lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiTapahtumatPihlaiston perinneperjantai

Pihlaiston perinneperjantai

pihlaisto19

Pihlaiston Perinneperjantai on koko perheen kesätapahtuma, joka on säilyttänyt suosionsa läpi vuosikymmenten. Parhaimmillaan Pihlaiston kyläyhdistyksen järjestämään pääsymaksuttomaan kesäjuhlaan on osallistunut yleisöä yli 1000 henkilöä. Koko historiansa ajan tapahtuman yhtenä vetonaulana on toiminut jotakin vanhaa työtapaa esittävä näytös. Tämän artikkelin sisältö on pääosin vuoden 2015 tapahtumasta, jolloin perinnenäytöksessä taivutettiin työhevosen valjastuksessa käytettävä puuluokki. Lisäksi yleisö sai seurata hevosen kengitystä.

Kylätalona toimivan vanhan kansakoulun pihapiiriin kokoontuvat leppoisaa kesäiltaa viettämään paikkakuntalaisten lisäksi kesämökkiläiset ja toki väkeä saapuu paljon kauempaakin. Tapahtuman maine on kiirinyt vuosikymmenten mittaan ympäri Keski-Suomea. Ohjelma on vuodesta toiseen suunnilleen sama: Perinnenäytöksen lisäksi musiikkiesityksiä, letun ja makkaran paistoa, lähituotteiden markkinat, sisätiloissa kädentaitajan näyttely ja kahvio, kenttäpelejä, vanhojen ajoneuvojen näyttelykenttä, kotieläimiä sekä leppoisaa tuttujen tapaamista ja yhdessäoloa.

Perinnetyönäytöksessä pajupuusta painoivat luokin Raimo Liukko ja Seppo Nieppola. Ennen taivutusta aihiota haudutettiin kaksi tuntia kuumassa vedessä. Tappien ja kiilojen avulla muoto saatiin tarkasti painomuotin mukaiseksi. Näytöstä varten miehet olivat rakentaneet telineen, mutta vastaavia painomuotteja näkee edelleen vanhojen rakennusten seinissä. Aikoinaan tämä väline oli lähes jokaisessa maatalossa.

Lopuksi luokki kiristettiin painopuulle narun avulla. Muutamia päiviä kuivuttuaan muoto jäi pysyväksi. Kuori ehkäisi liian nopeaa kuivumista ja puun halkeilua. Joskus sitkeyttä lisättiin imeyttämällä luokkiin lamppuöljyä, miehet kertoivat.

Hevosen kengitystä esitti yleisölle kengitysseppä Niko Salonen Vilppulasta. Hän kertoi saaneensa opit armeijassa Niinisalossa ja tekee nykyisin kengittämistä ammatikseen.

Vanhojen ajoneuvojen omistajat ovat ottaneet tapahtuman omakseen. Niinpä tälläkin kertaa näyttelykentälle päristeli kymmeniä eri aikakausien moottoripyöriä. Myös muutama vanha auto ja traktori saapui tapahtumavieraiden ihmeteltäväksi.

Hirren syöksy on vanha voimamiesten kenttäpeli. Näennäisestä helppoudesta huolimatta riskikään mies ei pölkkyä kovin kauaksi sinkauta. Lisäksi yleisö pääsee kokeilemaan tarkkuuttaan tikan heitossa renkaan heitossa ja lätkäpelissä.

Arpajaiset kuuluu Perinneperjantain vakio-ohjelmaan. Yleensä pääpalkinto on satojen eurojen arvoinen esine, jonka joku kylän puutöiden taitajista valmistaa. Tällä kertaa tavoiteltavana oli 500 euron arvoinen jalopuinen arkku.

Pihlaiston Perinneperjantai on saanut nimensä vanhojen työtapojen näytöksistä, mutta itse tapahtumakin edustaa vanhaa kylien kesäjuhlaperinnettä, joka edelleen kiinnostaa ihmisiä ilman oluttelttoja tai nimekkäitä julkkistähtiä.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments