keskiviikko, 9 lokakuun, 2024
KotiUutisetEnsimmäiset saunat saunakylään

Ensimmäiset saunat saunakylään

saunakylä1

Maailman ainoa savusaunakylä rakennetaan Jämsän Juokslahteen Päijänteen rannalle. Aiemmin Muuramessa sijainneen saunakylän saunoista suurin osa siirretään Jämsään. Hankkeen takana toimii sen tueksi perustettu Suomen Saunakulttuuri ry. Yhdistys osti Kukkaismäen matkailutilalta kolmen hehtaarin rinnetontin saunojen sijoituspaikaksi. Historiallisten vanhojen savusaunojen lisäksi tontille on suunniteltu myös jonkin verran uustuotantoa. Ensimmäiset saunat uudesti syntyvän saunakylän tontille siirrettiin Muuramesta 9.9. 2013. Koistisen sauna, Moskuvaaran sauna ja Isokankaan sauna Tyrnävältä saivat toimia konkreettisesti uuden saunakylähankkeen avaajina.

 

Alkuvuosinaan vireästi toiminut ja paljon julkisuuttakin saanut Muuramen saunakylä on jo pitkään viettänyt hiljaiseloa jokseenkin hylättynä. Nokkospensaat, pusikot ja liian tiheä puusto on saanut rehottaa rauhassa. Maaston alavuus ja liian lähellä saunoja kasvaneet isot koivut ovat osaltaan edistäneet hirsien lahoamista, koska seinät eivät näissä olosuhteissa koskaan kunnolla kuiva, arvelee hankkeen käytännön toimista vastaava Ilkka Silen. Uusi ilmava tontti poistaa tämän ongelman.

Suurimmasta osasta saunoja on katto purettu ja ne on suojattu pressuilla. Rungot siirretään uudelle sijoituspaikalleen kokonaisina. Lähes kaikki saunat korjataan. Lahonneita hirsikertoja uusitaan ja tehdään uudet pärekatot.

Rakennuksista vanhin on pohjoisen sauna 1700-luvulta. Sen rakenteisiin ei kosketa muuten kuin tehdään alkuperäisen mallin mukainen tuohikatto, jos tarpeeksi paljon tuohilevyjä jostakin saadaan. Historiallisia arvoja ymmärtämättömän mielestä tämän kuntoista saunaa ei ehkä kannattaisi säilyttää, mutta ikänsä vuoksi se on erityisen arvokas, esittelee Silen.

Mahdollisuuksien mukaan kaikkiin saunoihin rakennetaan Juokslahdessa lämmityskelpoiset kiukaat. Aidot kiuaskivet kuljetetaan Muuramesta, mutta  osa kiukaista on ollut hautakiviveistämön sivukivistä kasattuja feikkejä, toteavat Ilkka Silen ja Kari Vainiomäki lautalattian päälle koottua kivikasaa katsellessaan.

Ensimmäiset saunat valikoituivat pitkälti sen mukaan, kuinka ne saatiin kuormaan sopimaan. Autoilija Ari Römanin nosturille rungot ovat kevyttä tavaraa. Nämä saunat eivät vielä paljon ajoneuvon leveyttä ylittäneet, joten vilkkuautoja ei tarvittu. Myöhemmin edessä on myös erikoiskuljetuksia.

Saunakylän asemakaava on vahvistettu ja saunojen lopulliset sijoituspaikat määrittelevä asemakaavapiirros juuri valmistumassa. Alueelta puuttui vielä tiet, joten ensimmäisenä tuodut saunat nostettiin väliaikaisesti pysäköintipaikan viereen. Siinä niiden kunnostus aloitetaan välittömästi. Yhteen saunaan uusitaan alin hirsikerta ja kaikkiin rakennetaan pärekatot. Haapapäreitä yhdistyksellä on valmiina varastossa.

Kaikkiaan Muuramesta siirretään 23 saunaa. Alun perin niitä on siellä ollut 28 kappaletta. Kaksi saunaa on palanut kokonaan ja yksi osittain. 50-luvulta peräisin oleva Kinkomaan sauna jää paikalleen Muurameen. Silenin mukaan kaikkia tuotujakaan saunoja ei koota uudelleen, mutta niistä otetaan parhaat hirret muiden kunnostukseen. Muutama sauna saatetaan hakea vielä tänä syksynä, loput jäävät ensi kesään. Sisusauna Oy:n tontilla odottaa kolme valmiiksi kunnostettua saunaa. Niistä kaksi on Muuramesta ja yksi hirsirungoltaan erikoinen Jäykkälän torpan savusauna saatiin lahjoituksena Arvajalta.

Ensimmäiset saunat Jämsän saunakylän tontilla oli historiaan jäävä päivä. Saunojen siirtoon osallistuivat Jussi Vähäsarja, Veli Vilén, Ilkka Silen, Ari Röman ja Kari Vainiomäki. Jos alueen tiet saadaan kuntoon, oikeanpuoleisessa kuvassa oleva Virpiön sauna tuodaan vielä tänä syksynä Päijänteen rantaan ja siellä otetaan saunakylän avauslöylyt, suunnittelee Silen.

Suomen Saunakulttuuri ry:n Savusaunakylä -hanke ei ole kaupallinen, eikä tarkoituksena ole perustaa myöskään saunamuseota. Alueesta toivotaan kehittyvän monella tavalla toiminnallinen. Kaikkia kiinnostuneita kutsutaan ideoineen mukaan. Myös yrittäjille tarjotaan tilaisuutta saunakylän turistivirtojen hyödyntämiseen. Himoksen läheisyys on yksi uuden sijoituspaikan valtti.

Tähän saakka käytännön työt ovat olleet muutaman miehen harteilla, joten lisää talkooväkeä tarvittaisiin. Alkuvaiheen rahoitusta on kerätty kummisaunoilla. 2000 euron panoksen sijoittaneita Saunakummeja on tähän mennessä löydetty neljä kappaletta. Uusia suomalaisen saunakulttuurin säilyttämisestä kiinnostuneita ihmisiä tai yhteisöjä etsitään. Kummit tulevat saamaan saunakylässä osakseen erityishuomiota, Silen lupaa. Hän uskoo kiinnostuksen hanketta kohtaan kasvavan, kun tontilla nyt alkaa todella jotakin tapahtua.

Lisätietoa täältä: https://www.facebook.com/SuomenSaunakulttuuriRy/

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments