maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiLuontoLintuharrastajan Himos

Lintuharrastajan Himos

lintutorni14

Lintuharrastajalle Himos-seutu tarjoaa viisi lintutornia 20 kilometrin säteellä Centeristä.

Maan harrastajapiireissä tunnetuin ja lajistoltaan rikkain bongauskohde lienee Kaipolassa sijaitseva Lokalahden torni. Lokalahdella on tavattu lukuisia harvinaisia lajeja, mutta toisaalta siellä ehkä liikkuu eniten tarkkailijoitakin.

Lokalahdella ja Jämsänjoen suistossa harmaahaikara on jo tuttu laji jopa pesintöjä myöten. Talviaikaan sulaveden reunalla näkee toisinaan myös kalastelevia saukkoja.

Tie Lokalahden tornille haarautuu muutama sata metriä Kaipolan huoltoaseman kulmauksesta Olkkolaan eli 24-tielle päin. Autolla pääsee rautatien varteen, josta jatketaan radan ja jätevesikanavan ylitse jalkaisin.  Torni näkyy parkkipaikalle.

Lokalahden torni on yksityisellä UPM:n maalla, mutta tornivierailut sallitaan jos niistä ei aiheudu maanomistajalle mitään haittaa.

Särkänniemen torni sijaitsee Olkkolanlahden pohjukassa. Rantaan on valmistunut UPM:n toimesta v. 2013 lintutorni, josta hyvät näkymät Olkkolanlahdelle ja Kurujoen suulle, myös Tiirinselkää näkyy tornille.

Hotelli Jämsän liikenneympyrästä ajetaan Lahteen päin 4.2km, käännytään vasemmalle Sahatielle ja heti perään oikeaan pikkutielle, jota ajetaan n.200m. Tien oikealle puolelle on tehty parkkipaikka, johon voi jättää auton. Kävellään puomin ohitse n.400m.

Keväällä Kurujoen suun sulaan kertyy vesilintuja. Kesällä tavataan yölaulajia, kuten kaulushaikara ja rantakanoja.

Alhojärven tornille on kuljettava vajaa kilometri peltoaukean läpi vetävää polkua. Tornin rakensi kyläyhdistys osana EU-kehitysprojektiaan.

Hotelli Jämsän ympyrästä lähdetään Tampereen suuntaan. Noin 2 kilometrin ajon jälkeen käännytään vasemmalle Alhojärvelle samalta kohtaa, josta haarautuu tie etuoikealla näkyvälle Jämsä-Paviljongille. Tien vieressä on pysäköintipaikka ja opasteet.

Alhojärvellä on etenkin muuttoaikaan paljon nähtävää.

Juokslahdella sijaitsee Vilusen lintutorni peltoaukean reunassa pienen lammen rannalla. Tornin rakensi kyläyhdistys osana kehityshankettaan.

Vilusen tornille on helppo osata, koska se sijaitsee aivan Jämsä-Jyväskylä tieltä Jämsänkosken suuntaan erkanevan tien varressa. Muuttoaikoina joutsenet tapaavat usein ruokailla lammella ja läheisillä pelloilla.

Tuuralammen tai Kellokallion torni sijaitsee Jämsänkosken rautatieaseman takana joen rannassa.

Jämsä-Jämsänkoski -tieltä johtaa tie joen rantaan rautatien viertä ja sillan alitse. Kellokallon ulkoilualue on Asemanmäen kyläyhdistyksen hankkeen tuloksena syntynyt kaikille avoin retkeilykohde.

Lenkkeilyreitin varresta löytyy Tuuralammen lintutorni. Matala Tuuralampi on laajennus Jämsänjoessa ja pysyy sulana suurimman osan vuodesta tehtaan puhdistamolta tulevan lämpimän veden ansiosta.

Tuuralammella on toisinaan muuttoaikaan nähty jopa satapäisiä joutsenparvia. Tornin läheisessä lehdossa pesii kesäaikaan runsas lajisto. Kevätkesän iltana saattaa Kellokallion poluilla kuulla useammankin satakielen laulua samanaikaisesti.

Lisää ohjeita löydät täältä: http://www.ksly.net/index.php?sivu=29

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments