lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiUutisetTalven ensimmäiset laskut suihkaistiin Himoksella

Talven ensimmäiset laskut suihkaistiin Himoksella

Pakkasia on taas tänä syksynä jouduttu odottamaan Himoksella kuin kuuta nousevaa. Lumentykittäjien harmiksi mittari on suostunut laskemaan miinuksen puolelle vain päiväksi tai kahdeksi kerrallaan ja sitten on taas satanut vettä. Kaikesta huolimatta ensimmäiset rinteet saatiin kuntoon ja auki 16. 12. mikä sijoittuu hiihtokeskuksen historiassa suunnilleen keskikastiin eri talvien avajaispäivien joukossa.

Viime vuonna hyvän pakkasjakson ansiosta avajaispäivä tarjosi peräti 9 rinnettä. Nyt palattiin perinteiseen avajaistapaan eli avoinna olivat Mökön rinne, Murrin rinne ja Peikkorinne. Joonan kumpu toimi pulkkamäkenä.

Noin puolta tuntia ennen hissien luvattua käynnistysaikaa Sara Klink saapui isänsä Jyri Klinkin kanssa odottelemaan rinteeseen pääsyä. He olivat ensimmäisinä rinteitä korkkamassa myös viime vuonna, joten tästä alkaa tulla heille jo traditio. Tuusulasta kotoisin olevalla Klinkin perheellä on Himoksella asuntovaunu ja näin on ollut jo pitkään. – Innokkaita laskettelijoita ollaan, ehkä vähän liiankin, Jyri naureskelee. Hän on vannoutunut telemark-harrastaja ja toimii aktiivisesti suomalaisessa lajiryhmässä. Suunnitelmissa on kevättalven puolelle viikonlopputapahtuma Himokselle. Suunnitelmat ovat vielä alustavia, mutta lajia tehdään tunnetuksi ja annetaan ilmaista opetusta, hän suunnittelee. Sara laskee suksilla ja laudalla. Jonkin verran hän kertoo kilpailleensakin.

Hissijonon kärkeen ennättivät myös jämsäläiset Vesa ja Jerry Ekosaari. Jerry on isäänsä innokkaampi laskettelija. Hänet tapaa rinteistä 2-3 kertaa viikossa. Kumpikin on suksimiehiä. Yhdeksänvuotiaalla Jerryllä on laskettelua takana jo 4-5 vuotta, joten aika nuorena hän on suksille hypännyt.

Hissimiehille Pietari Perälälle ja Sami Temoselle avajaispäivä merkitsi työvuoden toisen puolikkaan alkua. Tästä eteen päin työnantajana toimii hiihtokeskus. Kun lumet keväällä sulavat, he siirtyvät hoitamaan Himoksen golfkenttää. Syksyn ja talven taitteessa miehet lomailevat. Rinteissä miehillä alkoi kymmenes kausi, golfkentällä he ovat työskennelleet viisi kautta. – Tähän rytmiin olemme jo tottuneet he kertovat.

Tokihan myös markkinointijohtaja Päivi Kuokkanen (oik.) kiirehti rinteisiin lumen luistoa kokeilemaan ja tuttuja tapaamaan. Halattaviahan Päivillä rinteillä riittää. Anu Mäenpää poikansa Maxin kanssa kuuluvat ”Himos-Familyn” kantaviin voimiin. Mäenpään perheen tapaa Himoksella niin talvella kuin kesälläkin. Mökillä viihdytään ympäri vuoden.

Vaikka syksy on ollut oikukas, Päivi lupaa, että näillä lumilla mennään takuuvarmasti kevääseen saakka satoipa taivaalta sitten sitä tai tätä. Ja jouluksi avautuu myös Himmi ja Hiski, eli Länsi-Himoksen isommat rinteet. Lunta on niihinkin jo saatu niin paljon, että seuraavat pakkaspäivät riittävät lumetuksen loppuun saattamiseen. Pakkasta on nyt lähipäivinä luvassa. Nuorille laskettelijoille Päivi vinkkaa, että keväällä Himoksella taltioitu lasketteluohjelma Lumijengi on televisiossa alkanut. Lähetykset ovat perjantaisin Pikku Kakkosen yhteydessä ja kaikki 12 jaksoa löytyvät myös Yle Areenasta.  – Telkkarista ensin vähän teoriaa ja sitten rinteisiin käytännössä kokeilemaan, Päivi vinkkaa.

Lahden Hiihtoseuran 14-16 -vuotiaiden valmennusryhmä otti rinneravintolan edessä alkulämpöjä vastuuvalmentajansa Jouni Leikkosen johdolla. Lahdessa oli osattu avajaispäivä hyvin ennustaa, sillä viikonloppuleiri tällä päivämäärällä löytyi ryhmän vuosisuunnitelmasta, kertoi Leikkonen. Ryhmä on aloittanut valmentautumisen jo aikaisemmin. Itävallan jäätikölläkin on käyty ja kaksi kuuden päivän leiriä pidetty Rukalla. Himoksen hyviin puoliin kuuluu, että se on lähellä Lahtea ja tähän aikaan vuodesta ainoa auki oleva laskettelukeskus eteläisessä Suomessa, totesi Leikkonen.

Suksivuokraamon esimies Santtu Hiekkataipale esitteli lumiluistimia, joista ennustetaan rinteiden uutta välinehittiä. Kuten kuvasta näkyy, kyseessä on mono, jonka alta löytyy ikään kuin suksenpätkä. Kanttien ansiosta luistin on vakaa, takavuosien muoviset minisukset olivat pelkkiä rimpuloita näihin verrattuna. Laskeminen ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin voisi kuvitella, Santtu vakuuttaa. Selvää tietysti on, että näillä välineillä laskeminen edellyttää kovapintaisia rinteitä ja päähän kypärää.  Kypärähän alkaa jo muutenkin olla yleisesti käytössä. Pipopäitä ei mäessä enää paljon näy.

Tarkat rinnetiedot täältä:  http://www.himos.fi/rinteet/rinneinfo

Artikkeli  Lumijengin kuvauksista:  https://himoksensanomat.fi/2017/04/03/pikku-kakkosen-lumijengi-himoksella/

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments