maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiTapahtumatSäyrylä 100-tapahtuma veti Himokselle koulun täydeltä yleisöä

Säyrylä 100-tapahtuma veti Himokselle koulun täydeltä yleisöä

Teksti ja kuvat: Mikko Hakonen

Sata vuotta sitten perustettua Säyrylän koulua juhlittiin lauantaina entisen koulun ja viereisen HimosAreenan tiloissa. Entisen alakoulun luokkaan oli pystytetty valokuvanäyttely, jossa oli esillä 28 suurkuvaa koulusta, sen opettajista ja oppilaista. Tapahtuman taustavoimana toimi pitkän uran poliisin ylijohdossa tehnyt Teuvo Veijalainen, joka eläkevuosinaan on koonnut yli 200 sivuisen multimediaesityksen perheensä ja Himos-seudun historiasta.  Puukilasta Puukilanisäntään -sähköisen kirjan tekoon kului aikaa neljä vuotta.

Entinen Säyrylän koulu on nykyisin kunnostettuna osa HimosPark tapahtuma-alueen kokonaisuutta ja toimii kokoustiloina.

Kirjansa aineistoa kootessaan Veijalainen keräsi tuhansia valokuvia ja muita dokumentteja. Näistä kuvista syntyi myös tapahtumaan koottu näyttely koulusta ja koulun entisistä oppilaista. Vanhoista luokkakuvista moni juhlavieras löysi itsensä tai ainakin sukulaisiaan ja tuttaviaan.

Tapahtumaan liittyi myös paljon iloisia tapaamisia ja jälleennäkemisiä. Monet paikalle saapuneista eivät olleet nähneet toisiaan vuosikymmeniin, joten esittäytyminenkin oli usein kättelyn alussa tarpeen.

Säyrylä 100 -hankkeen myötä Teuvo Veijalaisen sähköisen kirjan koulua koskeva aineisto avautui kaikkien halukkaiden katsottavaksi ja kuunneltavaksi. Tapahtuma veti entisiä oppilaita, kylän väkeä ja muita asiasta kiinnostuneita lähes tungokseen asti.

Muistoksi tapahtumasta yleisö saattoi ostaa Ari Mäen puusta valmistaman muistolaatan. Laatat oli valmistettu Ylä-Liesjärven katajasta tai vaihtoehtoisesti Lapin hongasta. Logona laatoissa oli vanhan Säyrylän koulun oven päällä sijainneen kaari-ikkunan kuva.

Tapahtuman harmonikkamusiikista vastasi musiikkipedagogi Suvi Säyrylä. Areenan tapahtumassa hänen kanssaan soittelivat harmonikkaa myös Jenni Peltola ja Päivi Peltonen.

Koulun valokuvanäyttelyyn tutustumisen jälkeen Säyrylä-100 -tapahtuma jatkui HimosAreenalla, jossa katsottiin ja kuultiin multimediaesityksenä luku ”Kouluvuodet” Veijalaisen sähköisestä kirjasta. Esitys käsitteli Puukilan torpan nuorimman tyttären Ella Helmisen elämäntarinaa. Oman paikallisvärinsä tähän multimediaesitykseen antoivat Ellan Toini-sisaren Jämsän murteella esittämät tapahtumakuvaukset.

Multimediaesityksen lisäksi kuultiin ”Kulta-Köpi” -kronikka ja musiikkiesityksiä. Tapahtuman juontajana toimi Janne Mäkinen. Yleisölle tarjottiin juhlan kunniaksi kakkukahvit.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments