lauantai, 20 heinäkuun, 2024

New Wine 2015

New vine1

Kun seurakuntien yhteinen, uudistumiseen tähtäävä New Wine -verkosto järjesti Himoksella ensimmäisen kesätapahtuman, osanottajia oli 160, muistelee alusta lähtien järjestelyissä avustanut jämsäläinen pastori Olavi Riikonen. Siitä kävijämäärä on vuosi vuodelta tasaisesti kasvanut. Uusi ennätys tehtiin jälleen viime viikolla, kun kokoonnuttiin 13. kertaa. 8-12.7. -välisenä aikana tapahtuman tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 10 000 sanankuulijaa, arvioi järjestelypäällikkö Anna Perälä. Tämä tarkoittaa keskimäärin 2000 osanottajaa päivää kohti. Osa vietti Himoksella vain päivän, osa viipyi täyden ajan keskiviikon tulopäivästä sunnuntain lähtöpäivään saakka.

Edessä: Anne Enlund, Timo Juusola, Sakari Bergman, toinen rivi Mikael Enlund, Sirpa Bergman, Päivi Rahja sekä Pekka Rahja. (Takana kuikkivat veitikat häipyivät itseään esittelemättä).

Ensimmäisinä päivinä sää vähän oikutteli, mutta perjantaina päästiin nauttimaan kunnon auringonpaisteesta. Himoksen kokousrakennuksen seinustalla ”mollikasta” nauttinut ystäväporukka kertoi ottaneensa osaa monta kertaa ennenkin. Kokkola-Kalajoki-Oulu-Kuusamo -suunnilta saapuneen seurueen mielestä Himoksella on loistavat puitteet tämän tapahtuman järjestämiseen. New Wine -tapahtumaa kuvailtiin hengelliseksi tankkauspaikaksi. Aktiivisen osallistumisen ohessa päivät otettiin myös kesäloman kannalta. Timo Juusola oli liikkeellä asuntoautolla, muut majailivat mökeissä.

Jyväskylästä saapuneet ystävykset Minttu Mäensivu ja Tommi Parikka järjestivät pienen musiikkituokion päivän ruokailutauolla. Kumpikin toimi avustajana lasten hoidossa. Aikaisempaa kokemusta tämän tapaisesta toiminnasta heille oli kertynyt rippileirien isosena ja erilaisten seurakunnan tapahtumien yhteydessä. – Lapset ovat olleet jopa yllättävän kilttejä, nuoret kiittelivät. Tommi kertoi järjestävänsä usein spontaaneja esiintymisiä eri  yhteyksissä. Hän soittaa kitaraa myös Jyväskylän Vapaakirkon bändissä.

Tapahtuman pyörittämiseen tarvitaan noin 200 vapaaehtoisen talkoolaisen työpanos kertoo järjestelypäällikkö Anna Perälä. Kuvassa myös New Wine 2015 rakentamiseen osallistuneet Ensio Honkasalo, Esa vauhkonen ja Arvo Perälä.

Järjestelyt käynnistyvät sillä, että syksyllä varataan tilat ja tammikuusta eteenpäin alkavat muut toimet. Johtotiimi suunnittelee päivien ohjelman. Talous pyörii osallistumismaksuilla. Verkostoseurakuntia tulee koko ajan lisää, joten tapahtuma kasvaa vuosi vuodelta. HimosPark pystyy tarjoamaan puitteet vieläkin suuremmalle yleisömäärälle, joskin joitakin palveluja joudutaan ehkä rajoittamaan. Vanhemmat ovat olleet iloisia, että lapsille on oma ohjelma, joka vapauttaa heidät eri tilaisuuksiin. Tietyissä ikäryhmissä alkaa kuitenkin tulla rajat vastaan. Lapsia on niin paljon, että joihinkin ohjattuihin ryhmiin voitiin ottaa vain ennakkoilmoittautuneet, huomauttaa Perälä.

Himoksella ei ole myöskään sellaista telttailualuetta, joka tarjoaisi lapsiperheiden tarvitsemat keitto- saniteetti ym. tilat. Toisaalta erinomaisen palvelutason tarjoavia mökkejä kyllä toistaiseksi riittää.

Palveluiden ja ohjelmapisteiden lähellä sijaitsevalle asuntovaunualueelle jäi vielä vapaatakin tilaa, mutta vuosi vuodelta alue pikkuhiljaa täyttyy. Asfalttikenttä on ehkä karu, mutta eipä tarvitse pelätä pyörien uppoamista saveen.

Kirjateltasta löytyi viime vuodelta tuttu mies. Eelis Kaasalainen kiertää koko kesän eri tapahtumissa. Kauppa käy hyvin ja kirjojen myynti on mukavaa hommaa, kertoi mieleisen kesätyön saanut nuori mies. Kristillistä kirjallisuutta myyntipöytiin tulee monelta eri taholta. Eelis lähtee tammikuussa armeijaan Parolannummelle, joten ensi kesän kirjakaupat on palveluajan pituudesta kiinni.

Tapahtuman ohjelma käsittää jokaisena päivänä useita samanaikaisia seminaaripisteitä, mistä jokainen voi valita mieleisensä ja kiinnostavimman aiheen.   Aamupäivällä pureudutaan Raamattuun. Iltapäivän seminaareissa esitellään hyviksi koettuja käytännön työkaluja ja käsitellään ajankohtaisia asioita.

Päivällistauolta yllätetyt Juho Kilkki, Pekka Kilkki, Olga Kilkki, Ruuth Neulanen, Heta Liukko, Saara Lindberg, Roosaliina Reinman ja Ella Toivanen kertoivat tekevänsä hommia jengitiimissä, eli järjestivät ohjelmaa 11-12 vuotiaille lapsille. Suurin osa porukasta oli toiminut samoissa tehtävissä jo useina vuosina. – Hyvää kesäistä meininkiä ja hauskanpitoa, he tiivistivät iltapäivän suunnitelmansa. Ja siltähän se tosiaan näytti, kun nämä ideat myöhemmin pistettiin käytäntöön.

Nuoriso-ohjaaja Elisa Paavola avustajineen veti tapahtumassa 9-10 vuotiaiden ryhmää, johon kuului 80 lasta. Alkamassa oli luonnossa pelattava Afrikan tähti -peli, jossa pelaajat toimivat itse pelinappuloina. Hän kertoi aikaisemmin ohjanneensa tätä kehittämäänsä leikkiä puolta pienemmille ryhmille, mutta hyvin tuntui idea  toimivan tälläkin porukalla. Etsittävänä oli 10 rastia, joitten avulla sitten lopulta löytyi se tähtikin.

Joonas Ilomäki (12), Jeremias Ilomäki (10) ja Olavi Nurmi (9) valmistautuivat joukkueena peliin. – Kivaa on ollut, vakuuttivat jo useampana vuonna tapahtumaan osallistuneet nuoret miehet ja viuhahtivat saman tien rasteja etsimään.

Iltatilaisuudet ovat kaikille yhteisiä ja ilmaisia. Puhujat olivat New Wine -verkostosta Suomesta ja Englannista. Pääpuhujina Kate Wharton sekä Paul ja Becky Harcourt. Nuorten puolella pääpuhujana toimi David Ritchie. Myös varhaisnuorten ryhmiin (Jengi & K 13) vieraileva puhuja, Hannah Jenkins saapui Englannista.

Musiikista vastasivat NW-bändi ja Sakari Heikkilä band pääteltassa.

NW-bändin musiikkia kuultiin nuorison illanvietoissa Areenalla.

Pääteltan iltaohjelmaa kuunteli rennoimmalla asenteella Juho Tokola Kempeleestä. Hän löysi riippumatolleen tukevat kiinnityspisteet pääteltan katsomon kaiteista. Juho kertoi aikaisempina vuosina kuuluneensa talkooporukkaan, mutta oli nyt matkassa tavallisena riviosallistujana. Öitä hän ei sentään matossaan viettänyt, vaan petipaikka löytyi mökistä.

New Wine -tapahtuman kotisivut täältä: http://www.newwine.fi/

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments