Pohjoismaiden suurin Paintball peliskenaario järjestettiin Jämsässä 13. kerran. Tällä kertaa koko päivän mittaiseen tapahtumaan osallistui noin 450 pelaajaa. Suomalaisia ilmoittautui mukaan jonkin verran aikaisempaa enemmän, mutta venäläisiä noin 100 osanottajaa totuttua vähemmän. Ilmeisesti tähän vaikutti maan nykyinen taloudellinen tilanne, arvelee Suurpelin ideoija ja isä Anssi Mennala.
Jämsän Paintball tarjoaa Suomen suurimman ja monipuolisemman pelialueen, jolla on käytettävissä pinta-alaa peräti 50 hehtaaria. Kymmenen erilaista pelikenttää pystyy tarjoamaan monenlaisia ympäristöjä jännittävien ja kiinnostavien pelitilanteiden luomiseen. Suurpeli käytiin noin neliökilometrin suuruisella alueella, jossa oli metsää, avointa peltoa, teitä ja rakennettuja peliympäristöjä.
Koska Jämsä sijaitsee keskellä maata ja Himoksen ansiosta kykenee majoittamaan suuriakin kävijämääriä, niin paikka on ihanteellinen myös tämän tapaisten tapahtumien järjestämiseen, huomauttaa Mennala.
Aamuvarhaisella ennen Suurpelin alkua järjestetään tuomarikokous, jossa kerrataan säännöt, käydään läpi mahdolliset sääntöuudistukset sekä jaetaan jokaiselle tuomarille omat vastuualueet ja tehtävät. Peliä valvoo nelisenkymmentä tuomaria, joiden sana on pelikentällä laki. Valkoinen vaatetus toimii tuntomerkkinä ja suojavärinä. Kuulaa on kuitenkin ajoittain ilmassa sen verran tiheässä, että tuskin yksikään tuomari tulee pelikentältä ”paita” puhtaana takaisin.
Ammattitaitoisen tehosteryhmän luomat efektit ennen erien alkua tarjoavat ylimääräistä maustetta päivään. Suurpelissä pelattiin kolme 100 minuutin erää. Pelaajat muodostivat kolme joukkuetta, punaiset, vihreät ja keltaiset. Joukkueet rakennettiin järjestäjien toimesta ennakkoilmoituksista saatujen tietojen pohjalta mahdollisimman tasavahvoiksi. Kaikkiin sijoitettiin kokeneita ja ensikertalaisia, miehiä ja naisia eri ikäryhmistä. Mennalan mukaan pelaajien keski-ikä liikkuu 30-40 vuoden välimaastossa ja valtaosa on miehiä. Niin sanottuja sotahulluja ei joukossa juuri ole, koska pelaaminen ei vastaa heidän odotuksiaan.
Tämän vuotisessa suurpelissä jokainen joukkue vuorollaan puolusti eri puolelle pelialuetta sijoitettuja kuutta bunkkeria, jota kaksi muuta joukkuetta yritti valloittaa. Pisteitä kertyi joukkueille bunkkerien valloittamisesta ja vastaavasti puolustajille niiden säilyttämisestä omassa hallinnassa. Lisäksi pelialueelta löytyi samalla logiikalla pisteitä antavia rantapalloja. Osuman saatuaan pelaaja eliminoituu ja hänen on palattava tukikohtaan. Määräajan kuluttua tuomarit päästävät eliminoidut pelaajat takaisin kentälle. Tarkemmat säännöt löytyvät järjestäjän nettisivuilta.
Paikalleen juuttuneita tilanteita hämmentävät yllättäen paikalle ilmestyvät erikoisajoneuvot, savupanokset ja varsinaisen pelin ulkopuolella hiippaileva musta joukkue.
Päivän mittaan kaikki joukkueet pelaavat yhdessä kaikkien kanssa ja kaikkia vastaan. Näin ei muodostu mitään pitempää ystävä / vihollinen -asetelmaa, huomauttaa Mennala. Tavoitteena on yhteinen hauskanpito mukavassa seurassa. Tänä vuonna sääkin suosi jopa liian hyvin. Helteinen keli uuvutti nopeasti, jos ei muistanut huolehtia nesteytyksestä. Neste ei tässä yhteydessä tarkoita miestä väkevämpää. Yhtään prosenttijuomia nauttinutta henkilöä ei pelikentillä liikkunut.
Jämsän Paintball on rakentanut ja uusinut pelialuettaan joka vuosi. Suurimmat investoinnit ovat tänä vuonna kohdistuneet kaupunkialueeseen, jonne on ilmestynyt iso joukko uusia rakennuksia ja autoja. Entisistä rakennelmista on muodostettu oma hökkelikaupunginosa uudistetun alueen takareunaan. Kun uudet ”talot” ovat katettuja, ne tarjoavat värikuulien lisäksi suojaa myös sateelta, jos pelipäivälle sattuu vähän huonommat kelit.
Erien välisillä tauoilla otettiin rennosti, huollettiin varusteita ja seurusteltiin kavereiden kanssa. Uusiakin kavereita varmaan jokaiselta pelireissulta löytyy.
Peter Roinetsalo Turusta, Janne ? Pyhännältä ja Henri Kinnunen Turusta kuuluivat kahdeksan hengen porukkaan joka pelaa yhdessä muulloinkin. Kerran vuodessa järjestetään Pohjois-Savossa oma, noin 30 hengen pelipäivä, he kertoivat. Tauolla huollettiin kamppeita ja vietettiin aikaa. Välinevarastoksi pystytettiin teltta sateen varalta, mutta tällä kertaa sitä ei tarvittu. Tästä porukasta Janne oli osallistunut Suurpeliin aikaisemminkin, Peter ja Henri olivat ensikertalaisia. -Mahtava paikka ja hyvä peliympäristö, miehet kiittelivät.
Pelaajien kauniimpaa sukupuolta edustivat mm. Hanni Surapha Espoosta ja Johanna Sundström Kuopiosta. Johanna kertoi osallistuneensa peliin myös viime vuonna. Osumaakin oli saatu, kuten Johannan käsivarsi hyvin todistaa. -Kyllähän se ensimmäinen vähän kirpaisee, mutta pian siihen tottuu. Yhtään ei pelota, hän naureskeli. Toistaiseksi naiset pelaavat vuokravälineillä, mutta jos enemmän harrastaisi, niin omatkin voisi hankkia, he pohtivat. – Onhan täällä tietynlainen mukava tunnelma ja adrenaaliryöppyjä riittää, kuului yleisarvio tapahtumasta.
Omia välineitä voi hankkia myös pelipaikalta, jos on tukeva tukku rahaa takataskussa.
Tauko on pidetty, lähtömerkki annettu ja uusi erä voi alkaa.
Vajan pelialueella käytiin tällä kertaa sitkeimmät ottelut, koska pääsy kaupunkiin kulki nyt sääntöjen mukaan sitä kautta.
Arto Piirainen ja Piia Keinänen ovat aktiivisia SM-tason kilpapelaajia. Suurpelissä kumpikin toimi keltaisen joukkueen sektorijohtajana, mutta muiden osallistujien tapaan nyt oli kyse pelkästä hauskanpidosta.
Kilpapelaaminen on täysin oma lajinsa, jota voi verrata mihin tahansa urheiluun. Peli on nopeaa, taktista ja fyysistä, kovaa kuntoa vaativaa. Talvisin treenataan kuntosalilla ja kesällä pelejä tai harjoituksia on keskimäärin kerran viikossa. Aktiivipelaamisen lisäksi kumpikin vetää treenejä ja pitää klinikoita aloittelijalle. Suurpeleihin pariskunta kertoi osallistuneensa useita kertoja aikaisemminkin.
Jämsän Paintball löytyy täältä: http://www.suurpeli.fi/
Jos viimevuotinen peli kiinnostaa, niin sitä voi katsoa täältä: https://himoksensanomat.fi/2014/08/22/paintball-suurpeli-2014/ (Huom sivuston ulkoasu-uudistuksessa rinnakkaiset kuvat ovat asemoituneet päällekkäin).