lauantai, 20 heinäkuun, 2024
KotiYleinenMaastopyörä-enduroa poljettiin Himoksen rinteillä

Maastopyörä-enduroa poljettiin Himoksen rinteillä

Teksti ja artikkelikuva sekä haastattelukuva: Mikko Hakonen. Muut kuvat: Eero Lemmelä

MTB, eli maastopyörä-enduro on vauhdikas ja haastava laji, joka kiehtoo monia erityisesti sen teknisyyden ja ajosilmää korostavien reittien ansiosta. Menestyäkseen endurossa, ajajalta vaaditaan hyvän peruskunnon lisäksi myös pyöränkäsittelytaitoa. Viidestä osakilpailusta muodostuvan SM-sarjan neljäs osakilpailu ajettiin Himoksella. Sarjoja lajissa on eri ikäluokissa miehille ja naisille. Himoksen osakilpailuun osallistui yhteensä 190 ajajaa.

Toiminnnan takana on lajiliitto Extreme Bike Association Ry – EBA.

Kilpailemiseen ei vaadita lisenssiä, vaan tavoitteena on tarjota ajonautintoja kaikille maastopyöräilystä kiinnostuneille. Enduro-kilpailu koostuu useista erikoiskokeista joilla on ajanotto, sekä erikoiskokeiden välisistä siirtymätaipaleista joilla ei ole ajanottoa. Erikoiskokeissa rinteisiin tehtyjä reittejä ajettiin Himoksen huipulta alaspäin ja siirtymissä poljettiin takaisin huipulle. Ajanotto tapahtuu sähköisellä järjestelmällä.

Erik Väänänen                                                                                           Henri Pellinen vauhdissa

Nuorten sarjassa kilpaillut 15 vuotias Erik Väänänen Helsingistä oli tyytyväinen kisaansa. Nimi löytyi tulosluettelon kärkipäästä. Erik kertoi harrastaneensa pyöräilyä pienestä pitäen ja kun maastossa ajaminen kiinnosti, niin hän ryhtyi myös lajissa kilpailemaan. Nyt nuorella miehellä on huippuluokan pyörä ja isä sponsoroi harrastusta muutenkin. Himoksella ajaminen kysyy kuntoa tavallista enemmän, koska pitkät siirtymät mäen päälle oli ajettava. Joissakin kisakohteissa siirtymissä käytetään myös hissejä, kertoi Erik.

Pyörän malli on vapaa, mutta käytännössä suurin osa kilpailijoista käyttää levyjarruin varustettuja, 130-170mm molemmista päistään joustavia pyöriä. Ketjuohjuri ja korkeussäädettävä satulatolppa ovat suositeltavia, mutta ei missään tapauksessa välttämättömiä lisävarusteita. Huolto kilpailun aikana on vapaa, mutta rungon ja keulan vaihtaminen on kielletty. Kypärä on pakollinen ja polvisuojat suositeltavat.

Suvi Vackerin tyylinäyte Himoksen rinteillä (vas). Oikeanpuoleisessa kuvassa syöksyy mäkeä alas Mikko Planting.

Naisten sarjan voittajat palkintopallilla. 1. Suvi Vacker, 2. Johanna Havula ja 3. Hanna Soinila.

Miesten sarja: 1. Aki Färm, 2. Santtu Nyman ja 3. Ville Huikuri.

SM-sarjan viides ja viimeinen osakilpailu ajetaan 15-16. 9. Ukkohallassa. Ennen Himosta kilpailupaikkoina olivat Messilä, Sappee ja Levi.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments