maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiTeatteriKesäteatterissa viimeinen patruuna

Kesäteatterissa viimeinen patruuna

Jämsän kesäteatterin katsomossa seurataan tänä kesänä Juuso Waldenin tarinaa

Paperiteollisuudella on ollut vahva merkitys Jämsän seudun historiassa. Kaksi Euroopan suurimpiin kuuluvaa paperitehdasta kymmenen kilometrin päässä toisistaan on keskittymä, joka ei ole voinut olla vaikuttamatta monin tavoin ihmisten elämään. Nykyistä paljon suurempi tämä vaikutus oli vahvojen teollisuuspatruunoiden aikana. Vuorineuvos Juuso Walden oli mies, joka nosti Jämsän maailman suurten teollisuuspaikkakuntien joukkoon. Waldenin ote tehtaisiin ja niiden henkilökuntaan oli vastuullinen, isällinen, holhoava ja kontrolloiva. Hän kantoi huolta myös koko yhteiskunnasta 1960-luvun loppuun saakka.

Käsikirjoittaja, ohjaaja Risto Hakola                                   Seppo Väänänen (vas.) esittää Waldenin roolin 

Jämsäläinen toimittaja, käsikirjoittaja, kulttuurin monitoimimies Risto Hakola on kirjoittanut ja ohjannut näytelmän Juuso – viimeinen patruuna. Näytelmä kertoo Waldenin voimanvuosista Jämsänkoskella, Kaipolassa ja Valkeakoskella. Taloudellisen vastuun Jämsän kesäteatterin toiminnasta kantaa Jämsänjokilaakson teatterin tuki ry. Teatteri toimii Pietilän kyläyhdistyksen omistamalla Sähkökosken luonnonkauniilla alueella, johon kyläyhdistys on rakentanut maauimalan, lomamökin ja viime vuosien ponnistuksena katetun katsomon teatterille.

Suorastaan itseoikeutettu näyttelijä patruunan rooliin oli jämsäläinen harrastajanäyttelijä Seppo Väänänen, joka on ilmetty Juuso myös ulkoiselta habitukseltaan. – Sehän on kuin tarjoaisit huumetta narkomaanille, vastasi Seppo, kun Hakola ensimmäisen kerran kysyi häntä Juuson rooliin.

Jämsän kesäteatterin tämän vuotista näytelmää esittää paikallisten kokeneiden harrastajanäyttelijöiden joukko. Näyttelijät ovat tuttuja kasvoja myös seudun muista tettereista, Teatteri Tenhosta, J+J Teatterista ja Nysän Teatterista. Juuso – viimeinen patruuna -näytelmässä lähes kaikilla on esitettävänään useita eri rooleja.

Minna Kivi ja Reijo Ahonen                                             Järvisen perhe, Kaapo Hakonen sekä Reijo ja Päivi Himanen

Näytelmän tuottajana toimiva Minna Kivi on tehnyt suuren urakan myös puvustajana. Kuutisenkymmentä kyseiseen ajanjaksoon sopivaa asua, vaati paljon etsimistä ja vaatehankintoja monelta taholta. Lisäksi hän esittää näytelmässä kaksi roolia, toimittajana ja sosiaalivirkailija Reino Raappanan vaimona. Reijo Ahonen sosiaalivirkailijana kuuluu näytelmän kantaviin voimiin. Urakkaan sisältyy myös kaksi muuta pienempää roolia.

Järvisen perheen kautta näytelmä nostaa esiin Yhtyneiden paperitehtaiden suhdetta työntekijöihinsä. Yhtiö huolehti monin tavoin työvoimastaan, toki omien tavoitteidensa mukaisesti. Palkat pidettiin kilpailukykyisinä ja monenlaisia luontaisetuja tarjottiin. Työntekijöistä pidettiin huolta myös huonompina aikoina. Yhtiöstä järjestettiin muita töitä, jos paperin heikko kysyntä pysäytti tuotannon. Waldenin toiminta poikkesi täysin nykyajan kvartaalikapitalismista.

Patruunan ”pyhäkoulu” kierroksella                                         Korkean tason vierailut hoidettiin tyylillä

Elintarvikkeita tuotettiin yhtiön omilla tiloilla. Sunnuntaisin patruunan ”pyhäkoulu” kiersi tarkastamassa paikkoja. Tuolloin jeeppi pakattiin täyteen kulloinkin tarvittavia virkailijoita ja ajettiin tiluksia tarkastamaan. Lotilassa kierrettiin kasvihuoneet, ankkalat, sikalat ja ihasteltiin jykevää sonnia.

Kun Venäjän presidentti Nikita Hruštšov kävi valtiovierailulla Suomessa, yksi vierailupaikka oli patruuna Juuso Waldenin isännöimä Jämsänkoski. Hän isännöi myös lukuisat muut korkean tason vierailut ideoiden niihin mitä mielikuvituksellisimpia ohjelmanumeroita.

Köyhtyneet paperitehtaat päätti Juuson uran                              Janina Reini ja Kaapo Hakonen

60-luvun lopulla pankin ote yhtiöstä alkoi kiristyä ja johti lopulta patruunan eläkkeelle jäämiseen. KOP:n pääjohtaja Matti Virkkusella (Pentti Ilomäki) ja kylmästi käyttäytyvällä rahoitusjohtajalla (Tani Lindroos) on Juusolle ikävää ja painavaa asiaa.

Lahjakkaat nuoret näyttelijät Janina Reini ja Kaapo Hakonen pääsevät näyttämään Jämsän kesäteatterin tuotannossa taitonsa. Kummallakin on näytelmässä useita rooleja, jotka nämä tulevaisuuden lupaukset vetävät läpi kiitettävän ammattitaitoisesti.

Teatterin kotisivut: http://www.jamsankesateatteri.fi/

Arviot:

Keskisuomalainen: http://www.ksml.fi/kulttuuri/Teatteriarvio-Lippa-joka-lenn%C3%A4tt%C3%A4%C3%A4/1013811

Jämsän seutu: https://www.jamsanseutu.fi/elamanmeno/arvio-naytelma-juuso-waldenista-tarjoaa-yhteisen-menneisyyden-muiston-200256801

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments