maanantai, 20 toukokuun, 2024
KotiKonsertitNightwish Himoksella

Nightwish Himoksella

nightwish1

Teksti: RISTO HAKOLA

Kuvat: MIKKO HAKONEN

Aika näyttää kuullaanko ja nähdäänkö Himoksen festivaali- ja konserttipuistossa HimosParkissa Jämsässä yhtä vaikuttavaa parikymmenminuuttista kuin kuultiin ja nähtiin Nightwish-yhtyeen konsertin päätteeksi lauantaina 20. elokuuta 2016 kellon kääntyessä kohti puolta yötä itätaivaalta nousseen täysikuun täydellistäessä tunnelmaa.

nightwish8

Nightwish päätti vuoden toisen kotimaassa pidetyn keikkansa maaliskuussa 2015 ilmestyneen albumin Endless Forms Most Beautiful päättävään, jopa suuruudenhulluun pienoishevisinfoniaan The Greatest Show on Earth, joka kuultiin poikkeuksellisesti alusta loppuun, lopun häivytysosuuden tullessa kiitosten ja kumarrusten aikana nauhalta.

Ja biisiä maapallon suurimmasta showsta korosti ilotulitteiden valtaisa show, joka oli rytmitetty musiikin mukaan maailmankaikkeuden alkuräjähdyksestä lähtien.

Kyseinen eeposhan kuljettaa matkassaan, ei enempää eikä vähempää kuin maailmankaikkeuden historian alkuräjähdyksestä lähtien ja maapallomme reilun neljän miljardin vuoden mittaisen tarinan nykypäivään ja tulevaisuuteen evoluutioteorian näkökulmasta. Se on Nightwish-maestron, säveltäjä Tuomas Holopaisen suuruudenhullu ja kestävä ylistys sille, että rockmusiikki on ilmaisultaan myös vakavasti otettavaa taidetta.

Samalla järkäleen esittäminen kokonaan, ja hieman aiemmin kuullun 13-minuuttisen The Poet And The Pendulumin esittäminen konsertin loppupuolella osoittaa, että Holopainen ja Nightwish kulkevat eteenpäin taide edellä omia polkujaan. Joku saattoi kaivata konsertin loppuun hittikimaraa a la Amaranth ja Bye Bye Beautiful, mutta ainutlaatuiseksi konsertin teki nimenomaan sen loppupuoli järkelebiiseineen.

The Poet and The Pendulumhan on vuoden 2007 albumin Dark Passion Play avaaja, moniosainen progressiivisen hevimusiikin upea muotovalio, jota Holopainen on jossain yhteydessä kuvannut hyvin henkilökohtaiseksi kappaleeksi.

Mutta oli kaksituntinen muutakin kuin loppupuolen kliimaksi. 17 kappaleen biisilistassa oikeutetusti oli mukana Greatest Shown lisäksi kuusi muuta kappaletta Endless Forms Most Beautifulilta, joka muuten nousee taituruudessaan ja monipuolisuudessaan eittämättä ykköseksi yhtyeen 20 vuotisen uran kahdeksan studioalbumin joukossa.

Konsertin avasi albumin avaaja Shudder Before the Beautiful, vahva sinfoninen hevibiisi, seuraavaksi kuultu Yours Is an Empty Hope osoittaa, että yhtye taitaa voimametallinkin.

My Waldenin irkkumeiningissä multi-intrumentalisti Troy Donochey pääsi säkkipilleineen irti, välillä myös folkmetalliin ”eksyvä” Weak Fantasy on hienon moniulotteinen ja Alpenglow sinfonista poppia, jonka teon Holopainen osaa vaikka unissaan.

Niin, Troy Donochey antaa Nightwishin musiikkiin uusia ulottuvuuksia kohti folkheviä, pelkän sinfonisen hevin esittäminen kun väkisinkin jo toistaisi itseään. Floor Jansen taasen on vahva ja näyttävä laulaja, ja taipuu edeltäjiään paremmin eri tyylisuuntauksiin.

Yllätyksiäkin keikalla koettiin. Marco Hietala tunnelmoi Holopaisen elokuvaan Lieksa! (2007) säveltämän kauniin balladin While Your Lips Are Still Red.

Yhtyeen alkuaikojen basisti Sami Vänskä tarttui bassoon Oceanbornin (2000) menopalassa Stargazers, ja vuodesta 2001 yhtyeen basistina ja toisena solistina toiminut Hietala pääsi 15 vuoden tauon jälkeen katsomaan, miltä Nightwish lavalla näyttää.

Ennen huikeaa päätöseeposta rumpali Kai Hahto luovutti palikat Jukka Nevalaiselle, joka elokuussa 2014 siirtyi sivuun Nightwishin rumpalin paikalta ajoittaisen vaikean unettomuuden takia. Kappaleena oli Imagenaerumin (2011) kappale Last Ride Of The Day.

Ja kuultiinhan konsertissa niitä hittejäkin vuosien varrelta kuten Bless The Child, Storytime, Wishmaster ja Nemo.

nightwish13

Nightwishin Himoksen keikka oli yhtyeen toinen ja viimeinen Suomessa tänä vuonna. Endless Forms Most Beautiful – tour jatkuu vielä noin kymmenellä keikalla lokakuun lopulle. Sen jälkeen takana on noin 150 konsertin putki, joka alkoi 9.4.2015 New Yorkista. Ensi vuoden Nightwish pitää keikkataukoa.

Viimeisellä albumillaan ja ennen muuta sen Himoksellakin kokonaisuudessaan kuullussa loppukliimaksissa yhtye väänsi itsensä ilmaisussaan uusille urille. Mitä seuraa jatkossa? Albumillinen irkkuvaikutteista folkheviä vai hevisinfonia tai – ooppera? Niitä odotellessa.

nightwish18

Biisilista (setlist): 1. Shudder Most Beautiful, 2. Yours Is an Empty Hope, 3. Bless the Child, 4. Storytime, 5. My Walden, 6. Elan, 7. While Your Lips Are Still Red, 8. Weak Fantasy, 9. Alpenglow, 10. Sahara, 11. Wishmaster, 12. I Want My Tears Back, 13. Nemo, 14. Stargazers, 15. The Poet and The Pendulum, 16. Last Ride of the Sky, 17. The Greatest Show on Earth.

nightwish17

(Kuva: Risto Hakola)

Kirjoittaja on teatterin ja kirjoittamisen sekatyömies, rockmusiikin kuluttaja ja Nightwishin mahtipontisen musiikin ystävä.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments