tiistai, 18 kesäkuun, 2024
KotiYleinenOnniDog 14 Himoksella

OnniDog 14 Himoksella

onnidog1

OnniDog on monipuolinen koiratapahtuma, joka tarjoaa kaikille koiranomistajille ja koiran hankintaa suunnitteleville paljon nähtävää, tehtävää, koettavaa ja opittavaa.

Torstaista sunnuntaihin kestäneen tapahtuman ohjelmaan kuului mm. agility, canicross, dobo, flyball, haku, kickbike-vetotreenit, koirafrisbee, koiratanssi, noutajat, näyttelykoulutus, pallopaimennus, peltojälki, rally-toko, toko, vesipelastus ja verijälki. Lisäksi tarjolla oli monenlaisia koulutusluentoja sekä tietysti uusia tuttavuuksia ja mukavaa yhdessäoloa toimintakentillä ja iltanuotiolla.

Kaikissa lajeissa koiria ja koiranomistajia opastivat kokeneet ja asiantuntevat ohjaajat.

Uudentyppisen OnniDog tapahtuman järjestäjänä ja ideoijana toimii jämsäläisen Koirakoulu Onnin omistaja Maria Pesonen. Hän huomauttaa, että kun uudesta asiasta on kysymys, niin samalla kuulostellaan koiranomistajien tarpeita, kiinnostuksen kohteita ja hankitaan kokemusta tulevia tapahtumia varten. Seuraavan kerran OnniDog järjestetään Himoksella 10.- 13.9. 2015.

Himos tarjoaa tapahtumalle hyvät puitteet, koska alueelta löytyy sellaistakin majoitusta, johon koiran voi ottaa mukaan. Monet koiraharrastajat kertoivat kokeilevansa päivien mittaan entisten harrastustensa lisäksi myös uusia lajeja, joihin  kotipaikkakunnalla ei ole ollut mahdollisuutta.

Avajaisillan ohjelmassa nähty flyball tarjosi vauhdikasta menoa. Siinä koira lähtee luvan saatuaan lähtölinjalta, hyppää neljän esteen yli ja painaa tassullaan flyball-laatikkoa. Tämä laukaisee tennispallon ulos laatikosta, koira ottaa pallosta kopin ja palaa esteet ylittäen ohjaajansa luokse.

Johanna Nybergin Tikru ja Lordi sekä Hanna Askolan Teppo selvästi nauttivat lajista. Niin innokkaasti radalle oltiin aina uudelleen pyrkimässä.

Timo Mäkiaho esitteli avajaisillan näytöksessä koiravaljakkoajelua pyörillä. Neljän koiran valjakko veti kärryä pehmeäpohjaista tietä ylämäkeenkin täyttä vauhtia. Talvella Mc Ahon Safarit järjestää koiravaljakkoajeluja yleisölle. Yksi toimipiste sijaitsee Länsi-Himoksessa. Valjakot löytyvät täältä:  http://www.makiaho.com/safari_index.htm

Siuntiosta saapunut Satu Soini kertoi harrastaneensa koiransa Alman kanssa koirafrisbeetä 3-4 vuotta. Hän on myös kouluttanut lajiin n. 150 muuta koiraa. Aika moni koira innostuu tästä touhusta jo luontaisesti, noudetaanhan sitä heitettyä keppiäkin. Vain yksi koulutettavista ei innostunut, Satu muistelee.

Tarvittaessa palkitsemiseen käytetään makupaloja, mutta monelle koiralle kuten Almallekin frisbee on se paras palkinto.

Sitten leikistä koirien töihin. Karhun- ja sudenmetsästäjien kanssa paljon tekemisissä oleva Asko Sorvo testasi OnniDog -tapahtumassa koirien soveltuvuutta suurpetojahtiin. Koira kuin koira ei tässä lajissa menesty. Aremmat lähtevät häntä koipien välissä karkuun jo hajuaistimuksen saatuaan. Eikä koiraa voi tässä asiassa opettaa, se joko toimii tai ei, muita vaihtoehtoja ei ole, Asko kertoi.

Jyväskylässä asuva Mirva Rantala toi testiin kolme lapin porokoiraansa Urhon, Oivan ja Mörrin. Yhdelläkään ei ollut suurpedoista ennestään minkäänlaista kokemusta. Testi alkoi hajujäljen löytämisellä, jolloin karhu oli vielä piilossa. Kaikki koirat vaistosivat jo kauempaa ilmasta karhun ulosteella ja verellä tehdyn jäljen ja suunnistivat suoraan sen alkupäähän.

Kun karhu ilmestyi suojaverhon takaa, alkoi hillitön haukkuminen. Kaikki tajusivat heti, että nyt on vastassa vaarallinen peto. Sillä että ”peto” liikkuu pyörillä, ei ole koirille merkitystä, huomautti Asko. Urho oli nimensä mukaisesti urhoollisin ja paras karhun haukkuja testin alusta lähtien, joskin se saattoi toisinaan olla jopa yltiöpäisenkin rohkea.

Toisena testipaikalle saapunut Oiva löysi jäljen, mutta suhtautui karhuun kolmikosta varovaisimmin. Haukkua kuitenkin riitti, eikä pakoon lähtemisestä näkynyt merkkejä. Mörri sijoittui näiden kahden haukkujan väliin. Piti karhuun enemmän etäisyyttä kuin Urho, mutta kesti hyvin myös sen tuijotusta, kun Oiva katsoi enimmäkseen karhun silmien ohi.

Asko Sorvon mukaan kaikki kolme koiraa soveltuvat hyvin karhunmetsästykseen joskin Oivan kohdalla ei ole aivan kiveen kirjoitettu lähteekö se jälkiä seuraamaan ne löydettyään, hän arveli.

Tarinat siitä, kuinka koira puolustaa isäntäänsä petoja vastaan, asiantuntija kumosi hölynpölyksi. Koira ei koskaan puolusta kuin itseään tai laumaansa, ja silloin puhutaan nimenomaan koirista. Testissäkin tämä näkyi selvästi. Karhu olisi saanut popsia Mirvan, jos tilanne niin pahaksi olisi äitynyt.

Koirakoulu Onni löytyy täältä: http://www.koirakouluonni.com/index.html

Lisää tarinaa OnniDog tapahtumasta:  https://himoksensanomat.fi/2014/09/08/onnidog-14-oppia-ja-iloa-koiraihmisille/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments