maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiFestivaalitOktoberfest Himos

Oktoberfest Himos

okto1

Ensimmäistä kertaa järjestetty Oktoberfest Himos veti suuren juhlateltan täyteen yleisöä kahtena iltana. Perjantaina pitkien pöytien ääressä nosteli oluttuoppeja yli tuhat vierasta ja lauantainakin päästiin lähes samoihin lukemiin, kertoi HimosLomien toimitusjohtaja Tiina Mäntyharju.

Oktoberfestin alkuperä juontaa Saksan maalle. Münchenissä järjestetään joka vuosi syys-lokakuun vaihteessa kaksiviikkoinen olutfestivaali, jonka väitetään olevan maailman tuottoisin kansanjuhla. Siihen osallistuu miljoonia ihmisiä.

Oluet ovat tämän tapahtuman pääosassa. Eikä olutta suinkaan ryystetä muovimukeista, vaan kunnon lasituoppi se olla pitää. Ensimmäinen kierros oluthanojen ääreen alkoikin tuoppipisteestä, josta litran tai puolen litran tuopin sai käteensä panttimaksua vastaan. Pantin sai takaisin palauttamalla ehjän tuopin, tai vaihtoehtoisesti sen sai ottaa muistoksi hauskanpidosta. Aika moni taisi poistua juhlapaikalta tuoppi kourassa.

Juomanlaskijoiden hanoista ja pulloista löytyi alun toistakymmentä erilaista olutta. Kun kaikki eivät kuitenkaan oluen ystäviä ole, niin tapahtuman teemasta huolimatta muitakin kurkunkostukkeita saattoi baaritiskeiltä tilata.

Saksassa Oktoberfestien teltoissa soi torvimusiikki tai saksalainen iskelmä eli Schlager. Juhlahumu alkaa saman tien ovesta sisään astuessa. Matkailumainosten mukaan väki tanssii pitkillä penkeillä ja pöydillä jo iltapäivällä. Himoksella ei ihan vastaavaan riehaan ylletty, mutta hauskaa voi pitää vähän rauhallisemmallakin tyylillä. Münchenin Oktoberfest ei suinkaan ole ainoa laatuaan. Vastaavia juhlia järjestetään ympäri Saksaa myös muissa kaupungeissa ja pienemmät kiertävät olutjuhlativolit vierailevat maaseudullakin.

okto8

Kumpanakin iltana esiintymislavalle nousi ensimmäisenä tamperelainen big band Torvikopla, joka taisi olla suurin kokoonpano, mitä Himoksen esiintymislavoilla on koskaan nähty. Orkesterin managerin Lauri Mäkisen mukaan parhaimmillaan lavalla oli yhtä aikaa kolmisenkymmentä soittajaa. Torvikoplan soittajat ovat pääosin Tampereen yliopistojen opiskelijoita. Suurin osa heistä on aktiiviharrastajia, mutta joukkoon mahtuu myös musiikin ammattilaisia ja muusikoksi opiskelevia.

Torvikoplan lisäksi ogtoberfestin musiikista vastasivat perjantaina LeeWings, Sauerkraut7 ja Virve Rosti. Lauantaina Martti Servo ja Napander, Sauerkraut7 sekä tapahtuman huipennuksena Lapinlahden Linnut Revisited Feat. Veljekset Kinnunen.

Oktoberteltan noutopöytä notkui monenlaisia herkkuja. Perjantaina grillimestari Pilpo Scheiner työtovereineen tarjoili lautaselle kokonaisena grillattua porsasta. Lauantaina ylikypsää viljaporsasta dijon-sinappikuorrutuksella tai Oktoberfest-kanaa. Ruoka- ja kahvitarjoilusta vastasi Suomen Fast Gourmet Oy, jolla on valmiudet hoitaa hyvinkin suuria yleisötapahtumia.

Vaikka väkeä oli paljon, kovin pitkään ruokaa ei tarvinnut jonottaa. Lauantaina selvittiin lähes ilman jonoja. Kumpanakin iltana pöydästä löytyi muiden herkkujen ohessa tietysti aitoja saksalaisia makkaroita: Bratwurstia, Bockwurstia ja Currywurstia.

Juhlatunnelma syntyy myös juhlijoista itsestään. Nämä perjantai-illan kaunottaret olivat satsanneet tapahtuman hengen mukaiseen pukeutumiseen. Puvut hankittiin hyvissä ajoin nettikaupasta. Alkuillan ensivaikutelmina todettiin, että ruoka vastasi odotuksia mutta myös puolen litran tuopissa olisi saanut olla kahva. Tulevia oktoberfestejä ajatellen tällä kertaa hommaa katsottiin tarkalla silmällä. Jos loppuvaikutelma tapahtumasta on hyvä, kostyymit nykäistään myös ensi syksynä henkarista. Illan päätteeksi seurue kertoi pulahtavansa mökillä lämpimään paljuun ja sitten juhlintaa oli tarkoitus jatkaa aamuun asti.

Jämsässä toimiva Elosen leipomo juhli perjantaina vip-osastollaan yrityksen pyöreitä vuosia. Leipomo aloitti toimintansa Jämsässä 50 vuotta sitten. Raimo ja Jari Elonen isännöivät noin 300 hengen vierasjoukkoa, joista suunnilleen puolet oli omia työntekijöitä ja loput yhteistyökumppaneita, joiden kanssa ollaan jatkuvasti tekemisissä. Varsinainen leipomo on Jämsässä, mutta kun myymäläleipomot lasketaan mukaan, niin leipää paistuu joka päivä yhdeksässä pisteessä. – Meillä on hyvä porukka, eikä yritys muuten tämmöistä ikää saavutakaan, kiitteli johtaja Jari Elonen (oik.).

Yrityksen perustaja Raimo Elonen on edelleen päivittäin toiminnassa mukana. – Olisihan sitä nuorena jotakin muutakin voinut tehdä, mutta kun en osannut. Kyllähän se aika hurjalta tuntuu, että meitä on nyt tämmöinen porukka. Kun alussa oli vain tarkoitus, että minä leivon ja vaimo myy tuotteet, hän vitsaili.

Saara Ekosaari, Nora Kaukonen, Tuomas Tervala, Mikko Lampinen ja Tero Saarinen kuuluivat Elosen juhlaväkeen. Tarjoilut olivat hyvät ja ilta muutenkin ok. Työnantajaa kehuttiin kuten asiaan kuuluu. Eikä tämä tilanne ollut mitenkään poikkeuksellinen. – Kerran pari vuodessa leipomolla on tapana järjestää henkilökunnalle muitakin yhteisiä bileitä, seurue kertoi.

Jesse Alanko, Aino Nylund, Anna-Kaisa Alanko ja Jonne Alanko kertoivat tulleensa oktoberfesteille, koska uusi tapahtuma kiinnosti. Festarikokemusta oli ennestään iskelmäfestivaaleilta. Ruoka oli seurueen mielestä hyvää. Jonnen tuoppi sisälsi juuri tähän tilaisuuteen valmistettua olutta ja hyvältä maistui sekin. Tuoppi lähti illan päätteeksi mukaan muistoksi.

Riku Kettunen, Erno Rautiainen, Tiina Hietala, Mikko Lampen ja Tapio Tolvanen kertoivat olevansa autokouluväkeä Joensuusta. Fiilinki porukalla oli erinomainen. Että lausunnot tulisivat muodollisesti oikein, haastateltavaksi noudettiin Vesa Voutilainen, joka on Pohjois-Karjalan autokouluyhdistyksen puheenjohtaja. Hän kertoi, että meneillään oli neljännet valtakunnalliset autokoulupäivät. Tämä oli kolmas kerta Himoksessa. Aiemmin on kokoonnuttu omalla väellä, nyt koulutuspäivän jälkeen lähes 200 hengen porukka osallistui oktoberfesteille, kun ajankohta sattui sopivasti yhteen.

Oktoberfestien hauskin porukka oli tämä ”supersunnuntairyhmäksi” itsensä esitellyt pöydällinen ihmisiä (vasen kuva). Ympäri Suomea asuvat ystävykset tapaavat kokoontua Himoksella festivaalien merkeissä. Oli siinä ja siinä, ettei haastattelijaakin temmattu joukkoon mukaan. Kaiketi vain korkea ikä suojeli. Pipariakin tarjottiin (näkyy pöydän päässä). Olihan se vähän noloa piparista kieltäytyä, mutta työ täytyy hoitaa sille kuuluvalla arvokkuudella, eikä lahjontaan sovi sortua. Superporukka kertoi viettävänsä Himoksella kaksi päivää ja oktoberfestit oli tarkoitus katsoa tappiin asti.

Jyri Järvenpää, Piia Järvenpää, Toni Järvenpää, Tomi Hämäläinen, Sanna Hämäläinen ja Anne-Mari Järvenpää tulivat Himokselle  lauantaina. He kertoivat järjestäneensä itse kolmena vuotena omat oktoberfestit sukulaisille. Kuten hatuista näkyy, asiasta ollaan jyvällä. Nyt tultiin katsomaan vähän ison maailman mallia, he naureskelivat. Tapahtuman tarjoilut vastasivat odotuksia ja muutenkin mökkiviikonlopussa kaikki oli mallillaan. Ennestään Himos tunnettiin laskettelureissuilta.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments