lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiUrheiluJämsässä Suomen paras Pump track-rata

Jämsässä Suomen paras Pump track-rata

Jämsän uusi Pump track -rata maauimalan puistossa on nyt avattu virallisesti. Ratahan sai niin suuren suosion jo rakennusvaiheessa, että nuoriso on kansoittanut sitä työtaukojen aikana heti ensimmäisten kumpujen ilmestyttyä maisemaan. Liekö koskaan millään Jämsän uudella liikuntapaikalla ollut yhtä innostunutta vastaanottoa?

Radan avajaisissa toimi nauhanleikkaajana koko rataidean isä Mikko Lepola yhdessä kaupungin vapaa-aikapäällikkö Katja Pohjoismäen kanssa. Lepolan idea voitti keväällä järjestetyssä strategiakilpailussa 3000 euroa, mikä myös käytettiin radan rakentamiseen. Luonnollisesti rata maksoi paljon enemmän.

Siitä, että Lepolan idea ennakkoluulottomasti toteutettiin, kuuluu kiitos myös kaupunginpuutarhuri Raisa Heinolle. (Kainalossa kurkkii tytär Elviira). Koska kyse oli vielä melko oudosta asiasta, hän myöntää aluksi vähän jännittäneensä, että mitähän siitä tulee. Jo rakennusvaiheessa ilmennyt lasten ja nuorten osoittama suuri kiinnostus oli radantekijöille paras kiitos ja osoitus siitä, että oikealla tiellä ollaan. Päätavoite oli saada ihmiset liikkumaan ja siinä on nyt selvästi onnistuttu. Rataa rakennettaessa apuna työskenteli puutarhuri Satu Korpela, joka vastasi käytännön rukkastöistä, alueen viimeistelystä ja vihersuunnittelusta. Vielä taimiasteella oleva lamoherukka muodostaa istutusalueille aikanaan puoli metriä korkean yhtenäisen kasvuston, hän kertoo.

Kovasti kehuja rata saa myös nuorilta käyttäjiltään, jotka kertovat käyvänsä ajelemassa joka päivä. Rata voittaa pyörätiet ja parkkipaikat kirkkaasti, koska siellä voi temppuilla, he sanovat. Pyöräilyn lisäksi rataa on hauska kiertää Scouteilla eli noilla nykyajan potkulaudoilla. Poikkeuksellinen huomio nykyaikana: Kännykkää ei näkynyt avajaisten aikana kenenkään hyppysissä!

Radan suunnittelussa toimivat Mikko Lepolan (keskellä) apuna asiantuntijoina Mikko Peltonen (vas.) ja Jani Vesikko. Vesikko kertoi Jämsän radan olevan Suomessa neljäs asfalttipintainen rata. Tikkakoskelle valmistui kolmas viikkoa aikaisemmin. Vesikon mukaan Jämsän rata on ylivoimaisesti Suomen suurin ja Euroopassakin kymmenen suurimman joukossa. Pump trackille ei ole keksitty hyvää suomenkiekielistä vastinetta. Olisiko möykkypyörärata kenties semmoinen, ehdotti Katja Pohjoismäki. Myös pumppirataa ehdotettiin.

Jämsäläinen bmx-taituri Anttoni Salminen pääsi kokeilemaan rataa ensimmäistä kertaa. Ennen radalle menoa hän pumppasi pyörän renkaisiin sopivat paineet. Koekierrosten jälkeen alan mies kehui rataa paremmaksi ja hauskemmaksi kuin oli osannut odottaakaan.

 

Suunnittelijoidensa mukaan Jämsän Pump track -rata sopii kaiken ikäisille, jotka haluavat pyöräillessään kokeilla muutakin kuin kevyen liikenteen väyliä tai metsäpolkuja. Ajaminen poikkeaa tavanomaisesta siinä mielessä, että pyörään saadaan vauhtia pumppaavalla liikkeellä, ei niinkään polkemalla. Ajamiseen tarvitaan vartalon jokaista lihasta, joten muutaman kierroksen jälkeen hiki tippuu nenänpäästä, Vesikko vakuuttaa.

Avajaisten nuorimpien joukossa uutta rataa kokeili potkupyörällään kolmevuotias Veela Autio äitinsä Sindi Inkiläisen avustamana. Veela oli radalla ensimmäistä kertaa, mutta äidin arvion mukaan kerta ei jää viimeiseksi. – On tosi hienoa, että Jämsään on tämmöinen tehty, hän kiitteli.

Katja Pohjoismäki muistutti puheessaan myös turvallisuusnäkökohdista. Joitakin ensiapukäyntejä on jo tähänkin mennessä tehty. Vähintään kunnollinen pyöräilykypärä pitäisi olla jokaisella päässä, mutta parempiakin vaihtoehtoja on olemassa. Polvi- ja kyynärsuojatkin olisivat paikallaan, niin ei tule kaatuessa asfaltti-ihottumaa.

Vesikon mukaan rata kehittää pyöräilytaitoja eikä vastaavaa treeniä saa mistään muualta. Hän kertoo, että radan helpompi osuus sijaitsee ylätasanteen puolella ja vaikeampi, enemmän haasteita tarjoava tekninen osuus tienpuoleisella laidalla. Taitotason ollessa matala, myös vauhdit pysyvät pieninä ja taitotason kehittyessä  radan monipuolinen hyödyntäminen kehittyy. Vesikon hypättyä pyörän selkään avajaisyleisö sai ihailla vauhdikasta ajamisen mallia.

Vauhtia oli myös Anttoni Salmisen näytösajossa, mutta suojavarustuksessa taisi olla vähän toivomisen varaa.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments