lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiYleinenRatsastusjousiammunnan World Grand Prix -kisa Jämsässä

Ratsastusjousiammunnan World Grand Prix -kisa Jämsässä

Ratsastusjousiammunta kärsii koronasta siinä missä muutkin urheilulajit tällä hetkellä. World Grand Prix -kisat järjestetään etänä tarkan valvonnan alla jokainen maa omassa lokaatiossaan. Ensimmäinen Suomen osakilpailu järjestettiin 8.-9. elokuuta Jämsän Nurmolandiassa, joka samalla vietti kotieläinpihansa kesäkauden päättäjäisiä. Osakilpailut päättyvät syyskuun loppuun mennessä.

Bea Wilen

Etäkisoissa on paikalla virallinen tuomari, joka varmistaa sääntöjen noudattamisen. Radat todennetaan videolla, jotta ne ovat samat kaikille. Lauantaina oli vuorossa Torni, jossa ratsastaja ampuu kolmeen eri tauluun tornin eri sivuille. Sunnuntain radat olivat Raid ja Skirmish. Enimmäkseen taulut ovat 80 cm halkaisijaltaan, mutta esim skirmishradalla yksi taulu on vain puolet siitä.

Sonja Honkala

Suomen kolmen hengen tiimissä kisaavat Sonja Honkala, Bea Wilén ja Maria Jussila. Lisäksi kilpavastusta antoi Tiia Aarnio. Ensimmäisen osakilpailun päättyessä Sonja Honkala on maailmanlistalla sijalla kuusi, Maria Jussila 14. ja Bea Vilen 15. Ykkössijalla on Greg Ogburn Yhdysvalloista. Kaikki maat eivät ole vielä suorittaneet omaa osakilpailuaan. Suomi on ratsastusjousiammunnassa vielä melko uusi maa, mutta harrastajia tulee lajin pariin jatkuvasti lisää. Jämsässäkin lajin harrastajajien lukumäärä on kasvanut ja parhaimmillaan harjoituksia järjestettiin kahdesti viikossa.

Sonja Honkala kuvasi omia tunnelmiaan ensimmäisen osakilpailun jälkeen tyytyväisenä: – Kisaviikonloppu meni omalta osaltani erittäin hyvin. Saavutin tämän vuoden tavoitteeni korottamalla tasoani ja tein raid radalta oman piste-ennätykseni. Odotukseni ylittyivät erityisesti sunnuntain osalta, jossa pääsin juuri siihen flow tilaan, josta varmaankin kaikki urheilijat unelmoivat. Myös haastava ja minulle uusi skirmish rata meni huippuhyvin! Kisahevoseni Aleiga Tervarinteen tallilta jaksoi hienosti, vaikka sää oli todella kuuma ja hiostava. Nurmolandiassa on rakennettu loistavat puitteet jopa tällaisten arvokisojen järjestämiseen, joten mistään ei tarvinnut huolehtia kisojen aikana.

Honkalan kisaratsun koko nimi on Aleiga fra Kaakkola ja sen omistaja on Kirsi Haasanen. Aleiga on islanninhevonen.

Koulutetut hevoset ovat äärimmäisen rauhallisia.

Nurmolandian kesäkauden päättäjäisiä oli viettämässä lukuisia lapsiperheitä. – Meillä on ollut vierailijoita parhaina päivinä 70-80. Jostain syystä torstai on ollut erittäin vilkas päivä, Eva Nurminen kertoo kesän kävijämääristä.

Pihapiirissä löytyy lampaita ja vuohia, jotka saavat kulkea vapaina. Lisäksi on pupuja, aaseja, ankkoja ja hevosia. – Kisan päätyttyä ratsastajat opastavat halukkaita jousiammunnassa, Nurmolandian vetäjä Eva Nurminen kertoo.

Nurmolandiassa pääsee rapsuttelemaan lampaita.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments