torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiRetkikohteitaRetkikohde Tampinkierros

Retkikohde Tampinkierros

Kuvat: Markku Hakaniemi

Teksti: Mikko Hakonen

Tampinkierros sijaitsee Teerijärvensuon luonnonsuojelualueella Jämsä-Petäjävesi -tien varressa Petäjäveden kunnan puolella. Himokselta polun lähtöpaikalle tulee matkaa noin 56 kilometriä, Jämsänkoskelta noin 42 kilometriä. Suurin osa matkasta on hyväkuntoista asfalttitetä. Jämsä-Petäjävesi tietä ajetaan 13 km Koskenpään ohi ja käännytään vasemmalle Kukkaron kylän kohdalla. Metsä-Piesalantietä ajetaan 4,7 km ja käännytään opasteen mukaan vasemmalle. Ajetaan 1,6 km ja pysäköintipaikka on oikealla puolella.

Reitin lähtöpaikka tarjoaa tien varressa pysäköintitilaa muutamalle autolle. Tampinkierros on  3,5 kilometrin pituinen luontopolku, jopa nopeasti kierrettynä vie aikaa pari tuntia, mutta perusteellisempaan tutustumiseen kannattaa varata aikaa ainakin puoli päivää. Opastetaulussa on kartta ja esitteet joissa annetaan ohjeet ja kerrotaan tärkeimmät tiedot alueesta.

Luontopolku kiertelee helppokulkuisessa kangasmaastossa. Soilla on pitkospuut. Reitin varrelta löytyy noin 30 opastetaulua ja tietopistettä, joissa kerrotaan luonnosta, luonnonsuojelusta, riistanhoidosta ja metsänhoidosta. Teerijärvensuo rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi Keski-Suomen lääninhallituksen päätöksellä 20.3. 1981 Petäjäveden seurakunnan hakemuksesta. Alue sisältyy lisäksi Keski-Suomen seutukaavan 1. vaihekaavaan sekä valtakunnalliseen soidensuojelun perusohjelmaan.

Rauhoitusmääräysten mukaan Teerijärvensuon suojelualueella liikkuminen on täysin vapaata. Retkeilijän tulee kuitenkin muistaa, että suojelualueella on kielletty muun muassa tulenteko muualla kuin siihen tarkoitetulla tulentekopaikalla, telttailu ja muu leirielämä, metsästys, eläinten ja kasvien häiritseminen tai vahingoittaminen ja kasvien keräily sieniä ja marjoja lukuun ottamatta. Myös koirien ulkoiluttaminen sekä moottoriajoneuvoilla liikkuminen on kielletty.

Artikkelin kuvista suurin osa on Jämsän Seudun Luonnonystävien tekemältä retkeltä.

Lehtikuusesta tehdyt pitkospuut helpottavat pehmeillä maastonkohdilla liikkumista. Opasteissa suositellaan kuitenkin varautumaan retkelle kumijalkinein. Teerijärvensuon ja sen ympärillä olevat metsät omistaa Petäjäveden seurakunta. Polun rakenteista vastaa Keski-Suomen metsälautakunta. Reitin suunnittelussa ja opasteiden pystyttämisessä ovat tehneet yhteistyötä Metsälautakunta, Petäjäveden ympäristölautakunta sekä Petäjäveden Erämiehet ry. Hankkeen rahoitti Keski-Suomen lääninhallitus.

Tamppi tarkoittaa patoa. Teerijärvestä alkavan Pirttijoen niskalla on ollut pato, jolla on voitu nostaa vedenkorkeutta uittoja varten. Teerijärvensuolla on tehty kansainvälisesti merkittävää teeren soidintutkimusta.

Reitti on merkitty maastoon keltaisilla maalimerkeillä. Suositeltava kiertosuunta myötäpäivään.  Polku vie kulkijan kitukasvuisia mäntyjä kasvavan suon ja sen metsäsaarekkeiden kautta Teerijärven rannan nuotiopaikalle.  Paikalta löytyvät laavu, tulentekopaikka sekä kuivakäymälä. Tulistelupaikka sijaitsee suunnilleen kierroksen puolivälissä. Jalkoja on mukava lepuuttaa taukopaikalla ja sopivalla ilmalla voi vaikka pulahtaa Teerijärvessä.

Rauhoitetun alueen pinta-ala on 34 hehtaaria. Ohjeita noudattaen retkeilijät ovat tervetulleita liikkumaan myös polun ulkopuolisessa maastossa. Sienien ja marjojen keräily luonnonsuojelualueella sallitaan.

Lisää retkipaikkoja löydät täältä:  http://retkipaikka.fi/vapaa/keski-suomi/

Muut artikkelit Himoksen sanomissa: https://himoksensanomat.fi/category/retkikohteita/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments