torstai, 30 toukokuun, 2024
No menu items!
No menu items!
KotiYleinenTaksiliiton väki pilkillä

Taksiliiton väki pilkillä

pilkki19

Suomen Taksiliiton perinteinen SM-pilkkikisa järjestettiin 19.3. 2016 Himoksella. Järjestelyistä vastasi Jämsänjokilaakson Taksiautoilijat ry työrukkasinaan puheenjohtaja Niko Ruoho ja sihteeri Petro Heinäjärvi. Puolisen vuotta kestäneet järjestelytoimet eivät menneet hukkaan, sillä kilpailupäivän aamuna HimosHotellin rannassa lähtömerkkiä odotteli yli 200 innokasta ahventen narraajaa.

Jokaisessa pilkkikilpailussa on monenlaisia taktiikoita. Osa porukasta lähtee heti juoksujalkaa laukkaamaan kilometrien päähän, osa arvelee kaloja löytyvän lähempääkin. Viimemainitun taktiikan miehiä olivat Janne Pirhonen, Timo Laukkanen ja Jukka Paakkinen Parikkalasta. Lähtöviivalta siirryttiin sen verran, ettei kairan pelätty karahtavan pohjaan. Timo kertoi ajaneensa aiemmin rekkaa paperitehtaille, joten paikkakunta oli tuttu. Kaverit sen sijaan totuttelivat ensimmäistä kertaa Himoksen maisemiin. Aika pian selvisi, että taktiikan tarkistus oli edessä. Liekö hotellinrannan pulla-ahvenet säikähtäneet satojen saappaiden kahinaa yläpuolellaan?

Ainakin ensimmäisten joukossa ellei vallan ensimmäisenä alkoi jään alta nostaa ahvenia Katri Lääperi Rautjärveltä. Isänsä ja äitinsä seuraksi pilkille lähtenyt Katri vitsaili pilkkivänsä vain silloin kuin pakotetaan. Sen aktiivisemmaksi pilkkijäksi hän ei tunnustautunut. Hyvin osasivat Patalahden ahvenet satojen tarjolle tipautettujen syöttien joukosta valita.

Suomen Taksiliiton puheenjohtaja Jari Lemmetyinen kierteli avannoilla pilkkijöiden kanssa haastelemassa. Vapaa ja kairaa ei varustuksena näkynyt.

Lahtelaiset Matti, Terttu ja Sanna Varsaluoma olivat myös lähteneet perheen voimin pilkille. Puolen tunnin nypyttelyn jälkeen jokaisen pakissa oli jo jotakin. Sannasta  tykkäsivät enemmän särjet, Matti väitti saaneensa pelkkiä ahvenia. Sannan haalariin ommellut merkit kertoivat säännöllisestä osallistumisesta taksiväen SM-kisoihin. Tämän kilpailun jälkeen ommellaan jo 11. merkki. Rouva Varsaluoma (taustalla) kertoi, ettei ennen tykännyt pilkkimisestä ollenkaan. Ensimmäisten kokeilujen jälkeen iski innostus ja nyt käydään koko porukalla pilkkimässä muulloinkin kuin kilpailuissa. Sannalla on kisoista yksi pokaali, Matti kertoi yltäneensä kerran toiseksi. Ilman tulosta ei ole jääty koskaan.

Virpi Liukkosen ja Jukka Markkasen avantojen edessä näkyi jäällä särkiä luokonaan. Ahvenet olivatkin sitten kuulemma harvinaisempia. Jukka kertoi juuri väsytelleensä haukea pitkän aikaa, mutta ottelu päättyi tappioon. Ohut mormuskan siima ei enää kestänyt kalan painoa, kun se nousi avannon laidalle. Pilkki sentään säästyi. Harmitusta loiventamaan päätettiin ottaa Pieksämäen porukasta joukkokuva. Jukka on siis maastopukuinen mies keskellä ja emäntä istuu polvella.

Onnekkaampia haukiensa kanssa olivat kuhmolaiset Katja Lehtonen ja Pekka Sutinen. Vierekkäisistä avannoista kalat iskivät muutaman minuutin välein. Kun kyseessä oli ahvenkisa, niistä oli punnituksen sijasta enemmän iloa paistinpannulla. Ahvenia Patalahti ei sitten tuloslistojen mukaan tainnut antaa kummallekaan. Oli siis hyvää ja huonoa tuuria samaan aikaan.

Katja kertoi käyvänsä miehensä kanssa joka viikonloppu pilkillä ja Kuhmosta ahvenia tulee. Perheessä syödään kalaa paljon, koska myös verkot ovat talvella vedessä. Niistä nousee haukien lisäksi myös kuhaa ja madetta. Pekka puolestaan osallistuu vain taksipilkkiin, muuten lajia ei tule harrastettua. Kuhmolaiset olivat liikkeellä kahdeksan hengen porukalla.

Kilpailun pisin osallistujalista oli sarjassa miehet yli 60v, eli ukkoutuminen uhkaa tätäkin lajia. Liekö sitten nuoret kuskit ajossa, kun vanhempi väki lähtee pilkkimään? Huolta asiasta keskusteluissa kuitenkin kannettiin. Kisan nuorempaa kaartia edusti Valkeakoskelta saapunut Jukka Wahlsten (vasen kuva). Hän kertoi käyvänsä pilkillä silloin tällöin, myös aluekisoihin tulee jonkin verran osallistuttua. Miesten avoimessa sarjassa hän sijoittui viidenneksi.

Päivän komeimmat ahvenet onki Ilpo Karnaranta Oulusta. Tuloksena oli voitto suurimman kalan kisassa ja yhdeksäs sija sarjassa miehet alle 50 vuotta. Kalat tulivat vanhasta reiästä. Kuka lie ne sinne jättänyt? Ilpon edellisestä pilkkireissusta ehti kulua kymmenkunta vuotta, joten kovin aktiivinen harrastus ei ole kyseessä. Metsästys ja osallistuminen hirviporukkaan on haukannut vapaa-ajan. Oulusta saakka kisaan osallistui 6 henkilöä.

Hauen saajiin kuului myös Pertti Huovila Heinolasta. Hauki iski pilkkiin melkein heti kisan alettua. Kalaa piti väsytellä hyvän aikaa ja lopulta asian ratkaisi kalamiehen voitoksi sohjokauhan varressa oleva koukku. Muuten siima ei olisi loppuvaiheessa kestänyt, Huovila epäilee. Tässä siis hyvä vinkki muillekin pilkkimiehille, kun kalustoa hankitte.

Luetellaanpa lopuksi voittajat: Naiset avoin, Sirpa Kokko, Rantasalmi, 870 g. Naiset alle 50 v, Sari Asikainen Ruokolahti-Rautjärvi, 275 g. Naiset yli 50 v, Ulla Markkanen Pieksämaa, 160 g.

Miehet avoin, Tapani Markkula, Orivesi, 850 g. Miehet alle 50 v, Mikko Rautkoski, Heinola, 1325 g. Miehet yli 50 v, Pekka Käyhkö, Savonranta, 1365 g. Miehet yli 60 v, Kari Rosberg, Hämeenlinna, 2025 g. Järjestäjien bonuspalkinnot: Suurin saalis, Kari Rosberg, suurin ahven, Ilpo Karnaranta.

Joukkuekilpailu: Heinola (Pietikäinen, Toikka, Rautkoski) 3800 g.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments