torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiTapahtumatJämsänkosken markkinat 2017

Jämsänkosken markkinat 2017

Naiskauneus avasi tämänkertaisten Jämsänkosken markkinoiden ohjelmaosuuden. Ei ole ennen missiehdokkaita paikkakunnan markkinatapahtumissa nähtykään. Eikä ainakaan näin monta samalla kertaa. Harmi vain, että taivas vihmoi vettä puolen päivän aikoihin, mikä vaikutti yleisömäärään ja tietysti latisti vähän tunnelmaakin.

Jämsänkosken yrittäjien järjestämillä markkinoilla palattiin muutaman vuoden harhailujen jälkeen vanhaan käytäntöön markkinapaikan suhteen. Kenraalintie markkinakatuna lieneekin paras ja selkein vaihtoehto. Ajankohtaakin muutettiin myöhäisemmäksi entisestä, mikä oli viikko Jämsän markkinoiden jälkeen. Myös kauppiaat ovat tyytyväisiä tähän järjestelyyn. Ihan kokonaan sade ei markkinoita pilannut, koska sää parani iltapäivää kohti, ja keli oli kesäisen lämmin.

Vuosia viihdealalla toiminut Henna Peltonen (vas.) lanseerasi Jämsänkoskella uudentyyppisen missikilpailun. Ehdokkaat pistäytyivät näyttäytymässä myös markkinayleisölle. Miss Eloweena kisassa etsitään luonnollisen kaunista aurinkoista nuorta naista. Vanhat perinteiset kauneusihanteet nostetaan jälleen kunniaan, koska kaikki kauneuskirurgiset toimenpiteet ovat kilpailussa kiellettyjä, eikä näkyviä tatuointejakaan sallita. Siis todella tervettä kehitystä kauneusalalla. Toivottavasti tämä osaltaan vähentää neitosten halua korjailla keinotekoisesti ulkonäköään.

Yleisö valitsi heti omat suosikkinsa ja kuten aina, mielipiteet vaihtelivat. Taisi jokainen tyttö saada sateenvarjojen ja telttakatosten alta omat kannattajansa.

Veli Viirret ja Sarianna Niemelä lastensa Aleksin (6v), Neean (4v) ja Emilian (2v) kanssa pysähtyivät monenlaisia purkkeja ja purnukoita pursuilevan pitkän tiskin ääreen ostoksille. Tiskin takaa Anna Tattari myi heille muun muassa purkin valkosipulilastua ja vaniliini-greemijauhetta. Näitä monenlaisia hienoja erikoistuotteita valmistaa Ruoveden herkku Oy. – Kaikki on itse valmistettua, kotimaisia raaka-aineita suositaan. Vain mausteet ja muut vastaavat tarvikkeet ovat tuontitavaraa, kertoi kauppias-Anna.

Aurora Levaniemi, Emma Ylitervo ja Minka Kovanen ihailivat myyntipöydän hienoja lippalakkeja. Minka kertoi jo arvalla voittaneensa lippalakin ja Emma voitti paidan. Tytöt huomauttivat, ettei makea lippalakki suinkaan ole mikään poikien juttu, vaan myös tytöt voivat niitä pitää ja tykätä. Muutakin ostettavaa oli vielä tarkoitus markkinakadulta katsella.

Lettuteltta kuuluu useimpien markkinavieraiden pakollisiin kuvioihin. Mukava on istahtaa hetkeksi lepuuttamaan jalkoja ja nauttia samalla vähän välipalaa. Näin tekivät myös Tuula Talassalo, Teemu Talassalo, Aino Talassalo ja Marja Gustafsson. Seurue kertoi ostaneensa jo lakuja ja arpoja, yleensä myös joitakin heräteostoksia tulee tehtyä. Aino oli myös kokeillut poniratsastusta, jonka yrittäjät tarjosivat lapsille.

Eikä markkinoita ilman metrilakun myyjiä ja ostajia. Susanna Ruusu kertoi ostavansa aina lakua ja viipurinrinkeleitä. Kauppias Juha Lipiäinen Lahdesta huomasikin saaneensa oikean asiantuntija-asiakkaan, kun tämä nimiltä mainiten valitsi lukuisia eri laatuja tiskin lokeroista.

Kesämarkkinat ovat tapahtumia, joihin tullaan kaukaakin tuttuja tapaamaan. Moni muualla asuva on myös näihin aikoihin kesälomalla ja sukulointireissulla, joten kaksi kärpästä lyödään samalla iskulla. Jämsänkosken yrittäjien kauppapäivä jatkui myöhäiseen iltaan markkinatansseilla. Jämsänkosken markkinoiden vakiokuvioihin kuuluu markkinaemännän valinta. Tänä vuonna tittelin sai kampaamoyrittäjä Virpi Lehtonen. Seremonioihin kuuluu leipälapion ja ison reikäleivän luovutus. Kampaajana Lehtonen on toiminut 34 vuoden ajan. Iltapäivällä esiintymislavalla pyörähtivät myös MustaPekka Ruuska ja Heikki Helastinen.

Raskaskone- ja bussinäyttelystä on tullut sitten olennainen osa Jämsän seudunkin yleisötapahtumia. Lupaehtojen mukaisesti Kenraalintie oli molemmista päistään tällä tavalla suljettu. Mihin tämä maailma on menossa?

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments