torstai, 30 toukokuun, 2024
KotiYleinenTalvisodan aika J+J Teatterin näyttämölle

Talvisodan aika J+J Teatterin näyttämölle

J+J Teatterilla Jämsänkoskella esitetään 18.1.-20.2. musiikkinäytelmää Sota-aika. Näytelmä on tehty 80 vuotta sitten käydyn talvisodan ja veteraanisukupolven muistoksi, ja sen tapahtumat sijoittuvat kotirintamalle Jämsään ja väläyksittäin Taipaleenjoen rintamalle.

Osissa nähdään Marjut Manninen (sotilaan äiti), Kaisa Rantala (sotilaan puoliso), Jouni Leppikorpi (karjalainen evakko) ja Jukka Lahtinen (sotilas). Käsikirjoitus ja ohjaus on Risto Hakolan, musiikin sovituksesta vastaa Matti Ekman.

kuva: Risto Hakola

”Juttu lähti aikanaan liikkeelle siitä, kun pidimme vajaat vuosi sitten Laulava hoitaja –näytelmän laulajien kesken palaverin, että löytyisikö haluja jatkaa musiikkiteatterin parissa. Mielestäni paikallinen musiikillinen osaaminen kannattaa hyödyntää. Esitin kotirintamalle ja talvisodan aikaan sijoittuvaa näytelmää, ja siitä lähti käsikirjoitus muhia päässä”, kertoo Risto Hakola.

kuva: Risto Hakola

Hakola sanoo, että lähtökohta oli satsata tarinan ohella musiikkiin.

”Ekmanin Matti lähti tekemään taustoja. Lisäksi hän teki useaan esitettävään kappaleeseen stemmat. Näytelmässä kuullaan aikakauden musiikkia, kappaleita ovat muun muassa Nur Nicht Aus Liebe WeinenJosef JosefSillanpään marssilauluKaunis on luoksesi kaipuuKissa vieköön, Pieni sydänja Warum.

Ajallisesti näytelmässä edetään syksystä 1939 alkukesään 1940, eli myös kuukausiin ennen sotaa ja kuukausiin jälkeen sodan. Ja näytelmä sijoittuu siis Jämsään.

”Kylläpä vaan, kuvitteelliseen jämsäläiseen pirttiin, jossa sotilaan äiti ja puoliso elävät sodan ja odotuksen hetkiä, ja jonne ilmestyy karjalainen evakko. Minulle näytelmä on päätösosa sanotaan nyt Jämsä-trilogialle, jonka aiemmat näytelmät ovat Juuso – viimeinen patruuna (2017) ja Tapaus Isomäki-From 1918 (2018). Voi tuon trilogian tulkita kiitokseksi kotiseudulle. Mistäpä sitä muusta imee vaikutteita tarinoihin kuin sieltä missä elää.”

Hakola sanoo, että näytelmien lähtökohtana on ollut yhdistää paikallinen historia- ja kulttuuriperimä ympäröivän maailman tapahtumiin niin, että näytelmien teemat nousevat paikallisuudesta yleismaailmallisiksi, vaikkakin ankkuroituvat kotiseutuun.

kuva: Risto Hakola

Näytelmän puvustuksesta vastaa Kaija El Ibourki, valoista ja äänistä Jon Pettersson, koreografiasta Marjo Örn, harjoitusajan kuiskauksesta ja järjestelyistä Aija Heino. Tuotanto on  J+J Teatterin ja Jämsänjokilaakson Teatterin Tuen (entinen kesäteatteriyhdistys), vastaavana tuottajana häärää Hakola.

kuva: Risto Hakola

Kuvat: Risto Hakola

Esitykset: LA 18.1. klo 15, TI 21.1. klo 19, TO 23.1. klo 19, LA 25.1. klo 17 (loppuunmyyty), SU 26.1. klo 15, TI 28.1. klo 19, KE 29.1. klo 19, SU 2.2. klo 15, TI 4.2. klo 19, TO 6.2. klo 19, TI 11.2. klo 19, TO 13.2. klo 19, LA 15.2. klo 15, SU 16.2. klo 15, TI 18.2. klo 19, TO 20.2. klo 19.
Tiedustelut ja varaukset: 050-4669627 tai toimisto@jjteatteri.fi.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments