torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiTapahtumatNew Wine Himoksella

New Wine Himoksella

 

0new wine21

New Wine on Englannin anglikaanikirkon piiristä ympäri maailmaa levinnyt seurakuntien uudistumiseen tähtäävä verkosto. Suomessa on alusta lähtien aktiivisina toimijoina ollut sekä luterilaisia että vapaakirkollisia seurakuntia.

Himoksella New Wine järjestettiin nyt 12. kerran. Alkuvuosien pienistä osallistujamääristä on noustu nykyiseen noin 2000 kävijään ja suosio kasvaa kerta kerralta, kertoo järjestelypäällikkö Anna Perälä.

Kyseessä on viisipäiväinen koko perheen tapahtuma, johon monet yhdistävät mukavan lomamatkan. Myös seurakuntien vastuuhenkilöitä on paljon mukana.

– Tarkoituksena on edistää seurakuntien uudistumista. Tilaisuudet eivät ole herätyskokouksia ja myös seurakuntien vastuuhenkilöille tarjotaan opetusta. Nuorille on oma ohjelmansa, kertoo Perälä.

Himos soveltuu tapahtuman pitopaikaksi hyvin, koska HimosLomat kykenee tarjoamaan kaiken tarpeellisen infran ja majoitustilaa löytyy läheltä isollekin kävijämäärälle. Mökkien lisäksi osa tapahtumavieraista majoittuu asuntovaunuissaan ja pieni osa teltoissakin.

0new wine1,0new wine2

Alue ravintoloineen ja uimarantoineen on myös muun yleisön käytössä, mutta ulkopuolisia liikkuu joukossa vähän. Uimaranta on Jämsän kaupungin yleinen uimaranta, jolla ei tapahtuman puolesta ole valvontaa, vaan siellä uidaan omalla vastuulla.

0new wine6

New Wine -tapahtuman järjestelyväkeä neuvonpidossa. Vasemmalta: Arvo Perälä, järjestelypäällikkö Anna Perälä, Tiina Kilkki, Mika Kilkki ja Esa Vauhkonen.

Näin ison tapahtuman järjestely vaatii paljon työtä ja aikaa. Tiimiläisten rekrytointi alkaa jo vuodenvaihteessa. Samalla valitaan jokaiselle tiimille johtajat. Talkoolaisia tarvitaan lähes 200 henkilöä toimintoja pyörittämään, kertoo järjestelypäällikkö Perälä.

Myös turvallisuussuunnitelma pitää laatia, lukuisia asioita järjestää ja tarpeelliset luvat on hankittava ajoissa. Talkoolaisille varataan majoitus mökeissä ja ruokailut. Koska tapahtuma on muuten maksullinen, niin he saavat tämän verran etua vaivannäöstään.

– Kun yhteistyötä HimosLomien kanssa on tehty jo pitkään, niin siellä tiedetään tarpeet ja osataan niihin varautua ilman että kaikkea tarvitsee joka vuosi aloittaa alusta, hän huomauttaa.

0new wine16,0new wine17

Aikuisten päiväohjelmiin sisältyi lähemmäs kaksikymmentä erilaista seminaaria, joita saattoi kuunnella oman kiinnostuksensa mukaan. lisäksi järjestettiin verkostobrunsseja kutsutilaisuuksina New Wine -kumppanuusseurakuntien ja -yhteisöjen johtajille. Nuoret voivat valita omat ohjelmansa, tai vapaavalintaisesti osallistua aikuisten ohjelmiin. HimosAreena oli varattu nuorison kokoontumispaikaksi.

0new wine3

Areenan aulassa hengailivat Lilli Santavirta, Vanessa Virta, Salome Haapalainen ja Samppa Niemelä. Nuoret kertoivat olevansa osin vanhoja- ja osin uusia tuttuja. Vanessa osallistui näihin bileisiin ensimmäistä kertaa. Samppa soitteli kitaraa ja lauloi tapahtuman bändissä.

Mitä New Wine teille tarjoaa?

– Täällä on paljon samanhenkisiä ihmisiä itselle tärkeiden asioiden äärellä, näkee vanhoja tuttuja ja saa uusia ystäviä. Se on myös siistiä, että Areena on meidän käytössä.

– Minulle tämä on joka vuosi kesän virkistyshetki ja samalla saa hengellistä ravintoa, huomautti diakonin ammatista haaveileva Salome.

Muitakin ammatillisia haaveita kerrottiin. Vanessa aikoo opiskella tanssitaidetta, Lillistä tulee visualisti ja Samppa on päässyt kansanopistoon, jonka jälkeen hän lähtee Niinisaloon armeijaan.

0new wine4

Koulun nurkalla nauttivat iltapäivän auringosta Lahdesta saapuneet Sami ja Mari Turunen lastensa Esterin ja Helmiinan kanssa. Perhettä tervehtimään poikkesi myös talkoolaisena touhuava Minna Väisänen Kouvolasta. Turuset osallistuivat tapahtumaan kuudetta kertaa.

-Tämä on meille aina kesän mast-juttu, paljasti Minna Turunen.

Heidän mielestään New Wine on  tosi mukava tapahtuma, jossa yhdistyy hengellinen anti sosiaaliseen puoleen. Perheet huomioidaan hyvin, koska kaikenikäisille lapsille on toimivat ohjelmat, joissa lapset myös viihtyvät. Tarjolla on myös hyvää kristillistä musiikkia. Tämän kaiken saa yhdistettyä mukavasti lomailuun.

– Hyvää on myös se, että eri uskontokuntien jäsenkirjoja ei kysellä. Yhdistäviä asioita on niin paljon, että erottavilla ei ole merkitystä. Sekin on hauskaa, että arvokkaita kirkkoherroja näkee täällä vapaa-ajan lookissa ja kaikki pönötys on jätetty pois, Turuset naureskelivat.

0new wine8,0new wine90new wine10,0new wine11

Vanhempien osallistuessa tilaisuuksiin lapset touhusivat omissa tiimeissään valvojien silmien alla. Muksut, Kidsit, Sankarit, Jengi ja K-13 touhusivat niitä asioita mikä heidän ikäryhmäänsä kiinnostaa.

Kidsit-tiimin johtajana toimi pastori Jemina Annala (vasen yläkuva, oikealla). Askartelupöydän ympärillä häntä avustivat Riikka Sutinen ja Reetta Sutinen. Askartelun lisäksi tarjolla oli muutakin valinnanvaraa. Leikkihuoneessa leikittiin, tanssihuoneessa tanssittiin ja ulkona pelattiin pelejä tai leikittiin vesialtaalla.

Päiväohjelmat suunnitellaan yhdessä tiimikaverien kanssa, kertoi Jemina. Aamupäivällä vanhemmat saivat viettää  vapaalla 2 tuntia ja iltapäivällä 2,5 tuntia.

0new wine7

Ruokailuteltassa lopetteli päivällistään iloinen nuorisojoukko. Henna Ahomies, Emmy Hämäläinen, Marianna Aukee, Sofia Rekis, Sanna Halonen, Elina Almgren ja Joel Kettunen kertoivat, että osa joukosta on vanhoja konkareita ja osa ensikertalaisia. Osa kuului myös talkoolaisten joukkoon.

Tapahtuman ilmapiiriä kiiteltiin loistavaksi. Aamu- ja iltatilaisuudet olivat kiinnostavia. Hyvää musiikkia, hyvät ruuat ja muutenkin kaikki hyvin. Himos on tapahtumalle hieno alue ja nuorison käyttöön annettu Areenakin sai kiitosta.

– Kyllä siellä voi pitää hauskaa myös selvin päin.

Nuorten mielestä sekin oli hienoa, että tapahtumaan osallistui monenlaisia uskonnollisia yhteisöjä, ihmiset hyväksyvät toisensa, eikä kenenkään tarkoitus ole houkutella tai haalia jäseniä omaan porukkaansa.

0new wine12,0new wine13

Uimarannassa nautittiin kauniista kesäpäivästä. Laiturin nokassa molskahteli tiheään tahtiin ja välillä hytistiin rannalla pyyhkeen sisässä.

0new wine14

Rantaruohikolla aika kuluu rattoisasti kaveriporukassa. Suman Knuuttila näppäili kitaraa, Iida Kortevaara, Lidia Schukina, Maria Piippo ja Essi Salmensaari pelasivat ristiseiskaa.

– Mukavaa on ollut, kuului yhteinen kommentti.

0new wine18,0new wine19

Jokaisen päivän päätteeksi tapahtumaväki kokoontui joukolla iltatilaisuuteen isoon telttaan. Nuorilla oli vaihtoehtona myös omat iltabileet Areenalla.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments