torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiLuontoRetkelle Liekokorpeen

Retkelle Liekokorpeen

liekokorpi1

Liekokorpi on yksityismaalle perustettu, valtakunnalliseen Metso-ohjelmaan kuuluva 21 hehtaarin luonnonsuojelualue, joka sijaitsee Hiukkaan kylässä lähellä Länkipohjaa. Suojelualueella ei saa liikkua moottoriajoneuvoilla, muuten liikkuminen on sallittu luontoa kunnioittaen ja jokamiehenoikeuksia noudattaen. Alue on perustettu Liisa ja Pertti Naapin maille heidän omasta aloitteestaan. Ylläpidosta huolehtii pitopalveluja vanhassa kartanomaisessa maatilan päärakennuksessa tarjoava Maivian pidot.

Liekokorvessa on kaksi viitoitettua luontopolkua. Lyhyempi noin 400 metrin reitti johtaa suoraan metsälaavulle, joka on pidemmän, reilun kahden kilometrin reitin puolivälissä. Luontopolut on suunnitellut eräretkeilijä, luonto-opas ja valokuvaaja Petri Nevalainen, joka on valinnoissaan ottanut huomioon ajan myötä metsään syntyneet eläinten kulkureitit. Retkeilyalue avattiin vuonna 2015 keväällä, jolloin liikuttiin merkkinauhojen opastamina. Syyskesällä reitille oli tallaantuneet jo selvästi näkyvät polut.

Liekokorven luonnonsuojelualue on pääosin jopa yli 100-vuotiasta järeää kuusimetsää, jossa merkkejä hakkuista ei juuri näy. Maapuuta ja keloutuvia puita on melko runsaasti. Lintu- ja kasvilajistot ovat runsaita. Noin kilometrin päässä sijaitsee 1970 -luvulla suojeltu Parkunsuo. Suojelualueet muodostavat näin lähes yhtenäisen luonnonvaraisen kaistaleen.

Polut ja polkujen risteykset on merkitty selkeästi opasteviitoilla. Kasvillisuutta tai muita luonnon yksityiskohtia esitteleviä opasteita reitillä ei ole.

Vaihtelua mustikkatyypin kuusikkoon tuovat lehtomaiset puronvarret, kalliot, jyrkänteet ja rämesuo. Yleisvaikutelmaltaan reitti on kuitenkin melko helppokulkuinen ja sopii myös pienille retkeilijöille tai niille, joilla on vain hetki aikaa rentoutua luonnon parissa.

Pitemmän reitin puolivälissä sijaitseva laavu tarjoaa suojaisan paikan levähtämiseen ja eväiden syöntiin. Laavun takana on polttopuukatos, johon maanomistaja toimittaa puut. Luonnosta nuotiotarpeita ei saa ottaa. Laavun harjaan naulattu eläimen kallo löytyi rakennusvaiheessa samalta paikalta.

Laavussa on tilaa parinkymmenen hengen retkeilijäjoukolle. Liekokorpi sopii esimerkiksi yritysten virkistyspäivien ympäristöksi, koulujen retkikohteeksi ja perhejuhlien ohjelmanumeroksi. Tarvittaessa retkieväät ja muut tarjottavat voi tilata Maivian pidoista suoraan laavulle. Yritys käyttää toisinaan laavua myös omiin tilaisuuksiinsa. Mitään suurta kansainvaellusta reitillä ei kuitenkaan yleensä ole. Leveät penkit soveltuvat tarvittaessa 2-3 henkilön yöpymiseenkin. Ryhmän kanssa retkeä suunniteltaessa kannattaa ennakolta varmistaa tilanne Maivian pidoista: http://www.maivianpidot.fi/

Retkeilijän peruselintarvike on grillimakkara. Nuotion yllä voi kuitenkin lämmittää vähän isommankin aterian tai keittää kahvit keitintankoon sijoitetun ritilän päällä. Keittoalustan korkeutta nuotioon voi kätevästi säätää.

Retkeilyreitille johtavan tien varressa on peurojen ruokintapaikka. Syksyllä nuolukiven viereen oli tuotu omenia, viljalaatikot olivat vielä tyhjillään.

Ajo-ohje: Länkipohjan risteyksestä Västilän suuntaan menevää tietä muutama kilometri. Tien vieressä on vasemmalle osoittava viitta Liekokorpi. Sivutien varressa vähän ennen sen sulkevaa puomia on pysäköintitilaa muutamalle autolle. Kävelymatkaa puomin ohi polun päähän 200-300 metriä.

 

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments