maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiRetkikohteitaHieno kirja Jämsän ja Kuhmoisten luontokohteista

Hieno kirja Jämsän ja Kuhmoisten luontokohteista

Jämsän Seudun Luonnonystävät ry on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys, joka toimii Jämsän ja Kuhmoisten alueella. Yhdistys järjestää jäsenilleen monenlaista toimintaa, kuten retkiä erilaisiin mielenkiintoisiin luontokohteisiin. Retket ovat olleet avoimia myös muille kuin yhdistyksen jäsenille.  Noin puolitoista vuotta sitten seuran puheenjohtaja Sari Jussila sai ajatuksen seudun luontokohteita esittelevästä kuvateoksesta, koska vastaavaa ei ole Jämsässä koskaan aikaisemmin julkaistu. Hän keräsi ympärilleen toimituskunnan asiaa ideoimaan ja pian ensimmäisten kokoontumisten jälkeen syntyi päätös pistää toimeksi. Samana kesänä kirjaa varten otettiin ensimmäiset kuvat.

Lampien luonnosta metsien mahtiin – 100 luonto- ja kulttuurimaisemakohdetta Jämsän ja Kuhmoisen alueelta on nyt valmis. Julkistamistilaisuus järjestettiin Vitikkala salissa 12.10. 2016. Nimensä mukaisesti kirjassa esitellään kuvin ja lyhyillä teksteillä 100 käymisen arvoista kohdetta seudulta. Koska Jämsä on vireä matkailukaupunki Himoksen ansiosta, tekstit on käännetty myös englanniksi. Teos on valtioneuvoston päätöksellä hyväksytty viralliseksi Suomi 100 -hankkeeksi.

Julkistamistilaisuus veti paikalle runsaasti kirjasta kiinnostunutta yleisöä, joista moni oli tehnyt myös ennakkovarauksen. Raimo Lehto sai Minna Harjulta ja Reijo Aholalta tilaamansa kirjan ennen tilaisuuden alkua. Teos oli myös myynnissä 20 euron hintaan, jolla sitä ilmeisesti saa jatkossakin.

Ison urakan jälkeen Sari Jussilalla oli hymy herkässä. Kirjan syntyvaiheista hän kertoi, että kohteita etsittiin karttojen avulla, kirjoista, internetistä sekä ihmisiltä kyselemällä. Kohteiksi nostettiin vain osa ehdolle löytyneistä, tarjolla olisi ollut paljon enemmänkin. Kirjan sivulle päässeistä osa on tuttuja, osa tuntemattomia, mitään kohdetta toista tärkeämmäksi nostamatta. Kaikki ympärillämme oleva luonto on yhtä arvokasta.

Kirjan kuvissa tuodaan esiin luonto-ja kulttuurimaisemakohteita sekä kohteiden tapaisilla alueilla esiintyviä lajeja. Lajikuvat ovat viitteellisiä, mutta toivottavasti innokkuutta herättäviä. Kirjan tekijät toivovat lukijoilta myös intoa lähteä tutkimaan esiteltyjä alueita tai etsiä luonnosta uusia kohteita. Suomessa jokamiehenoikeus takaa täyden vapauden liikkua luonnossa, metsissä ja nauttia luonnon antimista. Oikeuteen liittyy velvollisuus kulkea ketään häiritsemättä tai mitään vahingoittamatta.

Reijo Aholan sanoin: Kiipeä mäelle, laskeudu rotkoon Kosketa kallion rosoista pintaa / Laineiden liplatus, veden virtaus, Katsele koskien kauniita kuohuja, Metsien humina, lehtien suhina, Maistele metsän satoa. / Kulje reunoilla niittyjen, peltojen, Haistele kukkasten tuoksua. / Istahda reunalle lampien, soiden, Kuuntele hiljaisuutta, Nauti luonnosta kaikin aistein.

Osa työnsankareista. Ahkerasti kohteita kameran kanssa kiersivät Kimmo Rampanen, Lasse Oksanen ja Markku Hakaniemi. Kohteita heille osoitteli ja tietotekniikkapuolta hoiteli ansiokkaasti Katri Tamminen.

Kirjaan kuvasivat myös Ari Aalto, Arvid van Daalen, Minna Harju, Sari Jussila, Jirka Lehtinen, Seija Tanninen, Eila Tiirinen ja Jorma Tuomijärvi.

Graafinen suunnittelu ja taitto: Katariina Tirkkonen-Wane, sisällön tarkistus: Marjatta Kurvinen, käännökset: Semantix, painotyö: Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu.

Kirjaa voi kysyä osoitteesta: luonnonystavat.jamsa@gmail.com

Jämsän Seudun Luonnoystävät ry löytyy osoitteesta: https://www.sll.fi/keski-suomi/jamsa

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments