torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiTapahtumatPerinnepäivät ja -ajot Pomonassa

Perinnepäivät ja -ajot Pomonassa

pomona1

Pomona on Suur-Jämsän Moottoriklupin tukikohta parisataa metriä Hotelli Jämsän liikenneympyrästä Tampereen suuntaan. Alueella on kahvila, koneiden remonttihalli, varastohalli ja näyttelykenttä. Vuosittain yhdistys järjestää kesäkuun toisena viikonloppuna kaksipäiväisen tapahtuman, jossa esitellään vanhoja koneita, työtapoja ja monenlaisia muita klupilaisten harrastuksiin liittyviä asioita.

Ensimmäisenä tapahtumapäivänä näyttelykentältä starttaa myös Suur-Jämsän ajot vanhoille kulkuneuvoille. Rallireitin varrelle sijoitetaan tehtävärasteja, joilla kilpailu ratkaistaan. Aikaa vastaan ei ajeta. Sarjat ovat: autot 1965 ja vanhemmat, autot 1966 ja nuoremmat, kuorma-autot ja vanhat moottoripyörät. Kilpailuun osallistuu keskimäärin 50-70 ajoneuvoa.

Muutkin tapahtumajärjestäjät vuokraavat toisinaan aluetta käyttöönsä.

pomona3,pomona4

Vanhan ajan kahvilassa myytiin pettuleipää ja korvikekahvia. Kämppäkauppa Vanha Savotta myi uusia vanhanaikaisia vaatteita ja jalkineita. Haitariyhtye Enso Kusetti soitteli tyyliin sopivaa musiikkia.

pomona5,pomona6pomona11,pomona9pomona10,pomona7

Monenlaiset työnäytökset kuuluvat päivien ohjelmaan. Tällä kertaa kiskottiin mm. pettua, karstattiin villaa, värjättiin lankoja, tehtiin pärekoreja, esiteltiin käsitöitä ja höylättiin päreitä.

pomona12,pomona8

Hevosvoimia jaloimmassa muodossaan edusti Eeva Pitkäsen Napsukka äestä kiskoessaan. Napsukkaa parempaa työhevosta ei ole. Rauhallinen ja peloton hevonen on voittanut lukuisia ykköspalkintoja kyntö- ym. työhevosten kilpailuissa.

Ari Järvisen maamoottorissa hevosvoimia on muutama enemmän. Maamoottoreita Pomonasta löytyy useita kymmeniä, mutta vielä saattaa sellainenkin yksittäinen malli jossakin piileskellä, joka kokoelmista puuttuu, hän arveli. Pomonan kokoelman lisäksi monilla yhdistyksen jäsenillä on vielä omia koneita. Ariltakin niitä löytyy kymmenkunta, joista viimeisin hankinta kuvassa.

pomona16,pomona20pomona17,pomona18

Suur-Jämsän ajoihin osallistuu kymmenittäin hienosti entisöityjä henkilö- ja kuorma-autoja. Rallin parkkipaikalla voi nähdä yhdellä silmäyksellä lähes koko autojen kehityskaaren. Näiden ajojen hienoin ajokki oli Veli-Matti Mäkisen Buick Limited vuosimallia 1958. Niitä valmistettiin vain 858 kappaletta. Huhu kertoo, että tässä autossa on kaikista maailman autoista eniten kromiosia.

pomona21,pomona22pomona23,pomona24

Rompekauppiaiden pöydiltä moni löytää kaipaamansa osan keskeneräiseen projektiinsa. Myös keräilijöiden sormet tavaranpaljous saa syyhyämään.

Pomonan konekentät ja varastot on vanhoihin koneisiin hurahtaneiden taivas, niin monenlaista konetta ja rakkinetta jo nurkista löytyy ja lisää tarjotaan jatkuvasti. Uuden varastohallin valmistuminen helpotti tilannetta, kun arvokkaita ja paljon työtunteja vaatineita koneita saatiin katon alle suojaan.

pomona14,pomona15

Kuusen katveessa esiteltiin myös perinteikästä kemianteollisuutta. Pontikkatehdas edusti vanhaa suosittua korpinotkojen mallia, joka koottiin tynnyreistä ja tiivistettiin ruistaikinalla. Muistelijoita piipahteli kokkien puheilla, mutta kuinkas loppujen lopuksi kävikään? Nimismies porhalsi paikalle pamppuaan heilutellen ja hajotti yleisön silmien edessä tehtaan kemistien vastaanhangoittelusta välittämättä.

Tässä klupin kotisivut: http://www.moottoriklupi.fi/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments