torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiTapahtumatHimos Trail houkuttaa juoksijoita

Himos Trail houkuttaa juoksijoita

Teksti: Jorma Taini kuva: Milka Koskinen

Perjantaina ja lauantaina Jämsässä neljännen kerran järjestettävä matalan kynnyksen polkujuoksutapahtuma Himos Trail nousi parissa vuodessa maamme suosituimpien polkujuoksujen joukkoon. – Panostamme edelleen siihen, että Himos Trail tunnetaan erityisesti upeista maisemista, turvallisista reiteistä, laadukkaasta huollosta ja loistavasta tunnelmasta, kertoi tapahtumajohtaja Juha Taini.

Poikkeuksellisena aikana järjestäjä on luonut porrastettujen lähtöjen lisäksi väljyyttä ja turvavälejä myös lähtötilanteeseen, sillä jokainen sarja on jaettu 3-6 tavoiteaikojen mukaiseen lähtöryhmään.

Viime vuoden BUFF Trail Tourin kakkonen Juuso Simpanen on ykkösjuoksija Henri Ansion poissaollessa paljon vartijana lauantaina 22.8 Jämsän Himoksella, missä juostava Himos Trail nousee maamme ensimmäiseksi televisioitavaksi polkujuoksuksi ja Veikkauksen pelikohteeksi.

Simpanen pitää toistaiseksi kovimpana meriittinään kolmen vuoden takaista Ultra Trail Tour Finlandin voittoa ja paljastaa toteuttaneensa alkukesän kisojen peruuntumisen takia omia hullutuksiaan kehittääkseen kestävyyttä ja juoksun taloudellisuutta.

– Extreme -matkan (26 km) alamäkipätkillä uskon pystyväni tekemään eroa muihin.

Himokselta tulevan suoran ISTV -lähetyksen kommentaattorin, polkujuoksun huippuihin kuuluvan Eetu Nordmanin mukaan 29-vuotias Simpanen on elämänsä kunnossa ja kehittynyt parin vuoden aikana lyhemmillä matkoilla, mistä kova näyttö oli puolimaraton 1.10.58 aikaan sunnuntaina Haminassa.

-Simpanen on taitava juoksija poluilla eikä varmasti hyydy, mutta riittääkö hänen juoksuvoimansa suunnistuksen kärkinimille, aprikoi Nordman.

Hän nostaa polkua kilpailumielessä taakseen jättäneistä suunnistajista esiin maan ykkössuunnistajan Olli Ojanahon sekä Arto Talvisen ja Mikko Knuuttilan.

– Uskon, että vahvuuksiani Himoksella ovat pienemmät polut vaihtelevassa maastossa. Kun minulla ei ole aikaisempaa kokemusta pitkistä polkujuoksukisoista, alkumatkasta ei kannata lähteä höntyilemään, suunnitteli Ojanaho.

Nordman pitää Ojanahoa jopa voittajaehdokkaana, sillä hänellä on juoksuvoimaa ja nopeutta poluilla, mutta miten 23-vuotiaan kroppa reagoi noin 2 tunnin kovavauhtisen suorituksen loppupuolella.

Kolme kisaa poluilla juossut ja vain kerran kakkoseksi jäänyt Talvinen on kesän suhannut ympäri Lappia ja uhoaa muiden jäävän Himoksen vauhdikkailla ja teknisillä poluilla.

– Talvinen on podium- ja jopa voittajaehdokas, sillä hän on monipuolinen kestävyysurheilija, jolle nousut ovat tuttuja Pohjois-Norjan harjoittelumaastoista, laskee Nordman.

Knuuttilan Nordman näkee juoksuvoimaisena suunnistajana ja taitavana juoksijana teknisellä polulla, mitä tukevat viimevuotiset voitot Pyhän BUFF Trail Tourilla ja Himos Winter Traililla.

Varmasti myös mäkijaksamisen erikoismies Juha Sorvisto ja ahkeraan Himoksella kilpaillut Juho Ylinen haluavat pistää lusikkansa soppaan podium-paikoista kilpailtaessa.

Historiallisen TV-kilpailun tasoa kuvaa se, että vähäisellä polkujuoksukokemuksella ja juuri Kalevan kisoissa kympin 31.33.49 juossut Ali Abdulrahman löytyy Veikkauksen pelilistalta vasta 15 nimetyn voittajaehdokkaan ulkopuolelta kohdasta muu voittaja. Veikkauksen supertripla Himos Extreme -matkalla on pelattavissa la 22.8 klo 11.58 saakka.

Veikkauksen supertripla Himos Extreme -matkalla on pelattavissa la 22.8 klo 11.58 saakka.

Suunnistuksen MM-mitalistit taistelevat naisten sarjan voitosta

Suunnistuksen moninkertaiset MM-mitalistit Venla Harju, Anni-Maija Fincke ja Merja Rantanen taistelevat lauantaina Himoksen poluilla Jämsässä, kuka heistä on kestävin 865 metriä nousua käsittävällä vaihtelevalla 26 kilometrin reitillä.

Noviisina polkujuoksukisoissa itseään pitävä maamme tämän hetken ykkössuunnistaja Harju heittää valmistautuneensa koitokseen suunnistamalla kilpaa reilut 15 vuotta.

-Vahvuuteni tulevat esiin teknisillä osuuksilla, tasaisella ja alamäissä.

Fincke kertoo olevansa parhaimmillaan teknisillä polkuosuuksilla ja loivissa alamäissä, kun taas Rantanen hehkuttaa viimeisen kilometrin sopivan hänelle hyvin.

Polkujuoksun salat läpikotaisin tunteva Eetu Nordman nostaa lyhytsanaisesti suosikiksi Harjun.

-Ehkä omissa papereissani suurin ja ainoa voittajasuosikki on Harju, joka ei esittelyitä kaipaa.

Kalevan Kisoissa viikonloppuna neljänneksi ja viidenneksi 1500 ja 5000 metrillä tiensä raivannut 24-vuotias Noora Hyyrynen mielii myös podiumille.

Polkujuoksun MM-kilpailuissakin esiintyneet Mira Hämäläinen- Iho ja Riina Kuuselo tuovat starttiviivalle takuuvarmaa kestävyyttä sekä kokemusta vielä hurjasti Himos Extremeäkin pidemmistä vuorijuoksukilpailuista.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments