lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiNäyttelytÄhtävän ja Hakaniemen yhteisnäyttely

Ähtävän ja Hakaniemen yhteisnäyttely

Teksti: Pekka Hyytinen ja Mikko Hakonen, luontokuvat Markku Hakaniemi.

nayttely8

ATELJEE VELI ÄHTÄVÄN näyttelytiloissa, osoitteessa Säyryläntie 210, avautuu mielenkiintoinen näyttely. Ahtävän koivupuulle tehdyissä veistosmaisissa maalauksissa esiintyy hyvin usein aiheena luonto. Uutta näyttelyä suunnitellessaan taiteilija kutsui kumppanikseen jämsäläisen valokuvaaja Markku Hakaniemen. Tätä kahden taiteilijan yhteisesiintymistä voi pitää kunnianosoituksena ainutlaatuiselle suomalaiselle luonnolle.

Veli Ähtävä toteuttaa työnsä koivupuulle kaivertamalla ja maalaamalla. Markku Hakaniemen väline on kamera. Näyttelystä löytyy yksi työ, jossa on sama aihe kummallakin tavalla toteutettuna.

Näyttelyn nimeksi valittu Läheltä kuvastaa kummankin ajatuksia luonnon merkityksestä ihmisen hyvinvointiin. – On jotenkin säälittävää, että tämmöinen perusasia tuntuu nykyisin monelta unohtuneen, kun elämään haetaan sisältöä vain kännykkää tai läppäriä tuijottamalla. Jo lähiluonto  nurkan takana pystyy kuitenkin tarjoamaan rauhoittavia ja unohtumattomia hetkiä, Ähtävä sanoo.

Hakaniemi sanoo pistäneensä merkille, että nykyihminen saattaa liikkua luonnossakin luontoa näkemättä. Tämän tapaisia havaintoja hän sanoo tehneensä esimerkiksi kansallispuistojen kulkijoissa. Monta mielenkiintoista asiaa voi jäädä huomaamatta, kun kovalla vauhdilla painetaan  eteenpäin ja toivotaan tulistelupaikan tulevan mahdollisemman nopeasti vastaan. Kännykkä pitää tietysti kaivaa taskusta tuon tuosta, jos se ei ole koko ajan kourassa. Kuvia otetaan, mutta enimmäkseen omasta naamasta.

nayttely2

Valokuvaaja Markku Hakaniemi (s. 1956) on kuvannut neljä vuosikymmentä, pääosan tästä ajasta ammatikseen lehtikuvaajana. Luontokuvaukseen hän innostui uudestaan pari vuotta sitten. Markulle luonto on lähellä, tai vieläkin lähempänä. Hän näyttää kuvillaan, että ei tarvitse lähteä Jämsää edemmäs kuvaamaan, ei etsimään maailmalta upeita näkyviä tai kiehtovia yksityiskohtia. Ne odottavat tarkkaavaista kuvaajaa jopa omassa pihassa tai lähimetsässä.

Kaikki näyttelyn kuvat ovat syntyneet vuoden sisällä. Kuvauspaikat ovat Jämsässä tai Kuhmoisissa sijaitsevassa Isojärven kansallispuistossa. Monissa hänen kuvissaan on sadunomainen tunnelma, joka omalla tavallaan kertoo kuvaajan työskentelystä; aiheeseen paneudutaan perusteellisesti, mietitään kuvakulmia, sommittelua, rajausta ja valaistusta. Usein odotellaan ja odotellaan suotuisia olosuhteita. Kuviinsa Markku löytää usein pientä ja hiljaista huumoria, kuin ympäristöään tarkkailevan miehen hyväntahtoista myhäilyä.

Hyvä kuva syntyy kuvaajan mielessä, ja tekniikka on tarpeellinen apuväline. Lähikuvissa tarvitaan makro-objektiivia, mutta myös kärsivällisyyttä. Perhoselle on turha sanoa kuin valokuvamallille, että käänny vähän. Peruskuvaaminen on Markun vahvuus, visuaalinen näkemys toinen. Hän vierastaa kikkailua ja kuvien photoshoppausta, perussäätöjä lukuun ottamatta.

nayttely5

Markku Hakaniemi on menestynyt useissa valokuvakilpailuissa. Muun muassa Kameralehden Vuoden kuvaaja -kilpailun hän on kerran voittanut ja kerran ollut kakkonen. Hän on myös palkittu kuvajournalisti. Markku Hakaniemi kuuluu Himoksen sanomien tekijätiimiin. Suurin osa seudun retkikohteita esittelevistä artikkeleistamme pohjautuu hänen valokuviinsa. Tämän artikkelin luontokuvat eivät ole näyttelykuvia.

Lisää kuvia löytyy osoitteesta: https://www.facebook.com/markku.hakaniemi

Veli Ähtävän taidetta: http://www.veliahtava.net/galleria.php?l=fi

Näyttelyn avajaiset 27.11. kello 12.00. Glögitarjoilu. Näyttelyn kesto ja aukioloajat löytyvät tämän lehden tapahtumapalstalta.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments