lauantai, 27 heinäkuun, 2024
KotiTapahtumatSM-Snowcross Himos ratkaisi vuoden kelkkakunkut

SM-Snowcross Himos ratkaisi vuoden kelkkakunkut

Snowcrossin SM-sarjan kausi 2018 päättyi viikonloppuna Himoksella ajettuun kaksipäiväiseen kilpailuun. Snowcross on maastokilpailu suljetulla radalla. Sitä ajetaan luonnonmukaisella lumialustalla, johon kuuluvat hyppyrit, urat, ylä- ja alamäet.

Olosuhteet olivat erinomaiset niin sään kuin lumitilanteenkin puolesta. Länsi-Himokseen tehty rata sai kilpailijoilta kiitosta ja katsomosta oli hyvä näköyhteys rinteeseen vedetylle radalle. Vaikka sää iltapäivisin oli reilusti lämpöasteiden puolella, tykkilumi kesti hyvin kisat soseutumatta sohjoksi.

Kilpakäyttöön tarkoitettujen moottorikelkkojen suorituskyky on huima, sillä kelkat kiihtyvät nollasta sataan alle kolmessa sekunnissa. SM-osakilpailujen radat on suunniteltu haastaviksi ja näyttäviksi, eivätkä ne päästä kuskeja helpolla. Katsojille riittää jännitettävää, koska radat tarjoilevat paljon erilaisia ajolinjoja, hyppyreitä ja pattisuoria. Hypyt ovat pisimmillään jopa 30 metrin mittaisia ja viimeistään pattisuorilla suoriutuminen erottaa huippukuskit harrastelijoista.

Lumen runsaus tuo oman lisämausteensa radan tapahtumiin. Kelkkojen telamattojen räpylöiden jauhaessa rataa armottomalla voimallaan, lentää lumi kuin lumitykin suusta muuttaen radan olosuhteita jokaisella kierroksella. Muuttuvissa olosuhteissa kovakuntoisen ja kokeneen kuljettajan erottaa helposti: hän ei ole maistelemassa lunta kilpakumppaneidensa takana.

Kilpailujen finaalit ajetaan 15-20 kelkan yhteislähtöinä, joista ei kontaktia, vauhtia ja sykettä nostattavia tilanteita puutu. Rahapalkinnot laittavat kovan paineen ja rasituksen alla kilpailevat kuljettajat yrittämään kaikkensa saavuttaakseen parhaan mahdollisen sijoituksen. Katsomossa nautittiin kisojen lisäksi keväisestä auringonpaisteesta.

Juniorluokan 7-11 v kuskit palkintojaan vastaanottamassa. Luokan voitti Atte Vanhatalo, Niklas Vanhatalo oli toinen ja Matias Nevalainen ajoi kolmanneksi.

Junior 14-16 vuotiaiden suomenmestari on Miika Lammi, toinen Emil Mikalsen, kolmas Tino Honkanen, neljäs Matti Reinikainen ja viides Hermanni Aitto-oja.

Pro Lite luokan voitti Aki Pietilä, toinen Lasse Ruotsalainen, kolmas Joona Marin, neljäs Antti-Jussi Hyvönen ja viides Jali Paajanen.

Kultamitalistit ja kaverukset, junior 11-14 luokan voittaja  Jesse Mattsson ja junior 14-16 luokan voittaja Miika Lammi mitalitunnelmissa.

Pro -luokan kärki palkintojenjaossa. Luokan voitti John Stenberg, toinen Aki Pihlaja, kolmas Juuso Loukko, neljäs Viktor Herten ja viides Mikko Osmo.