maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiVierailutKansanedustaja tutustui Himoksen yrityksiin

Kansanedustaja tutustui Himoksen yrityksiin

vierailu1

Kansanedustaja Touko Aalto vieraili Himoksella. Vierailua isännöi Jämsän Vihreät teemalla Himos-yhteistyö, yrittäjyys. Kohteina olivat Hirvikartano, N.C.D. Produktion (HimosLomat) ja Hiihtokeskus Himosvuori.

Päivä alkoi Hirvikartanolla kasvislounaalla, jolle osallistuivat myös kaupunginvaltuutettu Tommi Tapiainen, toimitusjohtaja Ulla Haggrén Jämsekistä ja toimitusjohtaja Anna Lipstok Ania-Eco Oy:stä. Vieraita palveli yrittäjä Jouko Partio (taustalla). Lounaan päätteeksi Jouko ja Susanna Partio kertoivat omasta yritystoiminnastaan ja miten se täydentää Himoksen palveluvalikoimaa. – Meidän näkökulmastamme on tärkeää saada matkailijoita tulemaan Himokseen. Kyllä ne sitten tännekin osaavat, yrittäjät totesivat.

Ruokailun lomassa käydyssä keskustelussa Ulla Haggrén kertoi Jämsään suunnitteilla olevista isoista hankkeista, päällimmäisenä luonnollisesti matkailu ja siihen liittyvät tulevaisuuden odotukset. Raskaan teollisuuden muutospaineissa uuden yrittäjyyden merkitys korostuu entisestään. Nykyisin pieniä yrityksiä syntyy noin 70 kappaleen vuosivauhdilla. Suurten yritysten saaminen paikkakunnalle ei ole helppoa. Matkailualalla tarvitaan ympärivuotista kiinnostavaa tarjontaa jokaiseen makuun. Sitä Himos-alueelta jo kohtuullisesti löytyy, mutta uudet ideat ovat aina tervetulleita.

Touko Aalto heitti ilmaan idean hoiva-alasta uudeksi Himoksen vetovoimatekijäksi. Suomen kansa ikääntyy. Ikäihmisten kuntouttaminen, hoivapalvelut ja liikunta voisivat olla yksi kasvavaa potentiaalia tarjoava sektori täydentämään ympärivuotisen Himoksen tarjontaa. Kylpylän tulo luo osaltaan edellytyksiä myös tämäntapaisen yritystoiminnan kasvulle Himoksen ympäristöön. Suomessa siirrytään voimakkaasti kohti palveluyhteiskuntaa. Tässä rakenteiden murroksessa Jämsä voisi kuulua edelläkävijöihin. Alan tutkimuskaan ei ole kaukana, koska sitä löytyy Jyväskylästä, huomautti Aalto.

Vierailun päätteeksi tavattiin Hirvikartanon lemmikit. Matti-Esko suhtautui kansanedustajaan tapansa mukaan lempeästi, vaikka tämä oli tuttuja  sarvia hetkeä aikaisemmin päähänsä sovitellutkin. Tällä hetkellä tarhoissa elelee kolme hirveä, viisi täpläkaurista ja yksi poro. Hirvet Matti-Esko, Jorma ja Laila ovat eläintarhan kantaporukkaa. Nuorempia, tarhassa syntyneitä on siirretty muihin eläintarhoihin. Ennen joulua Ranualta saapuu tämän joukon jatkoksi neljäs hirvi. Samoin ennen joulua on kauristarhaan tulossa kaksi poroa lisää.

Niin isot kuin pienetkin lemmikit osaavat ottaa makupalan vieraan hampaiden välistä, temppu jota harvempi on päässyt aikaisemmin kokeilemaan.

N.C.D Production järjestää vuosittain lähes kaksikymmentä festivaalia eripuolella Suomea. Pohjoisin oli viime kesänä Rovaniemellä. Tämä toiminta on saanut alkunsa Himokselta ja Himos on edelleen se paikka, jossa kesän aikana erilaiset festarit seuraavat toistaan. HimosPark näytti nyt vieraille jäätävämmän puolensa kylmän pakkasviiman pyyhkiessä pitkin festivaalikenttää. Markkinointipäällikkö Sinikka Långström ja tuottaja Anniina Havukainen joutuivat sanallisesti kuvailemaan miltä paikka näyttää kesällä, kun kentillä velloo viikonloppu toisensa jälkeen toistakymmentä tuhatta festarivierasta.

Talvella toiminta keskittyy HimosAreenalle, jonka seinien sisään mahtuu reilu tuhat bilettäjää. Joka viikonloppu Areenalla esiintyy valtakunnan ykkösnimiä. Vieraalle esiteltiin myös kokoustiloiksi kunnostettua Koulua. Nimensä mukaisesti se on alun pitäen ennen lomakeskuksen tuloa toiminut tässä tarkoituksessa. Nykyisin, ison remontin jälkeen, rakennus pitää sisällään eri kokoisia nykyaikaisia tiloja seminaarien ja kokousten pitopaikoiksi. Koristeiksi saleihin ja eteisaulaan on jätetty entisiä koulun kalusteita ja välineitä, joista testiin pääsi entisaikojen pulpetti. Anniina ja Sinikka toimivat luokanvalvojina.

Vieraalle kerrottiin N.C.D Productionin promoottorin Timo Isomäen hankkineen juuri ensi kesäksi Suomeen kovanluokan ulkomaisen nimen, jota houkutteluista huolimatta ei vielä suostuttu paljastamaan. Virallisen julkistuksen jälkeen on selvinnyt, että kyseessä on Robbie Williams, joka esiintyy 10.8. 2017 Ratinan Stadionilla Tampereella. HimosPark olisi tälle maailmantähdelle ollut yleisökapasiteetiltaan liian pieni.

Vierailupäivä päättyi yritykseen, josta koko Himos on saanut alkunsa. Kolmekymmentä vuotta sitten Juhani Ojala ja Päivi Kuokkanen alkoivat puuhata ensimmäisiä rinteitä Pohjois-Himokseen. Vieraille Hiihtokeskus Himosvuoren toiminnasta kertoivat toimitusjohtaja Juhani Ojala ja liiketoimintajohtaja Elsi Ojala.

Talven mittaan, minkä mittainen se sitten onkaan, rinteissä vierailee 150 000 – 180 000 laskettelijaa. Koska perheestä ei välttämättä kaikki laskettele, on arvioitu, että hiihtokeskus vetää Himokselle kaikkiaan noin 200 000 henkilöä, kun järjestelmiin kirjautumaton porukka otetaan lukuihin mukaan. Myöskään ilmaisista lastenrinteistä ei kävijöitä järjestelmiin kirjaudu. Alusta lähtien on tiedostettu se asia, että laatu pitää olla kunnossa, ja siitä hiihtokeskuksessa pidetään tiukasti kiinni. Talvet vaihtelevat, sille ei yrittäjä mahda mitään. Vaikka kävijämäärien käyrät sahaavat vuosien mukaan, keskimediaani on ollut koko ajan tasaisesti nouseva, kertoi Ojala.

Ihmisten vapaa-aikoihin osuvat kehnot sääilmiöt ovat hiihtokeskuksen suurin riesa. Esimerkiksi menetetty joulusesonki merkitsee äkkiä kymmentä prosenttia vuoden liikevaihdossa. Ojalan mukaan alppihiihtoväki toivoo Himokselle lasketteluhallia, josta näkyy havainnekuvia kokoushuoneen seinällä. Asiaa on tutkittu mm. yhden diplomityön kautta, jossa selvisi mielenkiintoisia asioita. Nykytekniikalla on mahdollista kehittää kustannuksiltaan edullisia kylmänsäilöntämenetelmiä, joilla hallin taloudellisuutta kyetään selvästi parantamaan. Mitä ne ovat, sitä Ojala ei suostunut kertomaan. Joka tapauksessa Himoksen lomakeskus olisi hänen mielestään tämmöiselle hallille erittäin sopiva kohde, vaikka niitä mielellään  suunnitellaan suuriin kaupunkeihin.

Ojalan visioissa Himoksesta voisi tulla suuri ympärivuotinen ”seikkailupuisto”, joka tarjoaisi tekemistä kaikenlaisille ihmisille. Tämä avaisi myös yhteistyömahdollisuuksia isoille ja pienille yrityksille. Nykypäivän lomakeskuksissa asiakkaiden mukavuusvaatimukset on otettava huomioon.  Kun sukset paiskataan mökin ovesta ulos, niillä pitäisi päästä laskemaan suoraan rinteisiin, sanoi Ojala.

Vierailupäivän päätteeksi Juhani Ojala, Touko Aalto ja Elsi Ojala asettuivat poseeraamaan yhteiskuvaan. Takana pauhasivat lumitykit Himoksen rinteisiin uutta talvea. Tuskinpa mikään näky on rinneyrittäjän silmään kauniimpi kuin kasvavat lumikasat näin marraskuun alkuviikoilla. – Suu korvissa täällä on viime päivinä kuljettu isäntäväki myönsi.

Himoksen rinteet aukeavat lauantaina 19. 11. 2016.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments