tiistai, 18 kesäkuun, 2024
KotiUutisetEnsilumen latu aukeaa lähiaikoina

Ensilumen latu aukeaa lähiaikoina

ensilatu1

Murtomaahiihdon harrastajille hyviä uutisia!

Ensilumen latu Himoksella valmistuu hiihtokuntoon noin viikon sisällä, jos nykyiset sääennusteet pitävät paikkansa, lupaa Himosvuoren latuosuuskunnan toimitusjohtaja/monitoimimies Matti Jokiniemi. Latu-uran pohjia on valmisteltu syksyn mittaan ja nyt ollaan loppusuoralla. Kilometrin verran valaistua latua tehdään välille Kuikkajärvi – Keskimaan pysäköintipaikan takakulma. Uralle ajetaan ladut kumpaankin suuntaan, joten sitä voidaan hiihtää lenkkinä. Jokiniemi arvelee, että latu on hiihdettävissä viimeistään itsenäisyyspäivänä, jos vain lumetus onnistuu suunnitelmien mukaan. Pitkän ajanjakson ennuste lupaa pakkasia lähipäivinä.

Mikko Kalaniemi, Hannu Jokinen ja Jouni Halkosalo valmistautuvat tykittämään Himos-hiihtäjille lunta.

Lumet ladulle valmistaa Multi Snowtech Oy. Noin puolet lumesta ammutaan suoraan latu-uralle ja toinen puoli levitetään koneella alikulkusiltojen luokse tehtävältä kasalta, kertovat vesijohtolinjaa ladunvarteen rakentaneet Mikko Kalaniemi ja Hannu Jokinen. Jouni Halkosalo kuljetti korkeapainetykkejä paikoilleen uran varteen. Kalaniemen arvion mukaan lunta tykitetään noin 5000 kuutiometriä. Pakkasta tarvittaisiin 7 astetta tai enemmän. Tämmöisiä lukemia pitäisi ennusteen mukaan yhden lauhan päivän jälkeen olla tulossa. Tykitys kestää kolmisenkymmentä tuntia.

Multi Snowtechilla on tilauskirjoissaan kolme suunnilleen saman kokoista latulumetusta Keski- ja Etelä-Suomessa. Näistä Himos tehdään ensimmäisenä. – Tehdään hommat kotikulmille kunnolla, lupaa Kalaniemi.

Valaistuksen ladulle on rakentanut jämsänkoskelainen Sevitor Oy. Miika Koskinen teki viimeisiä kytkentöjä valopylväisiin, joten valaistuksen puolesta latu on pian kunnossa ilta- tai aamuhiihtäjille. Valot kytkeytyvät ja sammuvat automaattisesti.

Matti Jokiniemi viritteli kesän ajaksi ”turvaan otettuja” latujen opastekilpiä takaisin paikoilleen. Osa reitistön kilvistä on tehty niin kevytrakenteisiksi, että niiden ikää voidaan tällä tavalla jatkaa. Latuosuuskunta hankki viime vuonna uuden latukoneen, joten myös latujen huolto on tekniikan puolesta kunnossa, kunhan verkostoon vain luonnon lunta satelee.

Päivitys 29.11. 2016

Ladun lumetus pääsi heti linjan rakentamisen jälkeen hyvään vauhtiin. Todennäköinen välipäivä on tulossa, mutta sen jälkeen lumetus voi ennusteiden mukaan jatkua. Itsenäisyyspäivä on edelleen tavoitteena ladun avaamiselle. Ladun kustannuksista vastaavat latuosuuskunnan jäseninä Himoksen yrittäjät, Himos-seudun yrittäjät, Jämsän kaupunki ja Himoksen mökkien omistajat. Hiihtäjiltä ei erikseen maksua peritä, toteaa Jokiniemi.

Päivitys 5.12. 2016

Latu ei aukea itsenäisyyspäiväksi. Lumet on tykitetty, mutta niiden levittäminen ottaa vielä muutaman päivän. Seuraava tavoite on saada latu hiihdettävään kuntoon ensi viikonlopuksi.

Päivitys 9.12.2016

Latu on ajettu. Perinteisen ladut kummassakin reunassa ja keskellä luistelukaista. Keski-Himoksen puoleisessa päässä ei ehkä kannata hiihtää ihan parhaimmalla suksiparilla. Alikulkusilloilta Kuikkajärven suuntaan lumi näyttää puhtaalta.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments