torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiUutisetHimoksen lumitykit hyrähtivät käyntiin

Himoksen lumitykit hyrähtivät käyntiin

Lokakuun 31. – eli viimeinen päivä oli tänä syksynä se odotettu hetki, kun lumitykit puhalsivat ensimmäiset kiteet Himoksen rinteille. Sääennustajat eivät luvanneet pakkasjaksosta pitkää, mutta linjastojen testaukset saatiin kuitenkin käyntiin. Hiukan lumenhärmää rinteillä on jo luonnonkin puolesta. Tässä vaiheessa luonnonlunta ei kuitenkaan kaivata, sillä parempi pohja lumetukselle saadaan kun maa ensin jäätyy.

Paavo Hienola ja Lauri Heinonen asensivat iltapäivällä Länsi-Himoksessa upouutta lumitykkiä käyntikuntoon. Himoksen lumetuskalustohan on tunnetusti huippuluokkaa. Paavolla alkoi hiihtokeskuksen ”lumitöissä” kahdestoista talvi ja Laurilla vuosia on yhtä vähemmän. Kaikkiaan lumihommissa ahertaa talven aikana reilut 10 henkilöä. Suunnilleen sama porukka on vastannut rinteistä jo pitkään. Töitä tehdään kauden aikana ympäri vuorokauden. Iltaan mennessä he asensivat 18 tykkiä valmiiksi. Käynnistys tapahtui pakkasen kiristyttyä  muutamaan asteeseen. Pyörivät tykit pystyvät tekemään lunta pienemmissä pakkaslukemissa kuin ns. hybriditykit. Tehokkaammin lunta kertyy  yli 5 asteen pakkasilla. Testin teko on kuitenkin tärkeää, sillä lähes aina löytyy jotakin korjattavaa, miehet kertoivat.

Samaan aikaan lumitykkien asennuksen kanssa päättyi rinteiden kesäkausi kirjaimellisesti, kun Toivo Nuija kiersi keräämässä pois frisbeeradan koreja. Toivolla alkoi rinnetöissä 15. kausi. Hän kertoi olevansa muiden tapaan yleismies, joka tekee kaikkia hommia lumetustöistä rinnekoneiden kuljettamiseen. Ympärivuotisella työntekijällä kesäaika kuluu hissien ja kaluston huoltotöissä.

Illan hämärtyessä pakkanen laski niihin lukemiin, että tykit laitettiin pyörimään ja lumi alkoi lentää. Jos sääennuste pitää paikkansa, niin laskettelemaan ei vielä ihan heti päästä, mutta alkulaukaus tälle talvelle on kumminkin nyt ammuttu.

Päivitys 2.11. 2017

Parin vuorokauden tykityksen jälkeen tilanne Länsi-Himoksessa vaikuttaa jo varsin hyvältä. Nyt säätiedot ennustavat lauhtuvia kelejä, mutta toivottavasti pian taas pakastaa. Kasoilla oleviin tykkilumiin pienet lauhtumiset ja vesisateetkaan eivät paljon vaikuta, joten talven tulo Himokseen on hyvässä alussa.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments