. Joillekin puun halaaminen antaa myönteisiä tuntemuksia, joku toinen saattaa tuntea itsensä kiusaantuneeksi, todetaan ohjeissa. Reitin varrella voi halaamisen tuntemuksia kokeilla lähes 200 vuotiaaseen mäntyyn.

Hyvinvointipolun loppupäässä reitti kulkee vanhan kuusikon läpi. Siellä puiden kyljissä on monta linnunpönttöä. Tällä pysähdyspaikalla tehtävä harjoitus ohjaa kulkijaa huomaamaan kuinka ajatukset tulevat, menevät ja vaihtuvat kuin linnut pesissään.

Kierros on tehty ja yhteiskuvan aika. Viimeinen opastetaulu antaa luvan levähtää myös lähellä sijaitsevan yli 200 vuotta vanhan aitan porrastasanteella.

Morvan hyvinvointipolku on kaikille avoin jokamiehen oikeudella, eikä edellytä asiointia matkailuyrityksessä. Sieltä voi kuitenkin tilata palveluja, eväät tai jopa oppaan halutessaan.

Majatalo Morvan kotisivut löydät täältä: http://www.morva.fi/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments