torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiLuontoEsko Salmijärvi löytää kätköt

Esko Salmijärvi löytää kätköt

Teksti ja Eskon kuvat: Susanna Ruusu

Kätköt: Kuvituskuvat

Mies, reppu ja polkupyörä. Siinä tuttu näky Jämsän kaduilla, sivuteillä ja metsissä. Esko Salmijärvi polkupyöräilee läpi vuoden, säässä kuin säässä. Kilometrejä kertyy jopa 8000 vuodessa. Varusteurheilusta ei ole kuitenkaan kyse, sillä pyörä ei miehellä vaihdu turhan tiheään. Edellisenkin mittariin kertyi 60 000 kilometriä ennen uudemman hankintaa. Iso osa kilometreistä tulee etsiessä geokätköjä. Salmijärvi on harrastanut kätköilyä kahdeksan vuotta ja kulkenut piilotettujen purkkien perässä Suomea ristiin rastiin Utsjoeta Hankoon. Käymättömiä kuntia on enää kourallinen maassamme. Geokätköily on tunnetusti koukuttava harrastus, ja nälkä kasvaa syödessä. – Halti kiinnostaa kovasti, Salmijärvi kertoo.

Pidemmät matkat toki taittuvat kaveriporukassa autolla, mutta lähiseutujen kätköt hän etsii pyörällä. Haastatteluhetkellä löydettyjä kätköjä Salmijärvellä oli 2345 kappaletta. – Jämsässä on noin 600 kätköä ja niistä Himoksessa luontopolulla on 13. Omia olen laittanut löydettäväksi 18 kappaletta. Salmijärven mukaan kätköilyn kautta tutustuu helposti uusiin tuttaviin. Heidän kanssa on kätköjen lisäksi keräilty myös jättipalsamia pois talkoilla. Kätköilyn lisäksi Salmijärvi harrastaa suunnistusta, joten luonnossa liikkuminen kaikin tavoin on miehelle tuttua ja mieluista puuhaa. ”Kätkömies” tunnistetaan jo kotikaupungin ulkopuolellakin, mikä ei Salmijärveä haittaa. – Ihmiset tulevat juttelemaan herkästi.

Geokätköily on helppo ja halpa harrastus. Se ei vaadi erityisiä varusteita ja sitä voi harrastaa missä ja milloin vain. Aloittaminen onnistuu ominkin päin, mutta on hauskempaa jo hieman kokeneemman opastuksessa. Suomen Ladun nettisivustolta on helppo aloittaa asiaan tutustuminen. Jotkut tekevät pitkiäkin matkoja kätköjen perässä ja toiset etsivät niitä sieltä, missä sattuvat milloinkin olemaan. Harrastajat kokoontuvat myös yhteen geokätköilyn tiimoilta. Himoksessa järjestettiin niin kutsuttu mega-eventti kesällä 2014, jolloin paikalla oli satoja harrastajia.

Artikkelin Himoksen megasta löydät täältä: https://himoksensanomat.fi/2014/07/16/mega-amazing-geocaching-himos/

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments