lauantai, 20 huhtikuun, 2024
KotiUutisetSaunakylä Himoksen tuntumaan

Saunakylä Himoksen tuntumaan

 

saunat1

Jämsään Kukkaismäen matkailutilan läheisyyteen alkaa lähivuosina rakentua saunakylä, johon siirretään Muuramesta yli 20 historiallista savusaunaa. Saunat kerättiin aikoinaan Muurameen eri puolelta suomea aina Enontekiötä myöten. Vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Nyt Muuramen kunta haluaa saunakylästään luopua ja ottaa alueen tonttimaaksi rakennuskäyttöön.

Jämsään perustettu Suomen Saunakulttuuri ry siirtää saunat Juokslahteen Päijänteen rannasta ostamalleen tontille lähelle vilkasliikenteistä valtatie yhdeksää. Historiallisten vanhojen saunojen lisäksi alueelle suunnitellaan myös uudisrakentamista, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Marko Simonen.

Kylästä ei tule saunamuseo, vaan monipuolista toimintaa ja tapahtumia tarjoava suomalaisen saunakulttuurin keskus.

Saunakylän uusi tontti sijaitsee peltoaukealla muutaman sadan metrin päässä Kukkaismäen matkailutilasta. Tontti on sijainniltaan ja maisemaltaan aikaisempaa parempi. Lisäksi matkailupalvelujen välille voidaan odottaa syntyvän erilaisia synergiaetuja.

saunat3

Saunojen siirtovalmistelut on jo aloitettu suojaamalla rakennuksia talvea vastaan. Muuramen saunojen dokumentoinnissa tehdään yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa.

Saunakylähankkeen julkistamistilaisuus pidettiin Jämsänkosken Metsäoppilaitoksen museopirtissä. Paikalla oli useita suomalaisen saunakulttuurin tunnettuja nimiä. Amanuenssi Saija Silen esitteli hankesuunnitelman yleisölle. Asiantuntijaksi on lupautunut suomalaisen hirsirakentamisen ykkösnimi arkkitehti Risto Vuolle-Apiala. Hän oli mukana myös Muuramen saunakylää perustettaessa ja sen toiminnan aktiiviaikoina. Juhlapuhujaksi kutsuttu Kansainvälisen Saunaliiton presidentti Risto Elomaa kiitteli saunakylähanketta ainutlaatuiseksi maailmassa.

Vasemman puoleisessa kuvassa arkkitehti Risto Vuolle-Apiala, Suomen Saunakulttuuri ry:n puheenjohtaja Marko Simonen, Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-Aho ja Kansainvälisen Saunaliiton presidentti Risto Elomaa.

Saunasymposiumin päätteeksi hankkeen puuhamiehet testasivat Metsäoppilaitoksen savusaunan löylyt.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments