lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiTapahtumatMobilistien Talwiajo 2017

Mobilistien Talwiajo 2017

Teksti: Mikko Hakonen

Kuvat: Mikko Hakonen ja Markku Hakaniemi

Keski-Suomen Mobilistien XLIV Talwiajo 2017 Jyväskylästä Keuruulle kurvailtiin tänä vuonna ihanteellisissa olosuhteissa.

Reitti vaihtelee vuosittain ja kulkee usein myös Himoksen seuduilla. Lähes 200 vanhaa ajoneuvoa osallistui nyt 44. kerran järjestettyyn Mobilistien Talwiajoon. Vajaan kymmenen asteen pakkanen ja kuivat tiet tarjosi tällä kertaa parhaat mahdolliset olosuhteet ajojen läpi viemiseen

– Ajankohta on tarkoituksella valittu sydäntalveen, jolloin voi olettaa vallitsevan vuoden haastavimmat olosuhteet. Usein on ajettu jopa 20-30 asteen pakkasessa, mutta on toisinaan ollut vesisadetta ja loskakelejäkin, kertoi ajojen järjestäjiin kuulunut, Jouni Salonen.

Ruokailutauko Koskenpään koululla sekä jääratakierros Rantapirtillä tarjosivat yleisölle hyvän tilaisuuden tutustua nostalgisiin ajoneuvoihin ja niiden kuljettajiin. Ajot päättyivät Keuruulle. Iltaa vietettiin Hotelli Keurusselässä. Suomalaisten mobiiliharrastajien lisäksi ajoihin osallistui jo perinteeksi tulleeseen tapaan myös ruotsalaisia autokuntia.

Jämsäläinen Pekka Kolu päätti lähteä viime lauantaina vaimonsa Satu Kolun kanssa vähän tuulettumaan. Päivän ajelu vuoden 1927 Ford T Touringilla kymmenen asteen pakkasessa täytti hyvin nämä tarpeet, koska autossa ei ole edes sivuikkunoita. Auton pariskunta sai lainaan paikalliselta harrastajalta Erkki Salmiselta. Kolulla on itselläänkin rakenteilla samanlainen auto, mutta siitä puuttuu vielä kori. Auton tekniikka ja niksit olivat kuitenkin hyvin hallinnassa. Mobiili-Fordin ajaminen veivikäynnistyksineen ja jalkavaihteineen vaatii aivan oman tekniikkansa.

Ari ja Lilja Järvinen olivat varustaneet Ford A 1928 Pic Upista sota-ajan ambulanssin. Arin varusteisiin kuului myös Suomi-konepistooli. He lähtivät liikkeelle Suomi 100-hengessä pukeutuneina armeijan ylijäämämyymälästä hankittuihin varusteisiin punainen risti hihassaan. Liljalla oli manttelinsa alla isotädin lottapuku. – Sitä ei ole kukaan sodan jälkeen tätä ennen pitänyt, hän kertoi.

Antti Peltomäki ja Juha Paavola Längelmäeltä osallistuivat Talwiajoon ajokkinaan Ford BB 1934  kuorma-auto. Aamutuimaan ajokissa oli esiintynyt hieman sytytystulppaongelmia, mutta pikku huollon jälkeen ajo kulki juohevasti. Uutena auto hankittiin Vaajakosken tehtaalle. Sota-aikaan se määrättiin VPK:n käyttöön, mikä pelasti auton joutumasta sotaan ja selittää osaltaan nykyisen hyvän kunnon. Ovessa lukee nyt Tuomolan tila.

Pientä huoltoa tauolla. Timo Mäkinen viilasi Opel Mantan katkojankärjet. Volvon huoltoväli tuli täyteen Rantapirtin jääratakierroksella.

Kyösti ja Marja Kivimäki Vilppulasta kertoivat ostaneensa hienon ”piikkinokka-Mossensa” 12 vuotta sitten valmiiksi laitettuna Teuvo Leppäseltä. Kivimäki on itse kunnostanut moottorin. Autossa ei ole lämmityslaitetta, joten turkit olivat tarpeen. Piikkinokka oli 50-luvulla ensimmäinen auto monella maalaiskylällä. Uudet autot olivat sodan jälkeen kiven takana ja venäläinen Moskvitsh ensimmäisiä merkkejä joita kauppoihin alkoi tulla.

Koskenpäällä asuvat Sami, Aleksi ja Elias Heinonen tutustuivat hienoihin historiallisiin ajoneuvoihin. Pirkko Hanhinen valitsi suosikikseen vaalean 1965 Mersun.

Rantapirtin jääradalla ajettiin kelloa vastaan kahdessa sarjassa: nastalliset ja nastattomat renkaat. Museorekisterissä olevilla autoilla ei ole nastarengaspakkoa. Tulostaulukon mukaan kesärenkailla parhaan ajan ajoi Stig Lytz Vaasasta (Volvo P 1800 S 1965 ), aika: 2,17. Talvirenkailla Tapio Heinonen Heinolasta (Volvo PV 1964), aika 1,44.

Tyylinäytteitä jääradalla.

Henkilöautojen lisäksi Talwiajoissa kierteli Keski-Suomen teitä neljä vanhaa kuorma-autoa, kaksi linja-autoa ja neljä vanhaa moottoripyörää.

Tulosluettelon löydät Keski-Suomen Mobilistien sivuilta: http://www.ksmobilistit.fi/

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments