tiistai, 23 huhtikuun, 2024
KotiTapahtumatHimos Trail kansainvälistyy kovaa vauhtia

Himos Trail kansainvälistyy kovaa vauhtia

Teksti: Himos Trail

Kuvat: Antti Saarimaa

Juha Laitisen voittoputki jatkui

Kestävyysurheilun moniottelija Lapuan Virkiän Juha Laitinen teki historiaa ja ylsi viidenteen peräkkäiseen voittoon 1730 metriä nousua käsittävällä 52 kilometrin Double-Extreme -reitillä.

-Viiden voiton putki on hyvä, sillä näin pitkässä juoksussa voi tapahtua jotakin yllätyksellistäkin.

41-vuotiaalla Laitisella on ollut onnea matkassa, sillä hän on jättänyt taakseen ehjät juoksut ja tykitti taas ajalla 4.28.00 voittojensa aikahaarukkaan 4.17.11-4.30.23.

Mies paljasti tykkäävänsä 52 kilometrin reitistä, jossa mäet ja tasaiset alueet ovat sopivasti balanssissa matkan aikana. -Yleensä olen aloittanut kovaa, mutta tällä kertaa otin alun maltilla ja pidin sen jälkeen tasaista vauhtia.

Laitinen sai viime vuonna vastaansa jämsäläislähtöisen polkukanuunan Jussi Nokelaisen ja näytti hänelle närhen munat huippuajallaan 4.17.11, kun Nokelainen viipyi 4.35.03.

-Kun nyt ei ollut kunnon vastusta, sain keskittyä rauhassa siihen, millä taktiikalla juoksen matkan mahdollisimman taloudellisesti.

24-vuotias Lauri Heinaro kirkasti parin vuoden takaisen kolmossijan kakkossijaksi ajalla 4.55.22, mutta kolmanneksi sijoittuneen Jussi Niemisen aika painui yli 5 tunnin ollen 5.10.48.

Jasmina Nikula kesytti edelliset voittajat

Polkujuoksun MM-kävijä Jasmina Nikula vauhditti alusta saakka naisten 52 kilometrin kilpailua, mutta viime ja edellisen vuoden voittajat Kaisa Kontro ja Assi Steurs roikkuivat minuutin tuntumassa aina puolimatkan krouviin asti, ennen kuin Nikula karkasi omille teilleen ja voittoon ajalla 5.36.04.

-Pidin tasaista vauhtia ja jaksoin pitää saman sykkeen koko matkan ajan, kertoi 30-vuotias Nikula. Hän piskahti heinä-elokuun vaihteessa vuorilla Sloveniassa ja luonnehti mäkikuntoaan hyväksi, mistä oli hyötyä Himoksellakin.

-Sileän juoksun vauhti minulla ei ole kummoinen, mutta mäet maistuvat. Kun juoksin vain vauhtikestävyys 1:n sykealueella, ehdin palautua alamäissä.

Espoossa asuva voittaja jättää Nuuksio Classicin tällä kertaa väliin ja keskittyy kuuden viikon päästä juostavalle Vaarojen maratonille.

Kaikkensa antaneet Kontro ja Steurs merkkauttivat ajoikseen 5.42.59 ja 5.47.07 ja myös neljänneksi sijoittunut Henna Järvisalo alitti kuuden tunnin rajan ajalla 5.56.35.

-Toinen kierros oli minulle erityisen vaikea, totesi kaksi kertaa kuninkuusmatkan voittanut Kontro.

-Tämän parempaan en pystynyt, sillä harjoittelu on jäänyt vähäiseksi, tuumasi Steurs.

Jasmina Nikula

Javier Gomicia Ripoll ja Maarja Mägi voittoihin 36 kilometrillä

Matalan kynnyksen polkujuoksutapahtuma Himos Trail tuntuu kansainvälistyvän täyttä häkää, sillä 1170 metriä nousua käsittävän 36 kilometrin voitot menivät Espanjan Javier Gomicia Ripollin ja virolaissyntyisen Maarja Mägin nimiin ajoin 3.12.22 ja 3.39.07.

-Sain juosta koko matkan yksin, ja siksi ehdin nauttia poluista, iloitsi Gomicia Ripoll.

Hän piti tapahtuman tunnelmasta ja kertoi ihailleensa reitin varrella valtavaa vapaaehtoisten määrää.

Kerran matkan voittanut Samppa Ahmaniemi ja Ville Kapanen nappasivat muut mitalisijat ajoin 3.25.43 ja 3.39.04.

13 vuotta Suomessa asunut ja neljä vuotta sitten polkujuoksuun hurahtanut entinen kilpahiihtäjä Mägi hallitsi matkaa miten tahtoi ja kertoi tehneensä täysin oman juoksun.

-Juoksin eteläiset lenkit omalla mukavuusalueella, mutta pohjoisen lenkin ylämäet ottivat voimille.

Tällä kertaa naisella ei ollut mahdollista juosta 52 kilometriä, sillä hän kilpailee maratonilla jo viikonloppuna kotikaupungissaan Kuopiossa. Mägi jätti seuraavat kauaksi taakseen, kun Tiina Junttilan ja Tiina Toivosen ajat olivat 3.57.29 ja 4.07.31.

Juho Ylinen vihdoin Himoksen polkujen valtias

Vuosien myötä Suomen kovimmaksi polkujuoksutykiksi noussut Team Hokan 25-vuotias Juho Ylinen onnistui valtaamaan lopulta myös Himoksen herruuden Extreme -sarjan 26 kilometrillä, kun hän jätti ajalla 1.50.50 taakseen kovetut Hiihtokulman karpaasit Jere Pajusen ja Kari Variksen seitsemännessä Himos Trailissa lauantaina Jämsässä.

-Vihdoinkin voitto täällä, vaikkei kulku mikään paras mahdollinen ollut, hehkutti pari kakkossijaa aiemmin napannut Ylinen.

Hän tuntui onnistuneen taktiikassaan vetäessään alussa todella kovaa ja säästellessään välillä voimiaan jaksaakseen vetää loppuun. -Jonkin verran olisin pystynyt puristamaan lisää vauhtia, jos olisi pitänyt kamppailla mies miestä vastaan voitosta.

Hän piti koko ajan töitä vaativasta ja 865 metriä nousua käsittävästä reitistä ja kertoi oikein nauttineensa siitä, kun reitti meni kisakeskuksen läpi, mitä ei oikein muualla tapahdu.

Ylinen sanoo polkujuoksun ulkomailla olevan hänen paraatilajinsa, vaikka Kalevan Kisojen kympillä irtosi kuudes sija ja oma ennätys 30.34,49 sekä huulilla olivat suunnistuksen Viestiliiga, SM-sprintti ja -viesti. -28. sija (paras suomalainen) polkujuoksun MM-kisoissa kesäkuussa Itävallassa oli hyvä saavutus, sillä taso oli tosi kova.

Ylinen kertoi tähtäävänsä kolmen viikon päästä Norjassa käytävään kv. polkujuoksusarjan kilpailuun, mistä parhaat pääsevät finaaliin Italiaan.

Pajunen ja Varis merkkauttivat ajoikseen 1.55.46 ja 1.58.20 ja olivat Ylisen lisäksi ainoat kahden tunnin alittajat.

-Ylisen poika on nykyään kotimaan poluilla aivan omaa luokkaansa, kehui vuoden 2017 voittaja Pajunen.

Varis säntäsi toiselle lenkille (10,5 km) vain vajaan minuutin Pajusen jälkeen, mutta kaverusten välillä oli maalissa eroa lähes kolme minuuttia.

-Jalat tyhjenivät toisella lenkillä, joten nyt pitää aloittaa harjoittelu Vaarojen maratonille, tuumi Varis.

Juho Ylinen

Heini Hokkanen hakee poluilta motivaatiota hiihtoonsa

Hiihtäjänä paremmin tunnettu 37-vuotias Heini Hokkanen on panostanut polkujuoksuun ja se näkyi Himoksellakin, sillä hän voitti naisten 26 kilometrin kilpailun hyvällä ajalla 2.17.37.

-Oli sen verran huono viime talvi hiihdon puolella, että päätin hakea motivaatiota ensi kauteen polkujuoksun avulla. Kun juoksutreeniä on tullut niin paljon, oli mukava tulla kilpailemaan Himokselle.

Hokkasella oli tältä kesältä jo pari menestyksekästä polkujuoksukilpailua takanaan, ja hänkin pääsee niiden ansiosta kilpailemaan Norjassa.

Seuraavat sijat ajoin 2.19.34 ja 2.24.58 vieneet Elina Halonen ja Mila Koljonen jättivät suunnistuksen moninkertaisen MM-mitalistin Merja Rantasen, joka luuli maalissa olevansa kolmas.

Heini Hokkanen

Marjo Taanila tähtää Nuuksio Classicille

Marjo Taanila ratkaisi 630 metriä nousua käsittävän Challenge -sarjan 18 kilometrin kilpailun ykkössijan edukseen ajalla 1.35.24, mikä oli yli 9 minuuttia parempi kuin hänen viimevuotinen aikansa.

Marika (Krohns) piti kovaa vauhtia 5 kilometriin saakka, mutta pysyin perässä.

Taanila nykäisi ylämäen jälkeen tulleessa alamäessä ja repi 10,8 kilometriin mennessä 1.35 minuutin etumatkan Krohnsiin. -Alamäet osoittautuivat minuun vahvuuksikseni, mutta viimeiset kilsat olivat kyllä sitten taistelemista.

Taanila starttaa lauantaina Nuuksio Classicille (42 km) Espoossa ja piti päivän kilpailua hyvänä valmistautumisena sinne.

Krohns piti kakkossijan ajalla 1.37.00, ja Jutta Puranen oli ajalla 1.39.14 kolmas.

Miesten 18 kilometrillä kovinta vauhtia piti Tampereella asuva kenialaissyntyinen Ian Lagat Kipngetich, joka merkkautti ajakseen 1.24.04.

-Nautin poluilla juoksemisesta, ja tämä oli vasta toinen polkujuoksukilpailuni.

Toiseksi sijoittunut Taavi Nyström puristi Kipngetichin voittomarginaalin 45 sekunniksi, ja kolmossijan otti Matti Moisio ajalla 1.28.22.

Ian Lagat Kipngetich
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments