lauantai, 20 huhtikuun, 2024
KotiUutisetSaunojen siirtourakka saatiin päätökseen

Saunojen siirtourakka saatiin päätökseen

Suomen Saunakulttuuri ry on yhdistys, joka perustettiin vuonna 2012. Puheenjohtajana toimii amanuenssi Saija Silen. Tavoitteeksi asetettiin vuonna 2010 toimintansa lopettaneen Muuramen saunakylän savusaunojen siirto Jämsän Juokslahteen perustettavaan uuteen saunakylään. Yhdistys otti vastatakseen rakennusten kunnostuksen, ylläpidon ja saunakylän toiminnan jatkossa. Saunat korjataan perinteisin menetelmin. Tavoitteena on saada rakennukset kuntoon vuoteen 2020 mennessä. Saunat on aikoinaan hankittu Muurameen ympäri Suomea. Vanhimmat ovat peräisin 1700 -luvulta, pääosa 1800 -luvun lopulta ja 1900 -luvun alusta. Entisestä saunakylästä siirrettiin Juokslahteen yli 20 savusaunaa. Viimeinen, Korpilahden sauna kuljetettiin uuteen sijaintipaikkaansa 15. 09. 2017. Suuritöinen siirtohanke valmisteluineen kesti useita vuosia.

Muuramen saunakylä sijaitsi alavalla ja kostealla maalla notkelmassa, jossa huono ilman virtaus on osaltaan vaikuttanut rakennusten kunnon rapistumiseen. Nyt entiseen saunakylään jäi muistoksi yksi uloslämpiävällä pönttökiukaalla varustettu sauna.

Viimeisen savusaunan lähtö tontilta merkitsi samalla pistettä Muuramen saunakylän historialle, joka alkoi 1980 -luvun alussa. Silloin saunakylän suojelijaksi saatiin presidentti Urho Kekkonen ja sen vihki käyttöön presidentti Mauno Koivisto. Arkkitehti Risto Vuolle-Apialalla oli keskeinen rooli saunakylän toteuttamisessa. Hän on toiminut asiantuntijana myös uudessa saunakylähankkeessa.

Viimeisenä noudettu Korpilahden sauna oli aluksi tarkoitus purkaa ja kuljettaa osina, koska sen kyljessä on laudasta rakennettu pukuhuone, mutta lopulta kuljetus kuitenkin onnistui kokonaisena. Näin säilyi  hyväkuntoinen pärekattokin ehjänä ja säästyi paljon työtä, totesi töitä johtava Ilkka Silen tyytyväisenä. Saunojen siirrosta vastasi autoilija Ari Röman, jonka kalustosta löytyy myös tarpeeksi järeä nosturi saunojen siirtelyyn. Yhden matalan sillan vuoksi viimeisessä siirrossa jouduttiin tekemään lenkki kiertotietä myöten. Kuljetus onnistui hyvin ja suunnitelmien mukaan.

Vielä tässä vaiheessa saunat on sijoitettu tilapäisille paikoille remontointia varten. Lopullinen sijoittelu alueen kaavapiirroksen mukaan tapahtuu myöhemmin tulevaisuudessa. Suomen saunakulttuuri ry on saanut 50 000 euroa hankerahaa Vesurilta, jonka omarahoitusosuus katetaan kummisaunojen myynnillä ja talkootyöllä. Muun muassa japanilainen saunaseura on varannut itselleen Juokslahdesta oman kummisaunan. Hankerahalla rakennetaan alueen infraa, kuten teitä, porakaivo ja hankitaan sähköliittymä, Silen huomauttaa.

Pitkä ja isotöinen saunojen siirtourakka Muuramesta on nyt saatu onnistuneesti päätökseen. Viimeiseen siirtourakkaan osallistuivat Ilkka Silen, Henri Vallenius, Erik Naarajärvi, Ari Röman, Janne Vainiomäki ja Jari Saranen. Ylileveitä kuljetuksia maantiellä turvasivat kalustollaan Janne Vainiomäki ja Kuljetusliike Naarajärvi Oy.

Kylpykunnossa on jo iso Virpiön sauna (vas.) jonka pehmeitä löylyjä on nautiskeltu muutamassa yleisötapahtumassakin. Vielä tämän syksyn tavoitteisiin kuuluu kunnostaa pienempi ja vähemmillä puilla lämpiävä Sivakkavaaran sauna Vallius (oik.), kertoo Silen.

Remontoitavaa riittää vielä useiksi vuosiksi, ennen kuin Juokslahden saunakylän kaikki saunat ovat kunnostettuina uusilla sijoillaan. Ensimmäisenä tehdään uudet pärekatot suurimpaan osaan rakennuksista. Kattotalkoisiin osallistuivat myös Rauno Kailaanmäki Juokslahdesta ja Seppo Veijalainen Tampereelta. Kattotalkoita järjestettiin useampana viikonloppuna, mutta mitään suurta tungosta niihin ei ole ollut. Sateiset ilmat ovat osaltaan vaikeuttaneet talkoiden järjestämistä. Yhdistyksen ”oma porukka” aikoo jatkaa kattojen tekoa talven tuloon saakka, mutta uudetkin nikkarit ovat aina tervetulleita, Silen sanoo.

Alkuvuosinaan Muuramen Saunakylä sai paljon mediahuomiota osakseen ja isoja kävijämääriäkin kirjattiin. Sitten toiminta alkoi hiipua, rakennukset ränsistyä ja alue metsittyä. Nyt tästä matkailunähtävyydestä on jäljellä kahden palaneen saunan jäänteet, rakennusten pohjia ja hajonneita kiukaita. Toivottavasti idealle löytyy parempi tulevaisuus Juokslahdesta. Saunakylästä ei ole tarkoitus tehdä museota, vaan toiminnallinen kävijöitä eri tavoin palveleva viihtyisä matkailukohde.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments