torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiUrheiluHimos Frisbeegolf

Himos Frisbeegolf

frisbee20

Talvitekniikka Ojala Oy varusti kesälle 2016 Himokselle täysimittaisen 18 väylän frisbeegolfradan. Puolet radasta kiertää Murrin ja Mökön rinteissä jonka jälkeen siirrytään alikulkutunnelin kautta Keskimaan puolelle ja lopuksi palataan takaisin lähtöpisteeseen. Tältä toiselta puoliskolta löytyvät radan vaativimmat väylät. Rata on pelaajille ilmainen. Klubiravintolasta saa ratakarttoja ja tuloskortteja.

Klubiravintolasta (Länsi-Himoksen rinneravintola) voi myös vuokrata pelivälineitä. Frisbeekiekkojen lisäksi tarjolla on vuokravälineitä muihinkin harrastuksiin polkupyöriä myöten. Saman katon alta löytyy myös Himos-Golfin toimitilat.

Jimi Savolainen (heittämässä) kertoi kokeilevansa ensimmäistä kertaa Himoksen rataa. Ensivaikutelmat olivat myönteiset. Kiipeäminen rinteitä ylös ja alas käy samalla kuntourheilusta. Topi Järvinen kertoi pelanneensa Himoksella muutaman kierroksen aikaisemminkin. Rata on hänen arvionsa mukaan haasteellisin ja paras Jämsän seudulla.

Himos Frisbeegolf -viikkokilpailu pelataan torstaisin. Ilmoittautuminen kisaan Klubiravintolassa kello 17.30. Kisa alkaa kello 18.00. Rinnepäällikkö Eero Huttunen otti tätä artikkelia tehtäessä vastaan ilmoittautumisia. Osallistuminen on kaikille avoin, osallistumismaksu 4 euroa. Parhaat palkitaan.

Aloittelija pärjää yhdellä vuokrakiekolla, mutta lajiin vihkiytyneiden varusteista löytyy kiekkoja monenlaisiin tarkoituksiin, kuten Huttusen oma laukku osoittaa. Muutamalla eurolla pääsee alkuun, mutta helposti kunnon kisavälineisiin saa hupenemaan 400-500 euroakin. Yhden kiekon hinta liikkuu 20 euron tietämissä. Vuokrakiekon saa ravintolasta vitosella.

Ennen kisaa kerrataan säännöt ja muut ajankohtaiset asiat, sekä jaetaan pelaajat muutaman henkilön ryhmiin. Kilpailuissa pyritään toimimaan tarkasti sääntöjen mukaan, huomauttaa Huttunen. Kaverien kanssa muuten pelatessa pääasiana on hauskanpito, mutta turvallisuusohjeet on syytä silloinkin pitää mielessä. Kiekko on suhteellisen raskas, eikä sitä napata rantafrisbeen tapaan ilmasta kiinni. Väylää ei saa avata, ennen kuin edellä menevät ovat ehtineet turvallisen matkan päähän.

Juho Järvenpää ja Tuukka Ahokas ovat aloittaneet pelaamisen tänä kesänä. Kaikkiin Himoksen kisoihin on osallistuttu. Isät ovat ostaneet pojille kiekkoja. Kokemus opettaa pikkuhiljaa minkälaisella kiekolla missäkin tilanteessa kannattaa heittää.

Rinnepäällikkö määräsi poikien kanssa samaan ryhmään Mikko Vänskän. Hän kertoi radan alkupäässä lähes kaikkien väylien olevan Par kolmosia. Yksi on Par nelonen ja yksi väylä niin vaikea kolmonen, että aika harvalta onnistuu.

Tuukka selvitti ensimmäisen väylän kolmella heitolla. Juho ja Mikko käyttivät neljä heittoa. Mikon huoleksi annettu tuloskortti sai ensimmäiset merkintänsä.

Kakkosväylän kaikki selvittivät kolmella heitolla, mutta sen jälkeen onnistumisia ja epäonnistumisia sattui vuorotellen jokaiselle. Rinne on jo tällä kohtaa aika jyrkkää ja kiipeäminenkin vaatii helposti oman veronsa.

Väylän avausheittoon haetaan usein pituutta lähtemällä liikkeelle heittosuuntaan nähden selin ja ottamalla kiepahduksen myötä pari vauhtiaskelta.

Nelos-, vitos- ja kutosväylillä tulee vastaan hieman karumpaa maisemaa. Louhikkoisen rotkon voi kiertää tai yrittää ylittää pitkällä heitolla.

Frisbeegolfissa hankalaankaan maastoon joutuminen ei ole yhtä hankalaa kuin golfissa. Kunhan sopivaa jalansijaa löytyy, niin kyllä se kiekkokin sieltä lentoon lähtee. Ihannetulokset siinä kyllä äkkiä paukkuvat.

Radan ylimmäisiltä väyliltä aukeaa hienot maisemat. Raffiin joutumisesta ei ole kovin suurta haittaa, niin kauan kuin kiekko kasvillisuuden seasta löytyy.

Alas päin heittäminen asettaa omat haasteensa. Korkealla lentävä kiekko saattaa tuulenpuuskan kynsiin joutuessaan lähteä yllättävään suuntaan. Jos rinteeseen nousu ottaa jalkoihin, niin ei se alaspäinkään kävely välttämättä ihan ilman jalkojen rasittumista suju.

frisbee21

Himos Frisbeegolf, alueen kartta. Artikkelin kuvat väyliltä 1-8. Teknisesti vaativampi osuus alkaa väylältä 10.

Himoksen frisbeegolfkenttä on ainoa virallisen A1 luokituksen mukainen kenttä Jämsässä. Muita kenttiä löytyy Jämsän keskustasta Lamminsuolta (9 väylää),  Ammattiopiston oppilaiden tekemä kenttä Jämsänkosken Myllymäestä (18 väylää) ja Rantapirtin matkailuyrityksen kenttä Koskenpäältä (9 väylää).

Himos Frisbeegolf: http://www.himos.fi/kesa-himos/frisbeegolf

Viralliset ratatiedot: http://frisbeegolfradat.fi/rata/himos_frisbeegolf/

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments