lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiFestivaalitAurinkoinen Jysäri 2017

Aurinkoinen Jysäri 2017

Viidennen kerran järjestetty Jysäri festivaali imaisi jälleen 90-luvun eurodance-fanit Himokselle. Kahden päivän aikana HimosParkissa bailasi yhteensä noin 15 000 juhlijaa. Näyttää siltä, että vuosi vuodelta pukeutumiseen panostetaan aina vaan enemmän. Neonväriset asusteet ja monenlainen muu rekvisiitta luo tälle tapahtumalle karnevaalinomaisen tunnelman.

Jysäriä on ennenkin suosinut hieno sää, ja niin kävi tälläkin kerralla. Suomen kesä näytti parhaat puolensa värikkäälle festarikansalle. Wikipedian mukaan eurodance on elektronisen tanssimusiikin tyylilaji, joka syntyi Euroopassa 1990-luvun alussa. Eurodancelle on luonteenomaista syntetisaattori-riffien ja yksinkertaisten, mutta tarttuvien melodioiden käyttö, korkeaääninen naisvokalisti ja räppäävä miesääni tai joskus mieslaulaja, sekä tasainen, nopeudeltaan 110–150 iskua minuutissa oleva tahti. Eurodance oli erittäin suosittu ja kaupallisesti menestyksekäs genre varsinkin 1990-luvun puolivälissä. Eurodancea tuotettiin eniten Saksassa, Ruotsissa, Alankomaissa ja Italiassa. Eurodance tarkoittaa lähes samaa kuin europop.

Punapäinen naisporukka piti pientä huilitaukoa seuraavaa esiintyjää päälavalle odotellessaan. Mari Lukkari, Jaana Hakala, Päivi Määttä, Ella Laakso ja Jenni Sirviö, (vasen kuva) kertoivat kuuluvansa 10 henkilön naisporukkaan, jotka repäisevät kerran kesässä itsensä irti arjesta. Jos nyt oikein muistan niin Mari oli saapunut Järvenpäästä ja muut tyttelit Sotkamosta saakka. Jysäriä juhlittiin Himoksella neljättä kertaa. Musiikki, tunnelma ja yleinen ilmapiiri ovat ne tekijät, jotka saavat naiset kerran toisensa jälkeen lähtemään tyttöporukalla 450 kilometrin viikonloppureissulle. Honkarannan mökillä saunottiin, pelattiin mölkkyä ja viihdyttiin rennon yhdessäolon merkeissä.

Maija Niskanen Jyväskylästä ja Johanna Kortesluoma Turusta kertoivat tutustuneensa näillä festareilla hotelliasumisen puitteissa. Johannalle nämä olivat ensimmäiset Jysärit. – Hienot festarit, hieno tunnelma, kuului neitosten tilannearvio.

Harri Huotari, Sarianna Huhtala ja Anni Kajula kertoivat tulleensa Oulusta. Kolmatta kertaa Jysäreillä ollut Harri toimi ryhmän asiantuntijana. Naisten mielestä ihmisten värikäs pukeutuminen antaa tapahtumalle mukavaa lisäfiilistä. Omat puseronsa he kertoivat käyneensä yhdessä ostamassa ennen matkalle lähtöä.

Helteisessä säässä vietetyssä Jysärissä koettiin muun muassa Neon-2 -yhtyeen paluukeikka, hikisen hurmokselliset bileet Movetronin tahdissa ja DJ Matti Airaksisen tämän vuoden ainoa esiintyminen. Kansainvälisistä tähdistä tapahtuman suurimmat vetonaulat olivat perjantaina esiintynyt Aqua sekä yleisön villinneet Daze ja La Bouche.

Daze  (vasen kuva) on tanskalainen eurodance-yhtye, jonka tunnetuin hitti on ”Superhero” vuodelta 1997. Yhtyeen debyyttilevy myi platinaa ja kultaa monissa maissa. Vuonna 1998 yhtye nousi listoille myös Yhdysvalloissa. Muita Dazen tunnettuja hittejä ovat mm. ”Tamagotchi” ja ”15 Minutes of Fame”. Yhtyeeseen kuuluvat naissolisti Trine Bix sekä miehet Lucas Sieber ja Jesper Tønnov Rasmussen.

Solid Base on ruotsalainen eurodancemusiikkia esittävä yhtye. Solid Base julkaisi ensimmäiset singlensä vuonna 1994. Yhtyeen laulajina toimivat Thomas ”Teo T” Nordin ja Isabelle Heitman. Solid Base teki vahvan paluun vuonna 2013 ja on keikkaillut ahkerasti myös Suomessa vuosina 2013–2015. Uutena laulajana toimii norjalainen Camilla Alvestad, joka tunnetaan myös Reset-yhtyeestä.

Terassi Riemun viereisessä rinteessä festivaaliväki otti rennosti ja nautti kesäpäivän auringosta. Oikeanpuoleisessa kuvassa rakennusalan yrittäjiä Tampereelta. Tekee se yrittäjällekin hyvää heittää joskus vapaalle. Että ei syntyisi mitään väärinkäsityksiä, herrojen kunnossa ei ollut mitään huomauttamista.

Nämä herrat (vasen kuva) ilmoittivat, että kyseessä on Vippavaaran poikamiesyhdistyksen kesäretki. Retkeläiset Tuomo Lahtinen, Olli Oksanen, Timo Lahtinen, Juho Saarelainen, Tero Hietanen ja Arttu Kuusisto kertoivat suosivansa Jysäri-festaria ihan tietystä syystä. Jysärissä pyörii vähemmän exiä kuin esimerkiksi iskelmä-festivaaleilla. Vaikka toinen päivä kallistui iltaa kohti, naiskontaktit poikamiesyhdistykseltä toistaiseksi puuttuivat, mutta hirveän läheltä oli jo liipannut useita kertoja.

Oranssiin pukeutuneen porukan paidoissa kiinnitti huomion teksti: Himo jyystäjät. Asko Hara, Kati Kupari, Pekka Koskelin, Reetta Savolainen ja Eija Hara kertoivat jyystävänsä nimen omaan ja ainoastaan 90-luvun musiikkia. Seurue vietti vapaata viikonloppua mökissä, jossa syötiin ja juotiin hyvin. – Ja herrat kertovat juttuja, joita luulevat vitsikkäiksi, naiset totesivat. Lopulta selvisi, että tämä seurue on esiintynyt Himoksen Sanomien sivuilla aikaisemminkin. Silloin he jyystivät laskettelumonoillaan Ravintola Rinteen pöytiä.

Kaikki eivät tule festivaaleille juhlimaan. Kampaaja Sara Jalkanen viimeisteli Hanna Lähteenojan hiuksia uuteen kuosiin. Terassi Riemun tiloihin viritellyssä kenttäkampaamossa tarjottiin festarivieraille ilmaista kampauspalvelua. Kyseessä oli Jyväskylässä toimivan yksityisen hius- ja meikkikoulun mainostempaus. Jalkanen kertoi tulleensa Himokselle ystäviään avustamaan.

Ruokolahden leijona kuului takavuosien kuumiin uutispommeihin. Himoksen leijona ei tainnut vastaavaa uutiskynnystä ylittää, mutta varmasti leijonalla itsellään oli nahkansa sisällä vähintään lämmin olo.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments