maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiTapahtumatJämsän Pomona 2015

Jämsän Pomona 2015

pomona1

Suur-Jämsän moottoriklupin Perinnepäivät, kaksipäiväinen kesätapahtuma järjestettiin yhdistyksen tukikohdassa Pomonassa. Aurinkoinen sää suosi molempina päivinä, yleisö viihtyi ja nähtävää oli paljon. Perinteiseen Suur-Jämsän ajoon osallistui jälleen 60-70 hienoa historiallista ajoneuvoa kantticupeista urheiluautoihin. Myös muutama moottoripyörä ja kuorma-auto starttasi reitille, jonka varrella tuli vastaan monenlaista tietämystä testaavia rasteja.

Lähtövuoroaan odottavien autojen rivit ovat aina todellinen katsaus autoilun historiaan. Moni kokee nostalgisia hetkiä muistellessaan, että tuommoinen minullakin aikoinaan oli. Myös puheenaihetta riittää, kun käsitellään ajokkien tyyppiviat ja muut erikoiset ominaisuudet, joita nykyautoissa ei juuri enää tapaa. Jämsäläinen Amerikan autojen keräilijä Veli-Matti Mäkinen osallistui ajoihin peräti kymmenellä autolla, joita luottokuskit ajoivat.

Suur-Jämsän Moottoriklupi omistaa kymmenittäin vanhoja maamoottoreita ja monenlaisia muita koneita, jotka ovat näyttelyssä esillä. Useimmat nähdään päivien mittaan myös käynnissä. Joka talvikausi laitteita ehostuu viikoittaisissa kerhoilloissa lisää. Koneita ja ajoneuvoja on runsaasti myös klupin jäsenten yksityisomistuksessa, joten tämä harrastus on Jämsässä todella vahvaa.

Erilaiset työnäytökset kuuluvat Perinnepäivien ohjelmistoon. Tällä kertaa rouhittiin muun muassa kivimursketta ja siirrettiin maata Caterpillareilla. Hevosellakin tehtiin töitä, höylättiin päreitä, värjättiin lankoja, vierrettiin sahtia, tehtiin klapeja ja keitettiin ”pontikkaa”. Perinnekahvila tarjoili korviketta ja pettuleipää. Nykyaikaisemmasta kenttäravintolasta löytyi hernesoppaa ja grillimakkaraa. Myös saapashousujen ja muiden perinneasujen kauppias ”orkestereineen” oli paikalla.

Rompekauppiaiden myyntipöydiltä löytyy kaikkea mahdollista mitä maa päällään kantaa. Moni löytää romulaatikoista aarteen, osan jota on entisöintiprojektiinsa ehkä pitkäänkin etsinyt. Saattaapa joku uusikin projekti saada näiltä pöydiltä alkunsa.

Armeijan huutokaupoissakin on käyty. Isännät puolestaan viettivät nostalgisia hetkiä ”harmaan Fergun” ja muiden traktorien rivistössä.

Ja niinhän siinä taas kävi, että vallesmanni saapui konstaapelin kanssa pilaamaan juhlat. Pontikat kaadettiin maahan ja pirtun salakuljettajat laitettiin kuriin. Vai laitettiinko sittenkään?

Tästä näet artikkelin viime kesältä: https://himoksensanomat.fi/2014/06/09/perinnepaivat-ja-ajot-pomonassa/

Tässä linkki Suur-Jämsän Moottoriklupin sivuille: http://www.moottoriklupi.fi/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments