torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiHenkilötKaien ruokavinkeillä reippaaksi

Kaien ruokavinkeillä reippaaksi

Kesän jäljiltä moni tuskailee turvotuksen ja koronakilojen kanssa, kun työvaatteet eivät ole mahtua päälle. Ja vaikka mahtuisivatkin, saattaa energia olla kateissa ja asioita on vaikea saada aikaiseksi. Harva kuitenkin ajattelee saavansa nopeimmin apua tilanteeseen oikeista ruokavalinnoista tavallisessa arjessa. Ratkaisuksi tarjotaan usein dieettejä, joiden aloitusta tulee lykättyä ja jotka lopahtavat ennen pitkää. Terveellisen ruoan lähettiläs jämsäläinen Kaie Hakonen suositteleekin diettien sijaan opetelemaan tekemään pysyviä hyvinvointia tukevia valintoja ja syömään yksinkertaisista raaka-aineista valmistettua monipuolista värikästä ruokaa. Kahden lapsen äiti pulppuaa energiaa, ja muiden onneksi hän haluaa jakaa oppimiaan asioita muillekin.

Hakosen on itse kulkenut pitkän matkan hyvinvoivaksi ja terveeksi naiseksi. – Olen kokenut loppuunpalamisen ja masennuksen, enkä silloin jaksanut itse huolehtia omasta ravinnostani. Nykyisin tiedän mikä minulle sopii ja mikä ei sovi. Maitotuotteiden jättäminen sai pitkäaikaisen yskän ja limaisuuden katoamaan lyhyessä ajassa. Lihaa en syö, koska se ei sula kunnolla elimistössäni. En kuitenkaan kehoita toisia toimimaan samoin, koska ei ole yhtä ainoata ruokavaliota, joka sopisi kaikille. Ruoka on minulle arvovalinta ja elämäntapa, Hakonen kuvaa omaa ruokavaliotaan.

Kaie Hakonen

Ruoka-asioista on tullut Hakoselle ammatti, joka on melko kaukana hänen aikaisemmista töistään matkailualalla, ammattiopiston opettajana ja markkinointimanagerina. Nykyisin hän rakentaa omaa yritystään Sanfavoraa. Hakosella on Jämsässä jo yksityisasiakkaita, joiden kanssa hän saattaa käydä yhdessä kaupassa opettamassa oikeita valintoja ruokahyllyllä. Toiveissa on laajentaa yritysasiakkaisiin ja pitää luentoja sekä workshop-tyylistä toimintaa. – Tykypäivään voi kuulua vaikka porukalla smoothien tekoa, hän antaa esimerkin.

Valoa lautasella kuva: Kristiina Männik Kivi

Viron kielellä Hakonen on kirjoittanut jo kaksi ruokakirjaa ja syyskuun 15. päivänä ilmestyy Kaie Hakosen ja Karita Aaltosen yhteinen kirja Valoa lautasella. Siinä Aaltonen kertoo toipumisestaan parantumattomana pidetystä aivosyövästään ja ravinnon merkityksestä prosessissa. Hakonen kertoo myös omasta toipumisestaan hyvinvoinnin löytymisestä ravinnon avulla. Kirjassa on lisäksi 100 reseptiä ja usean terveysalan gurun ”noitajuomat”, joilla he itse saavat boostia päiväänsä. – Kirjaa on tilattu jo paljon signeerauksien kanssa ja kirjastoissa siihen on ennakkotilauksia. Haluamme antaa kirjallamme ihmisille valoa ja inspiraatiota arkeen, ja auttaa ottamaan se ensimmäinen pieni askel kohti hyvinvointia, Hakonen kuvaa ilmestyvää kirjaa. – Kirjan vinkeillä pääsee hyvin alkuun ja annamme myös esimerkkejä kokonaisen menun kokoamiseen kirjan resepteistä.

Yksi askel parempaan ruokavalioon voisi Hakosen mukaan olla villiyrttien lisääminen ruokiin. – Vuohenputkea ja nokkosta voi käyttää ilman ryöppäämistä. Pihlajanmarjoja voi lisätä smoothieen ja maistella makuja eri pihlajista, smoothien Suomen mestari vuodelta 2018 Hakonen vinkkaa. – Marjat ovat todellista superfoodia ja niitä löytyy läheltä. Kannattaa muutenkin käyttää niitä raaka-aineita, mitä sesonki tarjoaa.

Nuorten ravintoasioissa Hakonen neuvoo noudattamaan kohtuutta kaikessa. – Ei kannata lähteä seuraamaan muotidieettejä vaan syö monipuolisesti ja muistaa aamupalan. Jos ei maita heti herättyä, niin varaa evästä, jonka voi syödä vaikka myöhemmin aamupalaksi. Keitetty kanamuna on hyvä vinkki. Aivot tarvitsevat ravintoa, jotta oppiminen onnistuu ja säännöllinen rytmi syömisessä on tärkeää. Smoothiet ovat helppoja ja nopeita ja niitä voi valmistella jo illalla tai tehdä vaikka kokonaan valmiiksi.

Himoksen Sanomien lukijoille Hakonen suunnitteli oman mustikka-kesäkurpitsasmoothien, jossa hyödynnetään syksyn antimia. Halukkaat saavat lisämakeutta lisäämällä siihen vielä yhden ruokalusikallisen lisää hunajaa.

Kirjan sisälle voi kurkata ja kirjan voi ennakkotilata:http://holvi.com/shop/sanfavora/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments