torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiYleinenAika normaalia eli Eppujen elämää vuosien varrelta

Aika normaalia eli Eppujen elämää vuosien varrelta

Eppu Normaali tunnetaan bändinä, joka on saanut faniensa mielenkiinnon säilymään vuosikymmenien ajan. Tärkein selitys ilmiölle on kyky tarjota aina jotakin uutta yleisölle. Tällä kertaa se jokin uusi tulee kirjan muodossa. Aika normaalia -opus julkaistaan 10.10. ja se sisältää Eppujen hovikuvaaja Harri Hinkan valokuvia bändistä kahdenkymmenen vuoden ajalta sekä kuvien taustoituskertomuksia Juha Torvisen kertomana.

Juha Torvinen antoi haastattelun Himoksen Sanomille kesällä, kun tarinat oli jo kirjoitettu. – Pidän itseäni amatörikirjoittajana, mutta en ole kuitenkaan ihan kokematon. Olen kirjoittanut aiemmin ilmaisjakelulehtiin Tampereen seudulla, Torvinen kuvailee kirjoittamistaan. – Kerron kuvien taustat rehellisesti omasta kulmastani, hän jatkaa.

Pitkäaikainen ja luottamuksellinen suhde Harri Hinkkaan on mahdollistanut sen, että normaalisti kuvaamista karsastava bändi onnistuu olemaan luontevasti kameran edessä. – Me vaan ollaan ja Harri kuvaa, Torvinen tiivistää. Hän kertoo suosikkinsa kirjaan valittujen 40 kuvan joukossa olevan se, jossa bändin jäsenet ovat tiiviinä sumppuna ja Martti Syrjä irvistää porukan keskellä. Samainen otos päätyikin kirjan kansikuvaksi ja on tämän kuvan otsikkokuva.

Kuvaaja: Harri Hinkka

Torvinen kuvailee tarinoitaan lähinnä pakinoiksi. – Teos ei ole historiikki, vaan yhden jäsenen näkökulma tapahtumiin. Tuijotin kuvaa, muistelin tilannetta ja siitä tuli sitten rehellinen teksti. Sen pidin kuitenkin aina mielessä, että suurin osa ihmisistä on yhä elossa, Torvinen selventää diplomaattisesti. – Itse kuvien valikointi tapahtui yhdessä Harri Hinkan kanssa ja sujui kohtalaisen helposti. – Kuvat ovat kaikki promokuvia eivät keikkakuvia, joten ei niitä niin mahdotonta määrää ole kuitenkaan.

Kirjan tekeminen ja ehkä myös ikä saa Torvisen miettimään menneitä vuosia. – Ei kyllä pidä paikkaansa, että ennen oli paremmin! Suomi oli ennen harmaa maa, eikä tietoa saanut asioista niin kuin nykyään, Torvinen kuittaa tiukasti menneisyyden ihannoinnin. – Asioissa on menty eteenpäin, ja hyvä niin!

Sosiaalinen media on tuonut paljon muutoksia julkkiksenakin olemiseen, mutta Torvinen kertoo saavansa olla rauhassa yhteisselfien pyytäjiltä kotipaikallaan Ylöjärvellä. Somen seurauksena varsinkin nuorten lukeminen on vähentynyt. – Olen samaa mieltä Jörn Donnerin kanssa siitä, että lukeminen kannattaa aina! Torvinen iloitsee oman tyttärensä luku- ja kirjoitusharrastuksesta. – Vein hänet pienenä Ylöjärven Leija-kirjastoon, ja kerroin, että täällä on koko maailma!

Tarinointi soljuu mutkattomasti Eppujen rooliin yhtenä suomalaisuuden kulmakivenä. – Meidän musiikin viitekehys on aina Suomi. Murheellisten laulujen maa ei käänny muille kielille. Meitä voi kuvailla ulkomaalaisille vain kertomalla, että olemme pitkäikäinen suomalainen rock-bändi ja kamalan jääräpäisiä, Torvinen niputtaa Eppuja.

Kielestä huolimatta Eppu Normaali onnistui tekemään ikimuistoisen vaikutuksen maailmankuuluun elokuvaohjaajaan Jonathan Demmeen (uhrilampaat) Sodankylän elokuvajuhlilla. – Demme kertoi Kaurismäelle, että hän kuuli musiikissamme jotain samaa kuin reggae.

Reggaeta tai ei, jotain yleismaailmallista Eppujen musiikissa kuitenkin on ja bändi pitää faninsa varmasti jatkossakin kiinnostuneina.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments