Teksti: Mikko Hakonen
Pitkään muhinut Himoksen kylpylähanke edellyttää nyt ennen lopullista investointipäätöstä aikaisemmin solmitun aiesopimuksen päivittämistä ja uusimista muuttuneiden olosuhteiden johdosta. Kylpylä- ja hotellikeskuksen rakentamisesta tehdyn aiesopimuksen osapuolet ovat Holiday Club Resorts Oy, Lemminkäinen Oy, Tobermore Oy (HimosLomat) ja Jämsän kaupunki. Kaupungin osalta asiaa puidaan 15. 01. kaupunginhallituksessa ja valtuusto ottaa kantaa päivitettyyn aiesopimukseen 12. 02. 2018.
Edellisen aiesopimuksen mukaisista kaupungin maanhankinnoista on hankittu auktorisoidun kiinteistöarvioijan AKA-arviot, jotka ovat euromäärältään alhaisemmat kuin aiesopimuksen hinta-arviot. Sopimukseen sisältyy myös parkkialueiden investointeja, jotka eivät voi toteutua, jollei kaupunki omista maapohjaa. Näiltä osin alkuperäisen aiesopimuksen noudattaminen ei olisi mahdollista. Kaupungin kokonaissijoitus hankkeeseen on yhteensä 4,45 milj. euroa. Uusittava sopimus ei muuta jo aiemmin kaupunginvaltuuston tekemään periaatepäätöstä investoinnin suuruuden osalta. Kaupunki ei voi osallistua kylpylätoiminnan harjoittamiseen tai liiketoimintaan, mutta kaupunki haluaa olla edistämässä hankkeen aloitusta ja mahdollistaa Himosalueen kehittymisen, kaupunginjohtaja Ilkka Salminen linjaa.
Jämsän kaupunki on aikaisemin sitoutunut hankkeeseen 4,45 miljoonalla eurolla. Siitä 3 miljoonaa oli tarkoitus käyttää maa-alueiden eli kylpylätontin hankintaan ja miljoona euroa parkkialueiden rakentamiseen. Lisäksi kaupungin oli määrä rakentaa Säyryläntien ylitys ja muuta infraa 450 000 eurolla. Nyt kaupunginhallitukselle esitetään, että maanhankinta tehtäisiin AKA-arvion mukaisesti ja kylpyläkiinteistöyhtiö vastaisi kylpylän lisäksi myös pysäköintitilojen rakentamisesta. Liiketoimintaa harjoittavan yhtiön osakkaana kaupunki ei voi olla, mutta kiinteistöyhtiön osakkuus on lain mukaan sallittua.
Uuden ehdotuksen mukaan Jämsän kaupunki olisi osakkaana kiinteistöyhtiössä, jonka tiloissa ja alueella kylpyläliiketoimintaa operoiva yhtiö toimii, ja josta kaupunki voisi irrottautua toiminnan vakiinnuttua. Kaupunki tekisi maksimissaan 19 prosentin väliaikaisen osakesijoituksen kylpyläkiinteistöyhtiöön. Tällöin kyseessä olisi kaupungin osakkuusyhtiö, jota ei yhdistetä kaupunkikonserniin.
Holiday Club Resorts tiedottaa, että jos kaupunki hyväksyy ehdotetun toimintamallin, se on valmistautunut käsittelemään investointipäätöstä 19. 03. 2018 kaupungin päätösten saatua lainvoiman.
Artikkelin toiveikas kuvitus on toistaiseksi viiteluonteista.