tiistai, 23 huhtikuun, 2024
KotiYleinenKultaa huuhdottiin Eväjärvellä 30. kerran

Kultaa huuhdottiin Eväjärvellä 30. kerran

Eväjärven Seudun Kyläyhdistyksen kullanhuuhdontakilpailut järjestettiin Lankajärven rannassa sijaitsevassa kilpailukeskuksessa 30. kerran. Kuluneiden vuosien aikana kisat ovat jonkin verran muuttaneet muotoaan. Korukiviosuus ja oheisohjelmat ovat jääneet pois. Nyt huuhdotaan kultaa useissa eri sarjoissa, alkukarsinta- ja loppukilpailuissa sekä nautitaan kultaköökin antimista ja hyvästä seurasta kahtena päivänä.

Eväjärven kullanhuuhdontakilpailujen historian huipputapahtuma oli vuonna 2012 Himoksella järjestetty viikon kestänyt EM-kilpailu, johon osallistui huuhtojia Euroopan maiden lisäksi Etelä-Afrikasta saakka.

30 vuoden kisoissa on kultaa huuhdottu monenlaisessa säässä. Juhlavuoden tapahtumaa suosi poutaiset ja aurinkoiset päivät. Väki viihtyi niin katsomossa kuin kilpailun tuoksinassa altaillakin. Oikeanpuoleisessa kuvassa on meneillään joukkuekilpailu.

Kisapäivien mittaan Jukka Koivisto (kuvassa) täytti Jorma Sirkkalan kanssa satoja hiekkaämpäreitä. Mitan avulla jokaiseen ämpäriin kaadetaan n. 20 kiloa hiekkaa. Tämän jälkeen ämpärit siirtyivät ”suolaajan” Jukka Ounisen telttaan. Hän kätki hiekan joukkoon järjestäjien kyseiseen sarjaan päättämän määrän kultahippuja. Eri sarjoissa hippumäärä voi vaihdella 5-12. Kilpailijat eivät huuhtoessaan tiedä montako hippua hiekkaämpäristä löytyy. Yleensä lasten sarjoissa hippumäärä on pienempi ja aikuisten kokeneiden huuhtojien ämpäreistä löytyy 8-12 hippua.

Kilpailusuorituksessa ratkaisee siihen kulunut aika ja löydettyjen hippujen määrä. Tuomas Paananen teki tarkkaa työtä tutkiessaan Pirjo Muotkajärven lasiputken sisältöä. Taustalla samaa työtä tekee Tarja Syrjälä. Yleensä kilpailija tietää jo tarkastuspisteelle tullessaan hippujensa määrän, mutta joskus joudutaan tutkimaan onko kyseessä todella oikea hippu, vai siltä näyttävä hiekanmurunen.

Kahdeksanvuotias Emma Paananen kilpaili lasten sarjassa, mutta lähti kokeilemaan onneaan myös naisten sarjaan ja selvitti tiensä välieristä loppukilpailuun saakka. Siinäkin hän jätti monta kokenutta naiskilpailijaa taakseen. Nähtiinkö tässä tuleva maailmanmestari?

Vuoden pellavatyttö Hanna Laurila Länkipohjasta hoiteli kisassa ensimmäistä edustustehtäväänsä osallistumalla palkintojen jakoon. Pellavatytön perinteiseen asuun kuuluu kansallispuvun lisäksi pellavaseppele hiuksilla. Längelmäki tunnettiin ennen pellavapitäjänä ja nyt vuosittain valittava pellavatyttö pitää yllä tätä perinnettä. Hanna on urheilullinen tyttö, joka pelaa jääkiekkoa Jämsässä ja Jyväskylässä. Kesän mittaan hänet voi tavata mm. Länkipohjan juhannustorilla, Vanhan Pirtin markkinoilla ja heinäkuussa Längelmäen kotiseutumuseolla.

Kullanhuuhtojien perinnepäähineenä voidaan pitää lukuisista kilpailuista kertovilla merkeillä koristeltua huopahattua.

Naisten sarjan voittajaksi ja juhlavuoden Hämeen mestariksi huuhtoi itsensä Päivi Pohjola Oulusta. Hän kertoi aloittaneensa kilpailemisen kullan huuhdonnassa 10 vuotta sitten. Näihin vuosiin mahtuu jo yksi suomenmestaruuskin. Päivi huuhtoi hiekkaämpärinsä ajassa 01:19 minuuttia ja löysi kaikki 12 hippua.

Miesten sarjan Hämeen mestaruus meni Ruotsiin. Ken Karlsson on kova luu tässä lajissa. Nyt aikaa kului 01, 01 minuuttia ja kaikki 11 hippua löytyi. Kisa tässä sarjassa oli tiukkaa, sillä toiseksi tulleen aika oli 01,08 minuuttia ja kolmannen 01,12 minuuttia. Kaikki hiput löysi 5 kilpailijaa. Karlsson voitti Hämeen mestaruuden jo kolmannen kerran. Muitakin saavutuksia häneltä löytyy, kuten muun muassa 27 MM-mitalia. Eväjärven kyläyhdistyksen kisoissa häntä miellyttää paikka ja tietysti myös ihmiset, joista on tullut kuin oma perhe. Kaikki kisat ja kaikki voitot ovat arvokkaita ja vastus on täällä kova, koska Suomessa on paljon hyviä huuhtojia, totesi vaimonsa kanssa Ruotsissa matkailubisnestä pyörittävä Karlsson.

Alusta lähtien uskollisesti kisoihin osallistuneita huuhtojia Eväjärven kyläyhdistys palkitsi juhlamitaleilla. Kuvasta puuttuvat Esteri ja Tapio Lahtinen, jotka  terveydellisistä syistä  jättivät nyt toisen kilpailupäivän väliin.

Ikääntyminen on harventanut kullanhuuhtojien joukkoa, mutta nuortakin voimaa on toivottavasti tulossa. Kuvassa lasten sarjan kilpailijat, jotka kaikki saivat pikku palkinnon.

Miesten pääsarjan kolme parasta: 2. Martti Mäkilaurila, Hämeen mestari Ken Karlsson ja 3. Jarkko Turunen.

Naisten pääsarjan parhaat: 2. Lea Seppälä, Hämeen mestari Päivi Pohjola ja 3. Pia Turunen.

Suomi-Ruotsi maaottelun voitti tällä kertaa Suomi peräti kahden joukkueen voimin.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments