maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiFestivaalitTelttakylässä aito Festaritunnelma

Telttakylässä aito Festaritunnelma

Teksti ja kuvat: Mikko Hakonen

Himoksessa vietti tänä vuonna juhannusta  37 000 festarivierasta. Toppatakki, villapaita ja sadevaatteet olivat jälleen kerran juhannusmuodin kärjessä. Taisipa siellä yleisön joukossa muutama karvalakkikin vilahdella. Himos Juhannuksesta on muodostunut monelle juhlijalle jo perinne ja aika moni kokee sen aidoimman festivaalitunnelman löytyvän nimenomaan leirintäalueelta. Kyllähän teltassa kesällä tarkenee. Vallankin jos muistaa ottaa talvimakuupussin ja tarpeeksi lämmintä vaatetta mukaan. Toki kaikki Himos-alueen sadat mökitkin olivat juhlijoita täynnä.

Telttakylä levittäytyi tänä vuonna paljon aikaisempaa laajemmalle alueelle, kun entinen yhdeksän reiän golfkenttä oli otettu kokonaisuudessaan käyttöön. Rakentaminen on lohkaissut palan entisestä alueesta ja ilmeisesti myös turvallisuutta haluttiin parantaa tälläkin tavalla. Tarjoaahan se leiriytyjille myös vähän enemmän yksityisyyttä, kun teltat eivät ole aivan kylki kyljessä kiinni toisissaan.

Tämän juhannuksen ensimmäiset festarivieraat saapuivat torstaina puolen päivän tietämissä kävellen nyytteineen bussipysäkiltä. (Leirintäalueella ei ollut vielä yhtään telttaa) Eivätkä nämä mitään turhia poikia olleetkaan. Juuso Räsänen ja Santeri Vallas kertoivat aloittaneensa festivaalireissunsa Rovaniemeltä polkupyörillä, joilla ajettiin aluksi Ouluun saakka. Sieltä matka jatkui sitten bussilla. Himoksen reissu oli pojille ensimmäinen ja tarkoitus oli katsoa bileet alusta loppuun. Kolmentoista vuoden tauon jälkeen Himoksella lavoille palannut Pikku G oli yksi syy pitkälle reissulle. – Hyvät makuupussit on mukana, eikä Lapin miehet muutenkaan palele, Juuso ja Santeri kuittasivat puheet kylmästä kelistä.

Pikku G kuului myös Somerolta festarireissulle lähteneiden Roosa Mattilan, Jasna Viitasen, Noora Kähkösen, Maiju Tammisen ja Reetta Kauralan ykkössuosikkeihin. Reetta kertoi houkutelleensa tytöt Himokselle juhannuksen viettoon. Ensikertalaisten kokemukset reissusta olivat hyvät, eikä talvimakuupusseissa pahemmin palellutkaan. Osa seurueesta nukkui pakettiautossa ja osa sen viereen pystytetyissä teltoissa. Se vähän puistatti, kun leirintäalueen suihkuista ei tullut kuin kylmää vettä. – Mikä ihme tätä juhannusta vaivaa, kun aina on tämmöinen sää, neitoset ihmettelivät.

Valkeakosken Yhtyneet tai vaihtoehtoisesti Team Seckonen (vasen kuva) kertoivat bilettävänsä tällä porukalla epäsäännöllisen säännöllisesti. Yksi yö oli haastattelua tehtäessä takana. Yöpyminen tapahtui pakussa ja teltoissa. Ensimmäisen illan hyvä meininki festarialueella sai kehuja. Seurueen mielestä Himoksen festivaali on juhannuksen paras, ja voittaa Rauman Meren mennen tullen. Isolla porukalla esiintyjäsuosikkeja oli luonnollisesti paljon, mutta Apulanta ja Popeda mainittiin. Myös Himoksella paluun tehnyt alkuperäinen Dingo kiinnosti.

Tampere, Lohja, Tuuri, Helsinki lueteltiin kotipaikkakuntia seurueessa, johon kuuluivat Anu Seppälä, Pasi Toivio, Wade Vaattovaara, Janne Akonniemi, Henrik Korpela ja Niina Kuronen. Seurueessa harrastettiin tuplatelttailua, eli ison huvilateltan alle oli viritetty pienemmät teltat. Niistä toinen oli jo ensimmäisen yön jälkeen puoliksi romahtanut, mutta ei siitä tämän enempää. Anu kertoi olevansa elämänsä ensimmäisillä festivaaleilla. Baarimikkona työskentelevä Niina puolestaan piti huolen siitä, ettei seurueessa nautittu huonoja juomia. Parhaillaan maisteltavana ollut shotti valmistetaan liuottamalla kirkkaaseen Lakrisal karkkeja ja laimentamalla juoma vedellä sopivan vahvuiseksi.

Olga Klemetti ja Carita Wessman Lahdesta kertoivat olevansa kahdestaan liikkeellä. Tänä keväänä ylioppilaiksi kirjoittaneet neitoset olivat ensimmäistä kertaa Himoksella, muuten festareita kierretään ”vähän kesästä riippuen”. Himoksella heitä kiinnosti eniten viimeisenä esiintynyt Haloo Helsinki. Keskusteltiin niitä näitä. Tulevaisuudessa Olga näkee itsensä luokanopettajana ja Carita poliisina. Meikkaamista ei harrasteta miesten takia, vaan sitä voi verrata piirtämiseen ja taiteen tekoon. Lisäksi hyvästä lopputuloksesta tulee itsevarma olo. Eikä tavoitteena missään nimessä ollut miesten iskeminen. Seuraavaksi yöksi oli tarkoitus kerätä tyynyn alle seitsemän kukkaa ja siitähän se asia sitten unessa selviää, Olga ja Carita kuittasivat.  – Aurinkosta kesää kaikille – jopa lahtelaisille!

Aurinkoisesta kesästä nauttivat täysillä myös Jenny Laukkanen ja Veera Nyyssönen. He tulivat bussilla Kuopiosta. – Telttailu kuuluu ehdottomasti festarifiilikseen, vaikka viime yönä paleli helvetisti, he naureskelivat. Tyttöjen tarkoitus oli nauttia kesästä festareiden alusta loppuun, kuten edellisenäkin vuonna. Himokselle Jennyä ja Veeraa vetää hyvät esiintyjät, eikä matkakaan Kuopiosta ole liian pitkä. JVG ja Antti Tuisku kiinnostivat näillä festareilla eniten.

Rakennusyrittäjä Kristian Kivelä on ratkaissut yhdessä tradenomiksi opiskelevan Kristian Kulmalan kanssa teltoissa palelevien ongelman. Peräkärryn päälle kiinteästi rakennetussa kuuden neliön pikkumökissä on yöpymistilat neljälle henkilölle. Lisäksi varustuksiin kuuluu vessa, joten ei tarvitse kintut ristissä kärvistellä. Tämän kokoista vaunua saa Kivelän mukaan vetää b-kortilla. Tarkemmat esittelyt löytää kuvassa näkyvästä nettiosoitteesta.

Omakotitalojen sisustuksia ammatikseen rakentava Kivelä aikoo harrastuksenaan rakentaa ensi kesäksi muutaman vuokrattavan mökin. Tietysti mökin voi ostaa myös omakseen. Silloin sovitaan tarkemmin myös niistä varusteista, joita ostaja mökkiinsä haluaa. Saapa nähdä, montako tämmöistä mökkiä nähdään Himoksella tulevilla festareilla.

Leirintäalueen makkaranuotioilla syntyy paljon uusia tuttavuuksia, toteavat Emmi Päykkönen ja Aino Mikkonen (vasen kuva) Nuotioilla istuskelee porukkaa joka puolelta Suomea, joten näillä orsilla on saatu paljon uusia kavereita. Myös telttanaapurit ovat yleensä mukavia ja tavaroita lainaillaan puolin ja toisin. Jos jotakin tärkeää puuttuu, niin aina joltakin löytyy. Tietysti sosiaalisten kontaktien syntyminen riippuu myös paljon itsestä, he huomauttavat. Emmin ja Ainon mielestä fiilistely leirintäalueella on festarien ykkösjuttu ja musiikki vasta toisella sijalla.

 

HIMOKSEN JUHANNUSNEITO JÄLLEEN VALITTU!

Järjestyksessään neljäs Himoksen Juhannusneito on Pauliina Pulkkinen. Valinnan suoritti jälleen yksimiehinen, mutta sangen asiantunteva raati. Kuten ennenkin, kisaan osallistuivat kaikki festivaalialueen nuoret naiset (tosin tietämättään). Tälläkin kerralla päätös syntyi ensimmäisellä silmäyksellä ilman minkäänlaista arpomista.

Turvallisuusalalla työskentelevä 22 vuotias Pauliina on kotoisin Vantaalta. Festareilla hän käy kerran kesässä. Viime vuonna tuli käytyä Himoksen Pipefesteilla, joilla myös oli hyvä meininki, vaikka porukkaa oli paljon juhannusta vähemmän. Kotona hänellä on kiva sekarotuinen koira, Karma, joka jonkin verran rajoittaa menemistä. Onneksi sisarukset osallistuvat tarvittaessa koiran hoitamiseen. Kaverinsa kanssa reissussa ollut Pauliina yöpyi teltassa. Hiukan viileänpuoleinen yöstä tuli kesämakuupussissa. Juhannusneidon tulevaisuudessa siintelevät jatko-opiskelut ammattikorkeassa, mutta ala säilyy samana.

Edellisvuosien juhannusneidot: terveydenhoitaja Jessica Leskinen, opettaja Roosa Romo ja kaikkien aikojen ensimmäinen, tuntemattomaksi jäänyt kukkaistyttö.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments