lauantai, 20 huhtikuun, 2024
KotiTapahtumatMega Amazing Geocaching Himos

Mega Amazing Geocaching Himos

 

00mega amazing geocaching1

Himoksella järjestetty Mega Amazing Geocaching 2014 keräsi yhteen noin 1500 geokätköilyn harrastajaa kahden päivän ajaksi. Tämä oli neljäs Suomessa järjestetty suurkokoontuminen, kertoi Eeva Fransman, joka yhdessä miehensä Krister Fransmanin kanssa vastasi järjestelyistä ja tapahtuman ohjelmasta.

Geokätköharrastus on peräisin Amerikasta, joten yleiset säännöt tulevat sieltä. Mega-sanan käyttö tapahtuman nimessä edellyttää vähintään 500 kävijää. Itse toimintaa jokainen voi harrastaa perussääntöjen puitteissa vapaasti niin kuin haluaa. Laji sopii kaikenlaisille ihmisille, mutta erityisesti siitä on tullut perheiden yhteinen harrastus.

Muutamassa vuodessa Suomeenkin on tullut kymmeniätuhansia kätköjä. Pelkästään Jämsän alueelta niitä löytyy vähintään satoja ja uusia syntyy koko ajan. Myös vaikeusasteita riittää pyörätuolikätköistä kiipeily- tai sukellusvarusteita ja -taitoja vaativiin.

– Tämä harrastus on mukavaa arkipäivän seikkailua, jossa löytäminen on ehkä 1/3 hauskuudesta. Tärkeintä on koko retken elämyksellisyys. Usein kätköjen avulla halutaan myös esitellä erilaisia nähtävyyksiä ja paikkoja, Eeva Fransman huomauttaa.

00mega amazing geocaching3,00mega amazing geocaching4,

00mega amazing geocaching12,00mega amazing geocaching6

Tapahtumakylä rakennettiin Länsi-Himoksen suurelle pysäköintipaikalle, johon mahtuivat myös asunto-autot ja -vaunut. Himoksessa on paljon majoituskapasiteettia, joten suurin osa kävijöistä majoittui alueen lähellä olevissa mökeissä, jotka nykyajan tapaan on varustettu kaikilla mukavuuksilla.

00mega amazing geocaching7,00mega amazing geocaching8

Erilaisia alan tuotteita markkinoivien yritysten lisäksi tapahtuman keskusalueelta löytyi myös muita palveluja vieraiden ajankuluksi. Jämsän Muistiyhdistyksen teltalla (vasen kuva) Anu Lehtonen ja Maarit Salonen esittelivät erilaisia muistipelejä, testejä ja hoksottimia vaativia vimpaimia.

Ensimmäisen illan ohjelmaan kuului myös kokoontuminen Länsi-Himoksen päällä sijaitsevalle laavulle kahvittelemaan ja makkaran paistoon.

00mega amazing geocaching9,00mega amazing geocaching10

Jämsäläiset Joanna Hakanen ja Sari Suokas kertoivat aloittaneensa geokätkö-harrastuksensa noin kaksi vuotta sitten. Aluksi kätköjä etsittiin sen vuoksi, että oli jokin oikea syy lähteä metsään kävelemään. Sittemmin harrastus on vienyt mennessään. Siihen on tullut himo, joten nykyisin tulee aina katsottua kännykästä onko kätköjä lähellä, liikkuipa sitten missä hyvänsä, he naureskelevat.

Joanna on löytänyt tähän mennessä 270 kätköä ja Sarilla niitä on 207. Löydetyt merkitään netissä olevalle sivustolle ja myös omat vihkot on käytössä.

– Ei me tässä lajissa kilpailla, muuta kuin itsemme kanssa, naiset huomauttavat.

Turusta Himokselle saapuneet Salla Lehtilä, Jari Syrjämäki ja Juho Syrjämäki kertoivat aloittaneensa harrastuksen vuonna 2007. Vuonna 2000 uutisista kuultiin ensimmäisestä Suomeen tehdystä kätköstä. Nyt niitä kätköjä on heidän tietojensa mukaan Suomessa noin 30 000. Pariskunnan aloittaessa kätköjä oli noin 5000.

Nykyisin perhe liikkuu pitkälti kätköjen ehdoilla. Paikasta toiseen ei enää mennä suorimpia reittejä. Joskus ylimääräisiä kilometrejä voi tulla yllättävänkin paljon. Haasteeksi on muodostunut löytää kätkö mahdollisimman monesta kunnasta. Tästä johtuen tulee vierailtua sellaisissa kunnissa, jotka muuten jäisivät käymättä.

Tällä retkellä oli tarkoitus etsiä myös saarikätköjä. Mukana kulki Geopaatiksi ristitty kumivene.

00mega amazing geocaching11

Helsingissä asuva englantilainen Phil Lewis herätti huomiota nojapyörällään. Himokselle hän kertoi polkaisseensa sillä Hauholta noin 120 kilometrin matkan. Juttukavereita riitti paitsi pyörän vuoksi, myös siitä syystä, että hän toimi eräänlaisena  ”ihmisrastina” Amazing Geocaching -kilpailussa.

00mega amazing geocaching13,00mega amazing geocaching14

Pääohjelma, eli Amazing Geocaching -kilpailu sisälsi erilaisia rasteja tehtävineen noin 5 kilometrin maastolenkillä. Tällä kertaa ei koluttu kivien koloja tai onttoja puita kätköjen löytämiseksi, vaan suoritettiin erilaisia tehtäviä. Pirjo ja Sakari Nurmesviidan (kätköilijöitä hekin) rastilla tunnistettiin eläimiä aluksi Sakarin piirroksesta ja jos siitä ei arvannut, niin valmiilla kuvalla autettiin asiaa. Lapset selvästi tykkäsivät tästä kovasti, kuten ennen Kylli-tädinkin piirtäessä.

Toisella lähtöpaikan lähellä sijainneella rastilla ammuttiin jättiritsalla vihaisia lintuja lentoon kohti maalitaulua. Kaikkiaan reitillä oli 14 tehtävää, joista vaikeammat sisälsivät Eeva Fransmanin mukaan muun muassa vesistön ylitystä ja kiipeilyä.

00mega amazing geocaching15,00mega amazing geocaching16

Kilpailupäivän alkaessa joka puolella tapahtuma-aluetta näkyi ihmisryhmiä näppäilemässä GPS-laitteitaan tai kännyköitään, kun reitin rastipisteitä merkittiin muistiin. Tea Myllylahti, Jani Ahola ja Sonja Heikkilä (vas.kuva) valmistautuvat lähtöön. Tarkkaa työtä tekivät myös sisarukset  Sami ja Jasmin Hänninen.

00mega amazing geocaching17

Lieto-Piikkiö suunnalta saapuneen Block-Teamin nuorimmat jäsenet ehtivät poseeraamaan kuvaajalle, vanhempien näpytellessä rastien koordinaatteja laitteisiinsa.

Monenlaista muutakin mukavaa tekemistä, grillailua, chillailua, iltanuotioita ja lasten tapahtumia päivien ohjelmasta löytyi.

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments